Under mitt första besök i Vadstena för några år sedan faller jag pladask för både staden och den speciella känslan som vilar över det gamla klosterområdet. För min del är det en självklarhet att någon gång återvända till den historiska marken för att övernatta på Vadstena Klosterhotel & SPA.
Efter tid senare bokar jag och min familj (man och två barn i åldrarna 9 och 13 år) två hotellrum på Vadstena Klosterhotel & SPA, närmare bestämt i det gamla Nunneklostret. Här är min recension, baserad på ett besök i maj 2024.
Läs mer: Familjesemester i Östergötland utan bil – 15 tips på saker att se, göra och äta
Vadstena Klosterhotel & SPA: en recension
#1. Läge, känsla och allmänt om Vadstena Klosterhotel & SPA
Att strosa runt i Vadstena känns lite som att gå runt i en levande historiebok. Med det sagt ligger flera av Vadstena Klosterhotels byggnader i ett viktigt historiskt område, inte bara för Vadstena utan för hela Sverige. I det här området byggde sig Birger Jarl ett palats under 1200-talet, vilket Heliga Birgitta i sin tur brukade som en av byggnaderna när hon bestämde sig för att stifta en ny klosterorden. Inga drömmar eller visioner var för stora för henne – för visst invigdes det där klostret i Vadstena till slut år 1384.
Observera att Vadstena Klosterhotel & SPA erbjuder 81 rum fördelade i flera olika byggnader på klosterområdet och slottsområdet (som ligger en bit bort). Det är därför extra viktigt att du som gäst har koll på vilken typ av boende du föredrar. här kan du läsa mer om de olika alternativen som innefattar allt från Nunneklostret till Stora Slottsvillan och Slottsstugan.
Vadstena fick sina stadsprivilegier redan på fjortonhundratalet, mycket tack vare heliga Birgitta som såg till att sätta staden på kartan genom att stifta en ny klosterorden i området. Birgitta Birgersdotter, som de flesta idag känner som Heliga Birgitta, reste redan år 1349 till Rom i syfte att få tillåtelse av påven att öppna Birgittasystrarnas första kloster i Vadstena. Sagt och gjort, Vadstena kloster inrättades år1384 och var sedan verksamt längst av alla svenska kloster fram tills att det tvingades stänga år 1595 mot bakgrund av reformationen.
För vår del känns det mest lockande att bo i den västra grå längan som idag går under namnet Nunneklostret. Denna byggnad lät uppföras av Birger Jarl i mitten av 1200-talet och är ett av få hus som faktiskt är bevarade från tiden då Heliga Birgittas kloster senare blomstrade på området. Sedan klostret stängde har byggnaden haft flera olika användningsområden, bland annat som krigsmanshus, “korrektionsanstalt” och del av Vadstena Hospital.
Under 1960-talet kunde byggnaden med hjälp av donationer byggas om till gästhem för Birgittastiftelsen. En av de främsta donatorerna var Fru Märta Afzelius som fick ge namn åt Märta Afzelius salong, ett vackert gemensamhetsutrymme med piano, bibliotek och sittmöbler där vi stortrivs. Under klosterperioden fungerade den här salongen som en del av nunneklostrets vintermatsal, det vill säga en matsal som under kallare perioder kunde värmas genom en varmluftsanläggning.
#2. Våra rum på Vadstena Klosterhotel & SPA
Vi checkar in i två rum bredvid varandra…
…varav det ena är rum 313 som går under namnet “Teofil och Emmy Lindbloms rum”.
Sängarna har imponerande träramar (och rymmer hela vårt gäng när det är dags att titta på Eurovision!), inredningen är rustik och detaljerna är genomtänkta från början till slut. Att en helt vanlig nunna skulle bo så här pass ståndaktigt…
…med minibar och allt kan hon nog bara drömma om. Men vem vet, kanske är det så här abbedissorna har det!?
Bäst av allt är utsikten ut mot Gräsgården och det faktum att vi kan höra vacker sång och orgelmusik leta sig ut från vår grannbyggnad vilket råkar vara självaste Klosterkyrkan.
Vi prioriterar inte KlosterSPA den här vistelsen, detta eftersom vi reser med våra barn som inte har nått den 16-årsgräns som krävs för att vistas inne i SPA-avdelningen (observera att 16-årsgränsen gäller i sällskap av vuxen, annars gäller istället 18-årsgräns). Mot denna bakgrund är det extra tacksamt att vårt rum har badkar och lyxiga produkter på plats, vilket gör att spa-känslan till viss del ändå kan infinna sig.
#3. Frukosten på Vadstena Klosterhotel & SPA
När vi kliver ut genom glasdörrarna på baksidan av Nunneklostret breder Gräsgården ut sig i all sin prakt. På vänster sida ligger det gamla palatset och på höger sida tornar Vadstena klosterkyrka upp sig mot skyn.
Frukosten serveras alltså inne i det gamla palatset och närmare bestämt i Kungssalen. Det var här kungaparet Magnus Eriksson och Blanka höll sina festligheter under trettonhundratalet. När Heliga Birgitta bestämde sig för att husera i området för att instifta ett kloster användes istället den vackra lokalen som arbetssal…
…och det är i denna anrika miljö prydd av tegelväggar och valv som vi hotellgäster serveras dagens första måltid. Eftersom boendet är så pass dyrt har vi höga förväntningar på frukosten – och visst infrias dem! Här finns verkligen ingenting att klaga på. Personalen är blixtsnabbt framme och fyller på när innan faten hinner se utplockade ut och utbudet av mat, snacks och godsaker är brett.
#4. Bra att veta om Vadstena Klosterhotel & SPA och tips i närheten
- Hotellpaket och faciliteter: Hotellet erbjuder en hel del olika paket, allt från Golfpaket till Tvådygnspaket med KlosterSPA (som ligger på Torggatan 5). Har du inte möjlighet att övernatta på hotellet går det utmärkt att boka in dig på dags- eller kvällsspa, läs mer på hemsidan.
- Restaurant Munkklostret ligger inhyst i det gamla munkklostret, i samma byggnad där du hittar hotellreceptionen. (Flera av hotellpaketen erbjuder middag i denna restaurang.) Munkklostret har ett gott rykte och som extra strössel på upplevelsen används örter från munkarnas örtagård. Det rekommenderas att du bokar bord på förhand.
- Pris? Eftersom prissättningen är dynamisk är det svårt att säga exakta priser, men billigt är det inte (men så åker vi också över Kristi Himmelfärds-helgen). Vi betalar 5590 kr för två vuxna och två barn för övernattning och hotellfrukost i två hotellrum. Hade vi lagt på mat och SPA hade det kostat betydligt mer. TIPS! Vill du bo billigare i Vadstena kan jag rekommendera att du kikar på rummen hos Vadstena folkhögskola som ligger en kort promenad från Klosterhotellet. Under vår vistelse i Vadstena möter vi två damer som bor där och verkar väldigt nöjda.
- Läs mer och boka på hotellets hemsida.
- Ta dig hit: Vi reser kommunalt med Östgötatrafiken från Linköping vilket är väldigt smidigt med tåg och buss till Vadstena (restid 50 minuter). Det är drygt 10 minuters promenad från busshållplatsen Vadstena Brandstation, så packa hellre i ryggsäck än i rullväska med Vadstenas kullerstensgator i åtanke.
Vistelsen gjordes inom ramen för ett betalt samarbete med Visit Östergötland och Östgötatrafiken, men åsikter och bilder är mina egna om inget annat anges. Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. (Omslagsbild på huvudbyggnaden som bland annat rymmer reception och restaurang.)