Tydligen är Istanbul ett av de hetaste weekendresmålen även i år – och jag förstår varför. Den spännande mixen av Europa och Asien är verkligen unik.
Om det är första gången du besöker Istanbul, och vill ha nära till sevärdheterna, bör du bo i närheten av Sultanahmet. Om du är mer intresserad av nattliv och shopping kanske du istället vill bo på andra sidan viken, i området nära den berömda shoppinggatan Istiklal; shopping- och nöjesgatan som pulserar av trendiga restauranger, butiker, gatumusikanter och nattklubbar.
Boende
Vi bodde The Peak Hotel i stadsdelen Beyoglu. Vi var mer än nöjda med vårt hotell som hade fina och fräscha rum. Rummen var väl genomtänkta och hade snygg design. Det bästa med hotellvistelsen var ändå frukostbuffén, som visade sig vara en fullträff. The Peak Hotel ligger på en parallellgata till Istiklal.
Mat
En sak är säker, du behöver aldrig gå hungrig i Istanbul! Överallt trängs restauranger med caféer och matstånd längs med och på gatorna. De små vagnarna i varje gatuhörn erbjuder bland annat popcorn, vattenmelon, rostade kastanjer och såklart – “simit” (sesamkrans, turkarnas motsvarighet till fransmännens baguetter). Se till att äta din simit med ett tjockt lager getost, det förhöjer smakupplevelsen!
Inkastarna är påstridiga, men inte otrevliga. Om du lär dig några turkiska fraser får du garanterat många leenden tillbaka när du vänligt men bestämt tackar nej till en titt i menyn.
Gillar du fisk? Ta dig till Galatabron, och sätt dig vid någon av restaurangerna under bron. Här hittar man några av stans bästa fiskrestauranger. För fiskfantasterna är fiskmackan “Balik-ekmek” (friterad fisk med lök och tomat) ett måste. Det finns även ansjovismackor, som dock bara serveras under höst/vinter.
Går man vägen från Sultanahmet ner mot Eminönü finns ett par mysiga meze-restauranger där man sitter på kuddar på golvet och äter. På en av dessa restauranger beställde vi en fantastiskt god turkisk pannkaka, “Gozleme” fylld med spenat, potatis, fetaost och lök. Kom ihåg att det är mer regel än undantag att innan huvudmålet beställa in några smårätter, meze.
Missa heller inte att prova den berömda Dönerkebaben. Vi från Sverige är vana vid att kebaben serveras med massor av sås, vilket dock inte verkar vara fallet i Turkiet (i vart fall inte de ställena vi gick till.) Såsälskare rekommenderas istället att beställa extra sås vid sidan av.
Sist, men inte minst, har vi de oemotståndliga våfflorna! Ah, de smakar som en bit av himlen. Nygräddade, med ett tjockt lager nutella och toppade med banan, kiwi och jordgubbar är denna måltid (okej då, efterrätt) svårslagen.
Här kan du läsa mer om Istanbul.