Close
Fem Dagny-citat att ta tillvara på.

Fem Dagny-citat att ta tillvara på.

Igår checkade hon ut från jordelivet, allas våran Dagny Carlsson. 109 stabila år fick den här inspirationskällan med sig i bagaget. Förmodligen hade hon planer på att fortsätta festen någon annanstans efter att ha gått vidare, vad vet jag? Det jag däremot vet är att hon lämnade både avtryck och intryck hos det svenska folket, precis som Björn Natthiko Lindeblad. Jag – och typ resten av den svenska befolkningen – verkar ha ett behov av positiva förebilder som faktiskt ser livet från den ljusa sidan, men som också har lite ”jävlar anamma” i sig (för att citera Dagny själv). Och det är just Dagny och hennes citat jag tillägnar veckans fredagsfemma, detta tack vare en gammal artikel från Newsner jag läste igår.

Fem Dagny-citat att ta tillvara på.

#1. Ha roligt så länge det varar

”Jag tänker ha roligt så länge det varar.” Så lär hon har sagt, den goda Dagny. Och visst verkade hon leva efter sina egna livsråd?

resa med barn till Skottland

Uttalandet är förvisso inte självklart i dessa tider av framtidsoro och till viss del skam. Uttalandet kan jämföras med Miss Lis popdänga ”Lev nu dö sen”. Efter att ha läst diverse diskussionstrådar i SoMe under senaste åren verkar vissa snarare vara av inställningen att livet går ut på rubriken ”Dö nu lev sen”!?

#2. Man får inte gamla till sig

Bara det faktum att Dagny började blogga som 100-åring säger väl allt? Skön inställning tycker jag – som har mycket kvar att lära av denna sköna böna.

#3. Folk skulle bry sig mer om varandra…

”…för de har inte tid, de går och kikar i mobilen som att man ska missa det minsta.” Japp Dagny, det har du helt rätt i! Ibland är vi så fokuserade på det som händer i ”låtsasvärlden” på internet att vi rent av glömmer bort livet som pågår här och nu. I hemmet, på arbetsplatsen – eller när vi hänger med nära och kära.

äventyr

En annan klok inspirationskälla på just temat att bry sig om varandra är min egen mamma, som hade en unik förmåga att fånga upp folks mående och behov.

#4. Ha vett att värdesätta grejer

”Jag tycker inte att ungarna har vett att värdesätta att de får gå i en bra skola. När jag var barn fanns det nästan ingenting.”

koh lanta

Här skrattade jag till lite när jag läste. Jag sa typ exakt samma sak om våra egna barn till min man häromdagen. Typ ”DE FÖRSTÅR INTE HUR BRA DE HAR DET!?”.

#5. Att ha lite ”jävlar anamma” i sig

”Jag har nog alltid haft lite jävlar anamma i mig”, sa Dagny vid något tillfälle. Alltså, det har nog jag också haft tror jag – i alla fall periodvis?

träna

Som allra bäst mår jag när kroppen är stark. Då känner jag mig oövervinnerlig, redo att ta mig an nästan vad som helst i livet.

Just nu? Well. I skrivande stund bor dessvärre inte så mycket jävlar anamma i den här 42-åriga kroppen/knoppen. Men det kommer! Det är jag faktiskt helt övertygad om.

Tack Dagny för ditt exempel att leva livet och ha kul längs vägen. Låt oss inte glömma bort att anamma vår inre Dagny mellan varven. Det tror jag att alla skulle må bättre av. Trevlig helg på er!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

4 comments

    1. Hon var en klok dam, Dagny!

  1. Åh, nej! Visste inte att Dagny gått bort. Men så fint arv hon lämnar efter sig. Tack för hennes citat och dina kloka tillägg!

    1. Kändes som att hon skulle leva för evigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close