Inlägg i betalt samarbete med Oddhikers.
Lida naturreservat är ett grönområde vid sjön Getaren i Tullinge, söder om Stockholm. I anslutning till naturreservatet, vid sjöns norra strand, ligger Lida friluftsgård. Själva friluftsgården är en anläggning som drivs av Botkyrka kommun, och det gör kommunen med den äran. Det hålls rent och snyggt, och här väntar natur, friluftsliv och äventyr – allt du kan tänka dig för ett lyckat uteliv! Lida naturreservat är ett utflyktsmål som passar oavsett om du är ensam eller kommer med kollegor, släkten eller vänner. I mitten av april, precis när våren börjar spira, kör jag och min kompis halva vägen var från Täby respektive Nynäshamn till Lida för att vandra Äventyrsstigen.
Även om jag har varit i området flera gånger är det här första gången jag ger mig på rundslingan runt sjön.
Vandring i Lida naturreservat: Äventyrsstigen (9 km)
Under de senaste åren har vi mest hållit oss till Tyresta nationalpark eller trakterna runt Nynäshamn när det vankas vandring – då har fokus legat på Sörmlandsleden samt kortare slingor. Andra lämpliga vandringstips i Stockholm är annars Gålö, Roslagsleden och Paradisets naturreservat.
Läs mer: Vandringstips i Stockholm med omnejd
En stor fördel med Äventyrsstigen i Lida är att det är en rundslinga, alltså med start och mål på samma plats, vilket underlättar om du kommer med bil. Starten för slingan är antingen vid Lida friluftsgårds parkering…
… där du ser en träport till höger när du kör in (markerad med “Sörmlandsleden” och “Äventyrsstigen”). Vi väljer istället vänstervarvet runt sjön Getaren, som vi når genom att gå förbi värdshuset och minigolfbanan upp mot höghöjdsbanorna.
När vi har lämnat höghöjdsbanorna bakom oss får vi gå en kort sträcka innan vi viker ner till vänster mot spängerna över sjön för att följa de blå ledmarkeringarna som markerar Äventyrsstigen. Nere vid spängerna finns även ett litet fågelskådarhus.
Den första sträckan lämpar sig bra för barnfamiljer, det är spännande med spänger…
… och fin utsikt över sjön.
Efter en stigning når vi ett vindskydd där ett sällskap sitter och grillar – perfekt fika- eller lunchstopp för den som vill!
Vi knatar vidare och njuter i fulla drag av en strålande vårdag med sol, fågelkvitter och efterlängtade färgexplosioner av tussilagor, blåsippor och vitsippor.
Vi går längs sjön, genom skogspartier, uppför branta stigningar och nere i raviner och benmusklerna får stundtals jobba rejält! Det är kuperat och bitvis ganska svår terräng, och vi konstaterar att hela Äventyrsstigen inte hade varit lämplig för varken äldre föräldrar eller småbarn i vår nära bekantskapskrets. (Däremot hade det gått utmärkt med en kort sträcka för att sedan vända tillbaka.)
Både jag och min kompis, som alltså inte är nybörjare när det gäller vandring, är väldigt positivt överraskade över att det finns så här pass vilda och utmanande vandringsleder i Stockholmstrakten.
Lunchutsikt vid Jungfruberget
Vi har redan innan vandringen bestämt oss för att lunchen ska intas på toppen av Jungfruberget med utsikt över sjön Getaren, en plats vi når redan efter ett par kilometers vandring från start. Vi är inte de enda som har tänkt den tanken – här finns redan ett par sällskap på plats när vi når utsiktsplatsen.
Det är dock inga problem att hitta en egen liten avskild glänta med fantastisk utsikt över sjön, och här stannar vi länge och väl innan vi till slut masar oss vidare.
Och så fortsätter vandringen, över stock och sten, genom lerpölar och ståtliga barrskogar – oftast alldeles i närheten av sjön. Vi blir lite konfunderade över sträckningen vid ett par tillfällen, varav en gång vid ett privat område med ett litet stängsel för fåren. Här är det dock bara att fortsätta över stängslet vidare på leden. Vi går också fel vid ett skogsparti där leden ser ut att fortsätta rakt fram, men där det även finns en mindre led till höger som är utmärkt med blå vimplar/band – vilka vi först misstar för en temporär ommärkning av leden. Det visar sig efter en stund att banden är markeringar för virke som ska avverkas. (Hade vi fortsätt leta efter målade blå prickar eller ränder så hade vi kommit rätt från början.)
Tänk på att det finns ett par avstickare från leden där jag vet att folk har gått fel, en av dem är utmärkt med “Källa”. Detta är som sagt avstickare från huvudleden, och då måste ni gå tillbaka samma väg som ni kom ifrån för att fortsätta på Äventyrsstigen.
Efter en sista rejäl stigning börjar vi närma oss vandringens slut, men först tar vi en fikapaus vid ännu ett vindskydd med vacker utsikt över sjön. Efter en kortare strapats kommer vi till slut ut vid parkeringen igen, alldeles lagom möra i benen och med solsken i blick efter vårens första vandringsdag!
Tips om vandringsryggsäck! Jag har i vanlig ordning min dagsryggsäck från Jack Wolfskin med mig på vandringen. Vill du läsa mer om hur du själv ska tänka när hur du väljer vandringsryggsäck kan jag tipsa om detta test samt storleksguide från Oddhikers.
Vill du läsa mer om höghöjdsbanan vid Lida Friluftsgård?
Vår familj har tidigare provat höghöjdsbanan “Accropark” vid Lida Friluftsgård, läs mer om vårt besök här:
Läs mer: Lida Friluftsgård och Accropark höghöjdsbana
- Här hittar du utförlig information om Lida friluftsområde.
- Parkering: En stor parkering finns i anslutning till Lida Friluftsgård. Parkeringen är i skrivande stund (april 2021) gratis.
- Åker du kommunalt? Buss- och tåg linjer samt tidtabeller finns på sl.se.
- Faciliteter: Här finns allt från toaletter till värmestugor och omklädningsrum som är öppna för allmänheten. Läs mer om öppettider här.
- Vill du besöka Lida Friluftsgård i anslutning till en vandring på Sörmlandsleden? Satsa på Etapp 6: Paradiset – Lida friluftsgård.
- Kan jag övernatta vid Lida friluftsområde? Absolut! Här kan du hyra en vildmarksstuga eller övernattningsstuga alternativt bo på vandrarhem, det finns också vindskydd där du kan övernatta. Det går också bra att tälta på ängen bredvid skidbacken. Läs mer om övernattningsmöjligheter i Lida.
Inlägg i betalt samarbete med Oddhikers. Här hittar du tidigare blogginlägg med tips om saker att göra i Stockholm med omnejd. Omslagsbild: Lunchpaus vid Jungfruberget, Äventyrsstigen.