Close
Vackra vägar i Sverige: 3 tips (och ett bonustips)

Vackra vägar i Sverige: 3 tips (och ett bonustips)

foto123

Sommaren är här med friheten den innebär! Min familj spenderar otaliga mil på vägarna under både höst, vinter och vår – men extra många under sommarmånaderna. I det här inlägget har jag samlat tre vackra vägar i Sverige och mina personliga favorittips i roadtripsammanhang. Men först ett bonustips på samma tema:

Elmia Husvagn Husbil

För er som tilltalas av friheten i det mobila livet är ett bra tips att besöka mässan Elmia Husvagn och Husbil i Jönköping den 11-15 september 2019. Mässan är Nordens största husvagn-husbilsmässa där du kan kika närmare på i stort sett alla modeller och fabrikat. Det finns även en hel hall (hall F) med tillbehör och konsumentprodukter. Husbilsskolan är på plats för att ge råd och tips inför husbilslivet, och erfarna experter svarar på frågor om bland annat elektronik, laddning, chassi och däck. För mer reseinspiration kommer även tre föreläsare att ge tips och inspiration om resor i både i Sverige och i Nord- och Sydeuropa: Martin Örnroth från Gone Camping, mina bloggkollegor FreedomTravel och Christer Johansson från Husbilen test.

att vara svensk

Vackra vägar i Sverige: 3 tips

#1. Österlen (riksväg 9)

vackra roadtripsträckor i sverige

Jag är inte den enda som älskar att åka längs vägarna på Österlen, enligt en tidigare undersökning utsågs riksväg 9 mellan Brösarp och Ystad till Sveriges vackraste väg. Med äppelodlingar, rapsfält och havsvyer utanför fönstret blir det här en roadtrip jag helst återupplever varje sommar!

Läs mer: Att göra på Österlen – tips om Kivik med omnejd

#2. Vätterleden (E4) och turistvägen Omberg/Tåkern – Gränna

Omberg
Lunchpaus uppe på Omberg.

Jag har tappat räkningen över hur många gånger vi har kört mellan Stockholm och Göteborg. Trots det blir jag lika glad varje gång vi kör sträckan förbi slottsruinen Brahehus och Vätterns glimmande vatten. Vätterleden (E4) går strax öster om Brahehus och är Sveriges högst belägna motorväg.

Om du har tid att ta dig bort från E4:an kan jag också tipsa om den fantastiskt vackra turistvägen Omberg/Tåkern – Gränna (som är skyltad från E4:an). Det finns massor med historiska lämningar längs den här turistvägen – medhavd picknick intas med fördel uppe på Omberg!

#3. Bohuslän (Länsväg 160)

tjörn vatten
Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn.

En annan storfavorit hos mig när det gäller vackra vägar i Sverige är vägen ut från Stenungsund, över den pampiga Tjörnbron och vidare mot min mans släkt på Orust. Den här vägen heter länsväg 160 och är en drygt 5 mil lång länsväg som går i Bohuslän mellan Rotviksbro (väster om Uddevalla) och Stora Höga (söder om Stenungsund). Den här vägen går alltså över Tjörn och Orust, som är två av Sveriges största öar. När ni ändå är på Tjörn bör ni såklart stanna i Skärhamn och spana in Nordiska Akvarellmuseet. Om tiden inte räcker att gå in, räcker det fint att spana på de dina omgivningarna utanför.

Läs mer: Roadtrip på svenska västkusten: fem besöksvärda stopp


Inlägget om vackra vägar i Sverige är skrivet i samarbete med Elmia Husvagn och Husbil. (Omslagsbilden tagen i Kivik, Österlen).

8 comments

 1. åååh vägen över tjörnbron har jag så himla många minnen från. den är fin!

  1. Visst är den! Och ja… många fina minnen från den delen av Sverige. Bohuslän alltså!!

  1. Men vi har ungefär samma smak va? Fina, fina ställen!

 2. Trevligt med tips på fina vägar! Och tack för länken! Kommer du till mässan möjligtvis?

  1. Såklart jag länkar! Vet inte om jag kommer till mässan, vi får se! Vi har precis köpt villavagn efter att ha kikat på mässan tidigare år, så får se om nästa steg är husbil! 🙂

 3. Och kustvägen från Lysekil-ish till Grebbestad är fantastiskt fin också, istället för stora E6:an. Hett tips! 🙂

  1. Åh, just det. Den är riktigt bra ja. Så många fina vägar!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close