Close
Veckans fem om kul grejer

Veckans fem om kul grejer

Det är fredag och jag känner mig glad, även om det är förkylt på sina håll här hemma. Jag började dagen med att rensa avlopp och städa micron, vilket innebär att jag är ganska långt ner på min ”Att göra-lista i Coronatider”. Bra ju! Här kommer veckans fem om några roligheter från senaste tiden.

Veckans fem om kul grejer

#1. Födelsedagsbarn

födelsedag

Igår firade vi en nybakad 46-åring med lyxfrukost, egenkomponerad sång (barnen hade spelat in en sång med titeln ”Pappa” till Tobias i smyg!), hämtsushi och filmkväll med hela familjen. Lagom tills vi som inte fyllde år började göra oss i ordning för att sova, åkte födelsedagsbarnet på en efterlängtad padelmatch. Det är MYCKET snack om padel här hemma ska ni veta, kanske inte så konstigt med tanke på att Tobias inom några månader öppnar en padelhall här i Nynäshamn. Han verkar ganska nöjd med livet, min nyblivna 46-åring, det är fint att se!

(På omslagsbilden skymtar för övrigt Mauritius färgglada flagga som jag fick under min resa i höstas. Nelly tycker att den är så fin, tydligen så pass fin att den hade en självklar plats på kalasbordet.)

#2. Valborg (och Gökotta?)

valborg

Vi bor på en gård med radhuslängor byggda någon gång på 70-talet. När våra nu äldre grannar flyttade hit var de småbarnsfamiljer, och hade som tradition att göra en valborgsbrasa på ett närliggande berg varje år. Traditionen försvann i takt med att tiden gick. Inför den här något märkliga valborgsmässoafton återupptog ett av våra äldre grannpar traditionen och fixade eld (med tillhörande tillstånd från brandkåren), så att våra små skulle få lite valborgskänsla. Vi var tre småbarnsfamiljer och det äldre paret på plats, så fint fixat och så trevligt!

Och på tal om högtider måste jag fråga om ni ”firade” Gökotta när ni var små? Vår lokala fotbollsklubb i byn där jag växte upp fixade alltid tipspromenad och picknick tidigt på morgonen under Gökottan, alltså över Kristi Himmelfärds. Jag berättade det här för Tobias, som var helt oförstående för begreppet, och undrar hur det såg/ser ut i resten av landet?

#3. Bakom kulisserna

vardag
Nellys rum (som hon delar med Julia). Här är ständigt kaos bakom kulisserna.

Jag är en sådan där som älskar att se hur kändisar, och för all del vanligt folk, har det hemma. Lite kul är det med andra ord att hela Coronatiden är som en enda lång kavalkad av ”hemma hos-reportage”. Jag kan väl inte vara ensam om att tycka det? Vi får se både Jimmy Fallon och Ellen DeGeneres sända varianter av sina populära shower hemifrån. Vi får också uppleva kollegor, vänner och familj som fixar hemmakontor och har fullt upp att hålla både barn och husdjur borta från Zoom- och Teamsmöten. Det är fint på något sätt, vi är alla enade i det här.

#4. Fotokurs med Elin Kero och traillöpning

valborg

Jag gillar som bekant listor, och har flera olika varianter. En av listorna handlar om grejer jag gärna vill lära mig, eller i alla fall prova. Foto/redigering och skrivande stod högt upp, och även att springa trail. Och plötsligt händer det! I höstas gick jag en kurs i skrivande, och nu har jag precis börjat Elin Keros webbaserade kurs ”Hitta din stil i Photoshop”. Trots att jag har fotat under många år får jag inte kläm på MIN stil, men jag hoppas få lite mer känsla under kommande veckor/månader.

Traillöpningen då? Jo, jag har faktiskt tagit mig ut på Sörmlandsleden ett par gånger för att springa trail. Att jag är livrädd för att snubbla och slå huvudet i en sten är en annan historia.

#5. Du då?

Femte och sista punkten den här veckan tillägnar jag dig! Berätta gärna något kul (eller en reflektion!) från veckan som har gått, stort som smått.


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

14 comments

 1. det är så mysigt med dina fredagsinlägg! jag är medveten om begreppet gökotta eftersom min mamma är präst och jag förknippar det med mysig morgon utomhus med mycket musik och fikakorg. fast jag har bara upplevt det en gång. alla andra gånger har jag inte firat gökottan alls…

  1. Tack Sara! Väldigt kul att läsa på lite mer om gökottan, verkar firas lite olika runt om i landet: https://sv.wikipedia.org/wiki/Gökotta

   Musik och fikakorg förresten vilken perfekt kombo! Trevlig helg!

 2. Gillar också dessa femmor, du får verkligen fundera på hur du ska förhålla dig till dem i framtiden, vill inte att de skrotas!
  Bra denna vecka är
  1. Fin respons på mitt inlägg om anknytning
  2. Att jag gick 15 km på sörmlandsleden i söndags
  3. Att jag ska jobba i helgen med den roligaste uppgiften av dem alla – styrelsemöte
  4. Elton lär sig nya ljud och trick med munnen, så roligt att se honom öva
  5. Livet går i ett lugnt och skönt temp

  1. Ja, alltså får fundera på hur upplägget kommer se ut framåt. Kanske renodlade reseskildringar på fredagar och lite mer ”hej-det-här-tänker-jag” i fem korta i början av veckan? Hm…

   Fint att höra din ”bralista”, går det att trycka LIKE på alla punkterna!? Kram på dig!

 3. Jag fick följa med min mamma på gökotta på 70-talet, i Västergötland. TIdig avresa och kaffekorg, tillsammans med damklubben i vår by (!)

  1. Låter som ett väldigt härligt upplägg Eva! Hoppas ev på något liknande med min familj den här gökottan.

 4. Håller med Tobias här. Gökotta som begrepp är ju välkänt, men inte kopplat till någon speciell dag eller till att man ”firar” gökotta, utan bara att det är något som man då och då ser arrangeras av nån pensionärsklubb, hembygdsförening eller STF, och att det baseras på fågelsång och kaffekorg tidigt på morron. Jag är uppvuxen i Sörmland. Wikipediasidan pratar ju om ”vissa orter”, undrar om det inte borde vara ”vissa landsändar” istället, annars borde man ju hört om det mer.

  1. Jag får helt enkelt skapa en egen liten tradition för vår familj, så att de fattar grejen!

 5. Jag är så glad för din skull, för jobbet och hoppet och springet i benen, för familjen, för kaoset och för allt det andra. Det bästa från min vecka är nog ändå vardagen, att vi har det så bra här trots att världen ser ut som den gör. Varje litet bakslag med naturen som angripare (Måste rådjuren knapra i sig allt?!) uppvägs mot något spännande som tar sig. Och så tycker jag det är rätt coolt att vi äter ogräs och att det är så himla gott. Kram!

  1. Tack! Fint skrivet, heja vardag och ogräs! 🙂

 6. Aldrig hört talas om Gökotta. Däremot tar jag med mig fina grejer från veckan, trots att jag dragit på mig en förkylning. Men noterar att jag fortsätter hålla igång min Runstreak som min sambo drog igång. Minst 1 mile varje dag av löpning. Jag fick dra till med en powerwalk häromdagen pga förkylningen men bara grejen att komma ut. Det är nog så viktigt när jag sitter hemma och inte får den dagliga promenaden till och från kontoret.

  Hm, hemma-hos-inlägg. Kanske vore nåt. Ser ju för jävligt ut här. Kanske skulle ta och visa upp det…

  1. Blev superinspirerad av Marias initiativ och kör mitt eget race här nere. Sprungit 6 av 7 dagar nu, idag långpromenad. Njuter till fullo av alla avverkade meter.

 7. Maria Svensson says:

  Gökotta ja men visst!! Ett stående inslag på Aspö! Mamma, pappa och jag brukade packa fika och gå ner till Kastellet och sätta oss uppe på nån av murarna och äta den medhavda matsäcken.
  Jag har försökt föra traditionen med gökotta vidare till min egen familj, och har några år knatat iväg till nån äng med fika och man och barn i släptåg, dock inte i ottan, snarare lunchtid! 😂
  Jag tror att gökotta är en särskilt förekommande tradition på öarna, min man är från Hasslö och han har berättat att där firades åxå alltid gökotta. Likadant har jag hört från vänner på Senoren.
  På tal om Hasslö: Idag blev årets premiär på Hasslö Hamncafé, en riktig pärla!
  Då en kompis o jag egentligen skulle varit i Göteborg och gått på krogshow, bott på Clarion Post, och deluxat runt rent allmänt, fick vi trösta oss med en utflykt lite mer lokalt.
  Showen är ju inställd, tåget ställdes åxå in och man bör ju inte resa utanför länet nu, så…Kan man inte äta räkmacka på Gothia Towers Heaven 23 får man äta den på Hasslö! 😁

  1. Vad spännande att höra din input om gökotta, tack snälla! Skriver förresten genast upp Hasslö Hamncafé på listan och hoppas innerligt att jag får komma dit i sommar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close