För ett par år sedan startade jag och mina vänner en tradition att ses en gång i månaden för att träna tillsammans. Efter några intensiva småbarnsår blev det här initiativet en naturlig förlängning på vår gemensamma satsning på Tjejklassikern under 2013. Grundtanken är att vi ska testa olika aktiviteter och träningsformer varje månad för att få variation, men också för att utmana oss själva i att våga kliva utanför bekvämlighetszonen. Det här upplägget blir även ett sätt för oss att komma ut i naturen, se mer av Stockholm (och Sverige!) och – kanske viktigast av allt – få tid att umgås med varandra. Så, vilken aktivitet är vi mest nöjda med? Det finns inte en enda som har blivit misslyckad, men vi kan nog alla tre konstatera att en av de roligaste träffarna hittills är när min vän kom med förslaget att hyra kajak på Dalarö utanför Stockholm.
Läs mer: Att paddla kajak i Stockholms skärgård (och se en månuppgång!)
Att hyra kajak på Dalarö utanför Stockholm
Louise tog på sig uppgiften att reka möjligheter att paddla kajak i Stockholms skärgård och återkom med förslag om att hyra våra kajak på Dalarö utanför Stockholm, närmare bestämt hos Dalarö Kajak.
#1. Dalarö Kajak
Till att börja med måste jag tipsa om Dalarö som ett allmänt utflyktsmål i Stockholms södra skärgård. Även om jag själv bor naturskönt och havsnära i Nynäshamn gör jag gärna utflykter till Dalarö, som är en idyll året om – och extra mycket under sommaren. Här bor drygt 2.000 personer året runt, men betydligt fler under sommaren. Det sägs dessutom att Dalarö, som ligger 4 mil från Stockholm, bjuder på Stockholms bästa väder.
Dalarö Kajak är kända som en av Stockholms skärgårds största kajakuthyrningar, och det är inte svårt att förstå varför. Naturen här ute är makalöst vacker och området med alla öar, kobbar och skär är en ultimat miljö för paddlare. Jag och mina vänner är inga superrutinerade paddlare men hade ändå tillräckligt mycket erfarenhet för att ge oss ut med karta och packning för att tälta på en av de närliggande öarna i skärgården. Personalen på plats är väldigt trevlig och tillmötesgående och kunde komma med många bra tips, för både paddlingsteknik och turer att paddla.
Räkna med extra tid efter paddlingsturen för att tvätta rent och ev tömma kajaken på vatten.
#2. Guidade kajakturer
För de som inte känner sig helt bekväma med att paddla ut själva i skärgården finns möjlighet att ge sig ut på olika guidade kajakturer som anordnas av Dalarö kajak. Det finns allt från övernattningsturer och vårpaddling/höstpaddling till kvällspaddling som varar i 3,5 h.
Läs mer om turerna på den här länken.
#3. Vad kostar det att hyra kajak hos Dalarö Kajak?
För uthyrning av kajak görs detta enklast genom Dalarö Kajaks onlinebokning (tänk på att alltid förboka!). Utöver själva kajaken ingick i vårt paket också vattentålig karta, paddel, sittbrunnskapell och flytväst – och fick i juni 2018 betala 450 kronor/per person för ett dygn. Det tillkom också 50 kronor för parkering för bilen. Vi hade själva med oss liggunderlag, sovsäckar och tält, men både tält, liggunderlag, sovsäckar och Trangiakök finns också att hyra av Dalarö Kajak.
Här finns uppdaterade prislistor.
#4. Bra att tänka på:
- Kajakuthyrningen ligger ca 35 minuter med bil från Stockholm eller ca 55 minuter med kollektivtrafik.
- Packa med varma kläder och extra ombyte om du blir blöt! Vi paddlade i slutet av juni, och jag är så glad att jag hade med mig underställ att sova i eftersom temperaturen föll rejält i tältet under natten.
- Ta med er skräpet hem, lämna ingenting i naturen.
- Ha koll på eventuella eldningsförbud!
- Dalarö är en populär sommardestination, vilket innebär att det finns många båtar ute när du paddlar under sommartid. Vill du ha skärgården lite mer för dig själv rekommenderar jag istället att du åker till Sankt Anna skärgård i Söderköping – här finns perfekta förutsättningar att paddla kajak i lite lugnare vatten.
Här kan du läsa fler inlägg i kategorin Vagabondform.