I början av juli åker vi söderut för att spendera tre dagar i Helsingborg med barn. Den kustnära staden och dess omgivningar passar för familjer som gillar både stad och strand – här behöver ingen välja eftersom det finns tillgång till båda. Vi fyller dagarna med lek, bad, aktiviteter och goda måltider, men också besök i gröna parker och en efterlängtad vandring upp mot den vackra Kullahalvön. Helsingborg med sin alldeles egen version av rivieran ger onekligen en känsla av Medelhavet – och gör Helsingborg till ett resmål som sticker ut lite extra. Letar du efter familjevänliga platser i Sverige att resa till är med andra ord Helsingborg med barn ett riktigt bra tips!
Helsingborg med barn: tips på saker att se och göra för familjen
Hela vår familj följer med på resan: Tobias (47 år), Annika (41 år), Sebastian (12 år), Julia (10 år) och Nelly (6 år). Vi åker hit i egen bil från hemmet utanför Stockholm, men konstaterar att tåg också hade varit ett bra alternativ. Det är enkelt och smidigt att ta sig runt i Helsingborg både till fots och kommunalt. I det här inlägget får du tips på saker att se och göra i Helsingborg med barn, baserat på våra personliga upplevelser från resan.
Läs mer:
- Resa till Helsingborg och Kullahalvön på hösten – 19 tips
- Kallbad i Helsingborg – Kallis och Pålsjöbaden
#1. Tips i Helsingborg med för familjen: Sofiero slott & slottsträdgård
Vår resa i Helsingborg med barn börjar med ett besök på Sofiero slott och slottsträdgård, vilket blir ett uppskattat stopp efter många timmar i bilen. Här kan våra barn springa och leka av sig i parker och trädgårdar med kungliga anor och utsikt över självaste Öresund.
Historien om Sofiero sträcker sig tillbaka till 1864, då prins Oscar och hustrun Sophia av Nassau är på besök i Helsingborg. De tycker uppenbarligen om både utsikten, omgivningarna och närheten till Danmark. De bestämmer sig för att köpa en bit mark norr om Helsingborg för att där bygga sig ett sommarslott – och resten är historia. Idag är Sofiero ett välkänt turistmål dit jag själv har varit på väg flera gånger. Den här gången låter vi istället barnen bestämma vad vi ska se och göra i den lummiga parken, baserat på tipsen från “Barnens karta” som vi får vid entrén.
Höjdpunkter i Sofiero:
- Lekplatsen “Barnens Sofiero”: Här kan barnen leka loss i samma lekstugor och omgivningar där tvättäkta prinsar och prinsessor har lekt genom tiderna. Lekplatsen rustades upp som en bröllopshyllning till Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel, och bjuder på det mesta i lekväg.
- Prins Oscars sagoskog: I prins Oscars sagoskog går det att höra småfolket prata för den som är modig nog att lägga örat mot de knotiga trädstammarna. Perfekt underhållning för yngre barn!
- Labyrinten: Det finns otaliga “rum” inne i Sofieros trädgårdar, alla med sin unika karaktär. Våra barns favorit är “Labyrinten” av japansk idegran, en drömplats för barn som gillar att leka kurragömma.
- Glasveranda och café: På baksidan av slottet kan du fika i en glasveranda med utsikt över både parklivet och Öresund. Det går också att beställa picknickkorgar, både lunch- och fikavarianter, för att äta inne i parken. Vi förbeställer en lunchkorg och laddar med välbehövlig energi på en bänk vid lekplatsen innan vi tar sikte på Kullaleden (se mer nedan).
Läs mer på Sofieros hemsida.
#2. Vandra en del av Kullaleden (SL 5)
Efter vårt besök på Sofiero tar vi oss an en del av den vackra Kullaleden, vilken passerar precis utanför Sofieros entré. Kullaleden, som är en del av Skåneleden SL5, sträcker sig sju mil runt Kullahalvön från Helsingborg till Utvälinge. Både Kullahalvön och Kullaleden är svenska resmål jag har velat uppleva länge, och det känns såklart extra roligt att få komma dit med resten av familjen.
Läs mer: Bucketlist för resor i Sverige – 100 saker jag vill se och göra
Vi börjar alltså vår vandring vid Sofiero, och följer de oranga ledmarkeringarna vidare längs kusten. Vi hinner inte ens ner till havet innan den första lekplatsen med gungor och badbrygga dyker upp. Sträckan mellan Sofiero och Domsten mäter cirka 6,5 kilometer. Vi går i sakta lunk längs havet och på stranden, och passerar under vandringen både byar och skogar. Under vägen stannar vi för att leka, fika och svalka oss innan vi så småningom når Domsten.
Höjdpunkter under vandringen på Kullaleden:
- Lekplatser och badplatser längs Kullaleden: Under vår vandring mellan Sofiero och Domsten finns flera barnvänliga stopp, inte minst vid badplatserna/bryggorna längs vägen. Vi gör bland annat ett stopp vid Hittarp.
- Militärbunkrar: Längs vår vandring på Kullaleden går vi förbi några väl bevarade bunkrar, som förvaltas av Beredskapsmuseet utanför Helsingborg. Dessa bunkrar användes av försvaret av den skånska kusten under andra världskriget. Både bunkrarna i sig och informationstavlorna om dem är väldigt spännande för vår tolvåring.
- Glasspaus i Domsten: På slutmålet för vår vandring hägrar varsin välförtjänt glass från de röda sjöbodarna vid hamnen. Från Domsten är det smidigt att ta buss 220 tillbaka mot Helsingborg (ladda ner appen Skånetrafiken för att köpa biljett).
Läs mer om vår vandring: Vandra Kullaleden med barn (Skåneledens delled SL5)
#3. Lämpligt utflyktsmål i Helsingborg för barnfamiljen: Fredriksdal museer och trädgårdar
Fredriksdal är ett friluftsmuseum med mottot “Då. Nu. Och sen.” Det är en bra sammanfattning för det här besöksmålet där dåtid, nutid och framtid möts i en lyckad kombination. Här finns allt från välskötta trädgårdar till bra lekytor vid Trollskogens lekområde och historiska byggnader där besökarna kan få en inblick av hur livet kunde te sig förr. Barnen kan bland annat låna styltor och kika på lantrasdjuren i Stallet. Det varvas med historiska föreställningar med skickliga skådespelare och sångare. Den pågående föreställningen “Signes val” fångade min yngsta dotters uppmärksamhet på ungefär en millisekund.
Fredriksdal och dess välskötta trädgårdar påminner till viss del om Sofiero. Hade vi bara hunnit en av dessa hade vi förmodligen prioriterat Fredriksdal – där vi upplever att utbudet av aktiviteter och sevärdheter för barnfamiljer är större.
Höjdpunkter Fredriksdal:
- Trollskogens lekområde: Bra lekytor där barnen kan leka loss i både hinderbanor och pilekojor.
- Historia byggnader och stugor: Under ett besök i Fredriksdal går det, precis som på Skansen i Stockholm och Jamtli i Östersund, att få en känsla för hur livet var förr. Vi fastnade bland annat den lilla affären (som kunde varit hämtad från en av Astrid Lindgrens sagoböcker) och Ågården – en autentiskt inredd stuga från 1800-talet.
- Fredriksdals Trädgårdscafé: Missa inte det idylliska trädgårdscafét under ett besök på Fredriksdal. Vi hugger in på en rejält tilltagen lunch bestående av köttbullar, potatis och sås, men det går också att beställa fika och glass.
Tips! Ladda ner Fredriksdals barnguide i mobiltelefonen för att få ut maximalt av ert besök.
#4. Kärnan, Slottshagen och restaurangtips
Mellan utflykter, strandliv, trädgårdar och vandringar hinner vi också hänga inne på Helsingborgs gator och torg. Vi bor centralt på Hotell Stadsparken vid Bruksgatan i Helsingborg, och har därmed gångavstånd till det mesta vi vill se och göra inne i stan. Slottshagen uppe vid medeltidsborgen Kärnan blir genast en favorit, i den här parken är atmosfären skön och utsikten över staden, Öresund och Danmark (!) bedårande vacker.
Höjdpunkter inne i Helsingborg:
- Slottshagen och medeltidsborgen Kärnan: Utöver stadens bästa utsikt finns här också en park som gjord för lek. Under vårt besök finns möjlighet att utan kostnad pyssla samt låna kubb och andra spel precis intill Kärnan, där det också erbjuds guidade turer. Själva parken ligger i ett fornminnesområde och vallgravarna som tillhörde befästningsanordningarna runt Kärnan gör att parken idag upplevs ganska kuperad.
- Bruket Kaffebar och Kafé: Gillar du skönt caféhäng och bra val av råvaror ska du ta sikte på det här stället, som blev utsett till Helsingborgs bästa café 2020. På Bruket Kaffebar & Kafé kan du avnjuta både frukost, fika och och lunch. Föredrar du glass? Gå till Bruket glasscafé som ligger bredvid caféet. Adress: Bruksgatan 9.
- Kaj- och Strandpromenaden: Kajpromenaden som börjar vid Norra Hamnen tar oss förbi båthamnar, restauranger, bostäder och kopplas ihop med Strandpromenaden förbi Gröningen (läs mer nedan) – den här sträckan måste upplevas med egna ögon och fötter!
#5. Helsingborg för rastlösa barn: Örestrandsbadet, Strandpromenaden, Gröningen och Surflekan
Våra dagar i Helsingborg är fyllda med alla möjliga aktiviteter och besöksmål, men våra barn konstaterar att stranden och havet hade räckt gott och väl för dem. Här kan de hänga timme ut och timme in, upptagna med bad, sand/strandlekar och minigolf.
Säga vad man vill om att försöka jämföra utländska resmål med svenska motsvarigheter, men visst har Helsingborg lyckats med utlandsvibbarna som kännetecknar diverse soldestinationer ute i Europa. Stadssilhuetten i bakgrunden och strandpromenad med vita sandstränder i direkt anslutning är vi inte bortskämda med i Sverige. Lägg till mängder med aktiviteter, lekmöjligheter och restauranger så har du receptet för en lyckad stadsbild. I en recension om Strandpromenaden inför resan läser jag något om “Medelhavsmentalitet”, och det är en bra sammanfattning. Japp, den här delen av Helsingborg blir helt klart en familjefavorit!
Höjdpunkter längs stranden:
- Örestrandsbadet: Badplatsen kallas oftast för “Fria Bad” och bjuder på perfekta förutsättningar för en barnfamilj. Den långgrunda sandstranden är märkt med Blå flagg, vilket bland annat innebär att stranden är välskött och har rent badvatten.
- Gröningen: Som namnet antyder är Gröningen en öppen gräsyta som ligger längs Strandpromenaden – perfekt för dig som föredrar pickikck och häng på gräsunderlag istället för sandstrand. Vid Gröningen ligger också det populära kallbadhuset Kallis.
- Minigolf vid Gröningen: Här går hela familjen loss på en gemensam runda och möts av en välskött och prisvärd minigolfbana, med riktigt roliga banor.
- Surflekan: Denna påkostade, färgglada och unika lekplats med surftema sticker ut från de flesta andra lekplatser vi har besökt i Sverige.
- Fria Bad & Bar: Visst finns det riktigt bra strandrestauranger även i Sverige, Fria Bad & Bar är en av dem. Vi beställer pizza och räkor stekta i vitlök plus knapriga pommes (Scampi Frites) efter tips från servingspersonalen, och njuter i fulla drag av både strandläge, smak och stämning. Adress: Drottninggatan 95, Helsingborg
#6. Helsingborg med barn: Utflykt till Kullahalvön
Innan vi återvänder hem till Stockholmstrakterna bestämmer vi oss för att se mer av Kullahalvön. Vi sätter oss i bilen och fortsätter mot platserna som tar vid efter Domsten, där vi landade efter vår vandring på Kullaleden. Efter Domsten följer små kustnära pärlor som smultron på ett strå, exempelvis Viken, Höganäs, Mölle, Josefinelust och inte minst Kullens fyr.
Höjdpunkter Kullahalvön:
- Kullens fyr: Jo, men den är bokstavligen talat en av våra absoluta höjdpunkter – uppe vid fyren får vi besökare en storslagen utsikt och riktigt vackra vyer över havet. Här stupar höga, branta och dramatiska klippor rakt ner i havet, och det lär också finnas stora chanser att få syn på tumlare. Efter vårt besök uppe vid fyren hör jag min man säga något i stil med: – “Jag som trodde att Skåne var platt!?” Han blir uppenbarligen motbevisad vid Kullens fyr, som kan titulera sig Sveriges högst belägna fyr.
- Flickorna Lundgren på Skäret: På väg hem mot Stockholm tar vi ett stopp på Flickorna Lundgren på Skäret. Kaffestugan med halmtak, som nu drivs vidare av andra generationen, öppnade sina dörrar 1938 och har under årens lopp kommit att bli en klassiker i fikasammanhang. Vi blir rekommenderade vaniljhjärtan, spröda kardemummaringar (från ett hemligt recept!) och toscakaka, som vi slukar med god aptit. Här serveras också lunch.
Våra favoriter under resan till Helsingborg:
Bästa med resan till Helsingborg? (Och saker vi gärna gör igen!)
Tobias: Det bästa var att Helsingborg är lite som en medelhavsstad, med långa sandstränder precis intill stadskärnan/centrum – vilket skapar en härlig atmosfär. När vi kör upp mot Kullens fyr får jag vibbar av vägarna i både Lake District och Bohuslän. Kullahalvön och dess små samhällen påminner också om Sveriges svar på ett somrigt Carmel i Kalifornien med kustremsan och alla gallerier samt vackra hus.
Annika: Är jag tråkig om jag säger “helheten”? Det här är ett resmål där vi får lite av varje. Hav och stad, strand och vandring, historia kulturplatser och hippa restauranger. Blandningen gör det svårt att tröttna på Helsingborg.
Sebastian: Minigolf och badstranden med sandbotten. Det var väldigt fint och fanns mycket att göra. Stort!
Julia: Minigolf och att bada på stranden. Stranden var jättemysig och hade fin sand och minigolfen hade många roliga banor. Det var liksom mysigt att det var en stad, men ändå fanns strand och hav.
Nelly: Minigolfen med familjen. Det var olika banor som var jätteroliga – roligare än andra jag har gjort.
Vackraste/finaste platsen under vår resa till Helsingborg?
Tobias: Det finaste var fyren. För mig som inte som varit i Skåne så mycket var det förvånande eftersom jag trodde att Skåne var platt! Det här var fullt med höjder, klippor, lövskogar – med en touch av både Bohuslän, Cornwall och Kalifornien.
Annika: Kvällsutsikten uppe från Kärnan, det är mäktigt att se hela staden bre ut sig under sina fötter. Jag är också väldigt svag för Strandpromenaden längs havet.
Sebastian: Uppe vid fyren! Det var också fint där uppe vid medeltidsborgen (Kärnan).
Julia: Utsikten vid fyren (Kullens fyr). Så fin utsikt och coolt att se en fyr.
Nelly: Kärnan i Helsingborg där det fanns många roliga aktiviteter och vi fick pyssla.
Bästa maten och fikaupplevelsen under vår resa till Helsingborg?
Tobias: Oxfilén på den Trattoria Venti. Pizzerian nere vid stranden var också ett väldigt mysigt ställe för en barnfamilj och pizzan var utsökt. Avseende fika var det gott med en glassbelöning i Domsten efter vandringen – annars håller jag min Banana split på Fria Bad & Bar väldigt högt.
Annika: Mina vitlöksräkor på Fria Bad & Bar var utan tvekan den godaste måltiden. Godaste fikat var en chocolate chip cookie på Bruket Kaffebar & Kafé. Perfekt seg och kladdig på samma gång, dessutom 10/10 smakmässigt.
Sebastian: Min bästa fika var glassen som vi åt i Domsten första dagen efter vår vandring. Det är alltid gott med glass när man är trött och mör! Min bästa matupplevelse var oxfilén på den italienska restaurangen (Trattoria Venti).
Julia: Jag håller med Sebbe om maten, oxfilé med potatis på den italienska restaurangen. Favoritfika blev efterrätten på Fria Bad & Bar, med en massa jordgubbar, grädde, maränger och glass.
Nelly: Godaste efterrätten var min laktritsglass med strössel (vid Bruket Kaffebar & Kafé). Den godaste maten var mina pommes frites och kött (på Fria Bad & Bar).
Sammanfattning av vår resa till Helsingborg med barn:
Tobias: Jag är positivt överraskad över att Helsingborg är långt vackrare än vad jag trott, med dess gröna parker och långa sandstränder. Jag blev lite avundsjuk av att se hur mycket kommunen har satsat på invånarna i form av parker och lekplatser. Kullaleden var väldigt vacker och lättvandrad, jag skulle väldigt gärna vandra längre på den någon dag!
Finns det då något jag tycker vi kunde hoppa över? Nja – tycker väl generellt att det är ganska ointressant att gå i butiker.
Annika: Jag har besökt Helsingborg flera gånger under min uppväxt, men minns inte så mycket mer än att jag hade en bra känsla av staden. Många år senare är känslan densamma, fast ännu bättre! Det här är verkligen en stad att återvända till, av många anledningar.
Sebastian: Jag förväntade mig inte att det skulle finnas stränder mitt inne i en stor stad. Det fanns också fina vandringsleder längs vattnet.
Fanns det något som var mindre roligt med resan? Sofiero var inte så spännande. Det var bara en massa parker, gräs och växter. Det fanns inte riktigt några wow-ställen där, det var mer som att gå omkring i en “gamlingsträdgård”.
Julia: Jag tyckte att den här resan var väldigt mysig. Vi åt god mat också! Det fanns många roliga lekplatser och lekparker, där min favorit var Surflekan. Surflekan var stor och det fanns allt möjligt, den var rolig för både stora och små barn. Jag har också lärt mig om stugan (Ågården) på Fredriksdal, det var spännande att se hur de bodde förut. Vandringen var ganska lång, men det var samtidigt en bra vandring!
Fanns det något som var mindre roligt med resan? Jag hade kunnat skippa blomparkerna, men labyrinten och lekparkerna var roliga.
Nelly: Resan var jättebra och kul. Vi hade mysigt vid stranden. Jag tyckte också att det var jätteroligt med teater. (Fredriksdal).
Fler tips på resor i Skåne:
- Att göra i Kristianstad och nordöstra Skåne
- Söderåsen i Skåne – tips om aktiva dagar i vacker natur
- Att göra på Österlen – tips om Kivik med omnejd
Inlägget om Helsingborg med barn är ett betalt samarbete med Visit Helsingborg. Texterna, bilderna och åsikterna är dock mina egna (och till viss del övriga familjemedlemmars), vilket alltid är fallet på Resfredag.se om inte annat anges. Här hittar ni fler svenska pärlor. Omslagsbild från gungorna vid Örestrandsbadet. Inlägget publicerades ursprungligen i juli 2021, men uppdaterades i januari 2024.
7 comments
Wow, så fina bilder och reseinspiration. Nu är jag verkligen ännu mer pepp på att åka till Helsingborg. Det låter som om ni haft en fantastisk semester!
Tack Mimmi! Hoppas ni kommer iväg, Helsingborg är verkligen en bra semesterstad.
Otroligt fin sida / blogg
Tack snälla, vad glad jag blir Elin!