Close
Furuvik – perfekt utflykt för småbarnsfamiljer

Furuvik – perfekt utflykt för småbarnsfamiljer

Har du mindre barn och funderar på en utflykt med familjen är den kombinerade nöjes- och djurparken Furuvik utanför Gävle ett alldeles utmärkt alternativ till både Kolmården, Liseberg och Gröna Lund. Vackra omgivningar, spännande djur, lagom läskiga karuseller och besök på en äventyrsö – allt samlat inom promenadavstånd.

furuvik

Vår familjs första besök på Furuvik för ett par år sedan gav mersmak och förra helgen var vi inbjudna att besöka parken under premiäröppningen. Parken innehåller både djur, tivoli, vattenpark samt ett stor yta för konserter, och utgör en lagom dagsutflykt från vårt hem i Stockholm. Lugnet infinner sig redan när vi kommit förbi entrén. En porlande liten bäck rinner förbi och falufärgen lyser med sin röda färg från stugorna som bland annat rymmer ett café.

furuvik

Närheten till djuren fascinerar våra små stadsungar och de klappar gärna både små och stora pälsbollar.

Furuvik

Den här gången var det inte bara getterna som hade fått nya killingar, vi hade också med oss ett nytillskott till vår familj som gärna ville hälsa på djuren.

furuvik

Schimpanserna är en av de arter som det satsas på i nätverket ”Step for the future” – ett bevarande och forskningsprojekt i Furuviksparken. För mig som besökare är det viktigt att veta att djuren har det bra i parken och att de inte bara finns där för vårt nöjes skull. Genom de tre olika verksamhetsområdena bevarandearbete, forskning och utbildning arbetar Furuvik aktivt för schimpansernas fortlevnad i världen.

Furuvik

En av parkens höjdpunkter, i vart fall enligt våra barn, är chansen att åka runt i tunnor på en stillsam flodfärd i ”Amazonas”. På vår båtfärd hinner vi se både flamingos och lamadjur. (Inträde till flodfärden ingår i åkbandet, annars kostar det 20 kr.)

Furuvik

Själv uppskattar jag de vackra omgivningarna mer än själva djuren i parken, till skillnad från min dotter Julia…

Furuvik

… som vid vårt andra besök på Furuvik har hunnit bli nästan fem år. Alldeles lagom ålder för parken med andra ord. Jag skulle säga att Furuvik, i vart fall under dagtid, lämpar sig för familjer med barn upp till ca 10-12 års ålder. Därefter uppskattar förmodligen barnen lite mer action – inte minst vad gäller åkattraktionerna.

När sommarkvällarna smyger sig på är det dock dags för lite mer ös i form av konserter vilket även tonåringarna lär uppskatta. Vid tivoliområdet finns en stor scen som lockar en hel rad med välkända artister. I år spelar till exempel allas våra schlagervinnare Måns Zelmerlöv, men också andra välkända ansikten som Carola och Veronica Maggio.

Furuvik

För de lite äldre barnen rekommenderas ”Äventyrsön”, en ö full av spännande aktiviteter som ligger omgiven av vatten. Här spelades också tv-serien Wild Kids in för några år sedan. Programidén bygger på att ett antal barn i åldrarna 10-12 år ska leva tillsammans i skogen utan några vuxna, lite som den svenska juniorversionen av Robinson.

Furuvik

Är ni på Äventyrsön kan ni i sann Wild Kids-anda passa på att gå på Wild Track, en tipspromenad som varvar kluriga frågor med aktiviteter.

Furuvik

Annars är det mest tivolit som lockar våra barn det här året. Tivoliområdet är ganska litet, och både storleken på området och själva åkattraktionerna känns precis lagom för Sebastian och Julia.

Furuvik

Efter en dag full av upplevelser och en och annan utspilld popcornkartong är det dags att samla ihop familjen för att återvända hem till Stockholm, ca 1,5 timmes bilfärd från parken.

Tack för inbjudan till premiäröppningen Furuvik, vi ses med stor sannolikhet nästa år igen! (Bilderna är tagna i augusti 2013 och maj 2015.)


Att tänka på:

 • Dagtid kostar inträdet 225 kr/vuxen och 185 kr/barn (3-12 år), kostnader för åkband/kuponger tillkommer. Det går bra att uppgradera entrébiljetten till ett säsongskort om ni planerar många besök, i så fall betalas bara mellanskillnaden. Tänk på att priserna höjs vid entrén efter klockan 15:00 vid konserter som börjar klockan 19:00 eller senare.
 • Precis som för alla semesterutflyktsmål gäller det att planera sina besök för att undgå stora folkmassor sommartid. Vi prickar in våra besök dels på premiäröppningen, dels den sista öppna helgen för säsongen. På så sätt slipper man de flesta semesterfirarna. Men! Man får också vara medveten om att t.ex. vattenlandet bara är öppet under högsäsong. Kolla på Furuviks hemsida för aktuell information.
 • Matpriserna är helt okej, men till skillnad från exempelvis Disneyland är det tillåtet att ta med egen matsäck.
 • Missa för allt i världen inte att kombinera ert besök på Furuvik med ett stopp vid Dragon Gate som ligger precis vid avfarten till Furuvik. Denna märkliga mix av restaurang, hotell och kulturcentrum i kinesisk stil lär du knappast förvänta dig att hitta vid en väg utanför Gävle. Stanna till och ät en kinabuffé på restaurangen, eller för all del, köp med dig en kinesisk prydnad i basaren som ligger i anslutning till restaurangen.

SONY DSC

5 comments

 1. Hej, vilken trevlig blogg! Jag är alltid ute efter ny reseinspiration.

  Furuvik har vi besökt två gånger med vår dotter som är fyra år. Precis som ni så tycker vi att det är perfekt för en endagstur med lite mindre barn. Mycket fin och välskött park där det finns lite av varje att titta på. Stort plus för vacker utsikt över havet.

  Kan också tipsa om att Gävle är en fin stad att spendera en dag eller två i om man ändå är där. Det finns en otroligt fin park inne i centrala Gävle, Bolougnerskogen. Där finns stor lekplats, café, motionsspår och vid caféet brukar finnas möjlighet att låna hopprep,spel, pyssel och måla vid staffli. Jättefint!

  Även omgivningarna runt Gävle har mycket fint att bjuda på. Hemlingby friluftsområde, Lotsstationen Böna, Rullsands camping med flera kilometer lång sandstrand är några exempel. I närheten av Dragons Gate ligger Älvkarleby. Där kan man titta på forsen och äta fin lunchbuffé på Restaurang Kungsådran på Laxön som är en gammal militäranläggning. Utanför finns en fin lekstuga!

  Vänliga hälsningar
  Karin

  1. Vad kul att du har hittat hit Karin! Välkommen till bloggen och tack för fina ord. Vilka superbra tips, nästa gång vi åker uppåt Gävle ska vi absolut spana in dina tips. Tack!

 2. Tack för tipset om Furuvik! Ditt inlägg ledde till en mycket lyckad minisemester med familjen.

  Även om Furuvik absolut ligger på dagsturs-avstånd så passade det vår familj (med nyfödda tvillingar) att sova en natt i Gävle först så att vi var ”på plats” eftersom tidiga morgonutryckningar inte hör till vår starka sida just nu…

  Angående övernattning kan jag tipsa om att Vi fick ett bra rum på 4-stjärniga Elite hotell. Jättefina rum och fantastisk frukost till ett faktiskt bättre pris än campingalternativen och airbnb som vi också kollade. (Dock såg vi tyvärr för sent att vi borde bokat ”furuvikspaketet” i bokningen av hotellrummet och i så fall fått lite rabatt på inträdet och sluppit köa vid entrén…)
  Tack vare övernattningen som passade vår familj jättebra fick vi också chans att se lite av Gävle. Vi badade bland annat i ån i Bolognerskogen som Karin nämnde. Underbar kväll, fin anläggning med Ganges-känsla.

  Tack igen för tipset! Vi hade det underbart. Sexåringens kommentar när vi packade in i bilen för att åka hem summerar det hela: ” jag önskar att den här dagen skulle börja om från början…”

  1. Vad härligt att höra att det blev så lyckat Louise! Och tack för bra bonustips också. Kanske blir en övernattning nästa gång också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close