Är du intresserad av Sveriges forntida historia? Då bör du definitivt besöka norra Bohuslän och närmare bestämt Tanums hällristningar, vilka anses så pass unika och enastående att de sedan 1994 finns upptagna på Unescos världsarvslista. När du ändå spanar in den välbevarade bronsålderskonsten bör du också kika in på Vitlycke museum och Bronsåldersgården, vilka ligger i direkt anslutning till de mest kända hällristningarna.
Vitlycke museum och Tanums hällristningar
Jag och min man besöker utflyktsmålet i västra Sverige tillsammans med våra tre barn i åldrarna 9, 7 och 3 år. Det är en stor fördel att utflykten har inslag av både natur, promenader, museumbesök och barnvänliga aktiviteter på Bronsåldersgården. Här kan med andra ord samtliga familjemedlemmar få ut något av besöket, oavsett ålder.
#1. Tanums hällristningar
Att stå mitt ute i den svenska sommargrönskan och blicka ut över en kulturskatt från bronsåldern hör inte till vanligheterna, i vart fall inte för vår familj. Själva hällristningsområdet är 45 kvadratkilometer stort och rymmer drygt 500 olika hällristningsplatser, varav Vitlycke är den mest kända.
Det förvånar mig inte att området finns upptaget på Unescos världsarvslista. Här kan besökarna knalla rakt in i ett historiskt sammanhang, där alla som vill kan få en glimt av historien med hjälp av den bildskatt som finns bevarad för eftervärlden.
Vitlyckeristningen är en av de största ristningarna i området och även den som får flest besök. De många och välbevarade bilderna på den stora klipphällen är otroligt vackra i all sin enkelhet, och inte minst ger de en hint av hur vardagslivet kunde te sig under den period bilderna knackades in (de första så tidigt som 1800 år f.Kr.). Här samsas skepp, människor, djur, sköldar, vapen och skålgropar på samma lena bergshäll. Från början var hällristningarna vita mot de grå hällarna. I takt med att tiden går och hällarna blir ljusare, blir det allt svårare att se ristningarna. Den roströda färgen är med andra ord ditmålad i efterhand.
Vi lyckas pricka in en guidad visning som utgår från Vitlycke museum. Har du chansen att gå en sådan – gör det! Den engagerade guiden ger en målande beskrivning om hur området såg ut, vad utvalda ristningar föreställer och hur livet tedde sig under bronsåldern.
Efter den guidade visningen går vi en egen upptäcksfärd i området, där vi får tipset att ta sikte på Sveriges mest kända hällristning. Känner ni igen motivet på bilden ovan? Om inte kan ni kika på vår svenska femtiolapp, som på framsidan pryds av Evert Taube. På baksidan av sedeln har en hällristning som ligger på Vitlyckestigen (en liten bit från Vitlyckeristningen) fått äran att representera Bohuslän, ett av Evert Taubes inspirationsställen.
#2. Vitlycke museum
Besöket vid hällristningarna knyts ihop genom utställningarna inne på Vitlycke museum, som ligger bara 300 meter från Vitlyckeristningen. Det är också härifrån de guidade visningarna utgår.
Inne på museet får vi reda på mer om de personer som ristade in sina konstverk på klipphällarna. Efter att ha kikat runt ett bra tag fastnar jag vid Rock Art Shop, en fin museibutik som ligger inne i museet. Om hungern gör sig påmind finns lunch- och fikamöjligheter inne på Café Bronze, som även det ligger i samma byggnad som museet.
#3. Bronsåldersgården
Våra barns favorittillhåll blir Bronsåldersgården, som ligger på baksidan av Vitlycke museum. I den rekonstruerade bronsåldersgården bestående av två långhus från äldre och yngre bronsåldern, kan vi besökare få en uppfattning om hur människorna som ristade in bilderna levde. Här finns även ett hägn med odling som ska efterlikna de grödor som odlades under den aktuella tiden, bland annat enkorsvete, hirs och bondbönor.
När vi är på besök är det full aktivitet i verkstaden. Barnen får testa hantverkskonsten genom att fläta armband enligt ett mönster som lär ha använts redan under bronsåldern. Väldigt uppskattat, framför allt hos min sjuåring!
#4. Bra att veta om Vitlycke museum och Tanums hällristningar
- Vitlycke museum har fritt inträde. Öppettiderna sträcker sig mellan april till i början av november (se exakta tider och vägbeskrivning på museets hemsida).
- Tänk på att du absolut inte får gå på hällristningarna (håll med andra ord även nyfikna barn under uppsikt!). Bergshällarna är skadade av vittring vilket gör det väldigt ömtåligt.
- Vitlycke är en av fyra hällristningsplatser som har parkeringsplatser, gångvägar och skyltar. De övriga tre är Aspeberget, Litsleby och Fossum. (Litsleby är även anpassad för rullstolsburna.)
- På Västsveriges hemsida kan du läsa mer om världsarvsområdet Tanums hällristningar.
- Fler lämpliga familjeutflykter i Bohuslän kan du läsa mer om här: Att resa med barn i Bohuslän: tio besöksvärda stopp.
Vill du få fler tips om att resa i Sverige? Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver.
1 comment