Det finns många anledningar till att lyfta Wanås som utflyktstips i Skåne. I rubriken hade jag, utöver slottet, konsten och den goda maten, också kunnat skriva om den vackra naturen, de lugna omgivningarna, möjligheten att äta på den omtalade restaurangen och att lyfta platsens historia som sträcker sig långt bakåt i tiden. Dessutom knep hotellet i Wanås en eftertraktad titel som “Årets Fab” när Sveriges bästa hotell skulle utses av White Guide för 2019. En utflykt till Wanås kan med andra ord passa besökare i alla åldrar. Jag åker hit med min vän och kollega Daniela (Discovering The Planet) på ett jobbuppdrag för att skriva ett övergripande inlägg om saker som finns att göra i Kristianstad med omnejd, men visst förtjänar Wanås också ett eget inlägg!
Fler utflyktstips i Skåne: Att göra i Kristianstad och nordöstra Skåne
Utflyktstips i Skåne: Wanås
#1. Om Wanås och dess historia
Gods, borg eller slott, vad är Wanås egentligen? Idag benämns Wanås som gods, och den första kända ägaren av själva borgen/slottsbyggnaden lär ha varit väpnaren Eskild Aagesen under mitten av 1400-talet. När det krigades som mest mellan Danmark och Sverige spelade Wanås en central roll, och borgen brändes under det nordiska sjuårskriget. Slottet byggdes ihop med resterna av den gamla borgen år 1566, och de ritningar som har återfunnits från 1680 (samma år Karlskrona grundades!) är i princip identiska med slottets nuvarande utseende. Idag är slottet en privatbostad för familjen Wachtmeister, som alltså driver vidare godset i åttonde generationen.
I den före detta stallbyggnaden finns idag en historisk utställning för alla som är intresserade av godsets utveckling.
På området ligger också Wanås Shop och Deli, där vi besökare kan köpa produkter som alla är lokala, hållbara och kreativa.
Och på tal om kreativitet, den frodas här och genomsyrar mer eller mindre hela Wanås.
En av mina favoritplatser på området är de 14 äppelträd som dignar av vita lappar med nedklottrade önskningar, om allt från bättre hälsa till mer förnöjsamhet i livet. Träden tillhör projektet “Wish Trees for Wanås”, initierat av ingen mindre än Yoko Ono. Äppelträden står precis i anslutning till ingången av Wanås Skulpturpark.
#2. Skulpturparken, Wanås
Skulpturparken är ett välkänt och uppskattat inslag i Wanås, och är en av anledningarna till att platsen ofta lyfts som utflyktstips i Skåne. Första utställningen hölls redan 1987, vilket innebär att utställningarna (som startade som ett privat initiativ av Marika Wachtmeister) nu har rullat på i över 30 år!
Wanås menar själva att själva begreppet skulpturpark känns “lite för trångt”, och jag håller med. Det här är inte en park i ordets rätta bemärkelse, utan ett område med skir bokskog där konstverken dyker upp när vi minst anar det. Vi möts av allt från mindre konstinstallationer uppe i träden..
… till betydligt större konstverk!
Skulpturparken är större än sin beskrivning, den är en plats för förverkligande av idéer där vi kan se världen genom konstnärernas ögon och låta konsten inspirera, utmana och förändra vår syn på samhället.
– Elisabeth Millqvist och Mattias Givell, verksamhetschefer Wanås Konst
Vi träffar alla möjliga sällskap på plats, både inbitna “kulturtanter”, barnfamiljer, ensamresenärer och äldre par.
Carolina Falkholts maffiga “Train of Thoughts” har funnits på plats sedan 2017. Varje år presenteras nya konstverk i samlingen här på Wanås. Några av dem är permanenta i utställningen, medan andra är långlån eller försvinner med tiden eftersom materialen inte är gjorda att hålla för evigt.
Parken med skulptursamlingen är öppen alla dagar året runt, mellan klockan 10-17. Entréavgiften är 150 kr/vuxen och 130 kr/student och pensionär. Barn under 18 år går in gratis.
Wanås konst erbjuder också guidade visningar mellan maj-slutet av oktober (för mer exakta tider se hemsidan). Visningen varar i en och en halv timme och kostar 50 kronor.
Tips! Gillar du konceptet med skulpturparker? Då bör du också besöka Skulptur i Pilane på Tjörn, Bohuslän – vars inramning vid havet är fantastiskt vacker. Läs mer här: Att göra på Tjörn.
#3. Wanås Restaurant Hotel (restaurang och hotell)
Restaurangen och hotellet i Wanås ligger i två separata byggnader, båda från 1700-talet. Med bara elva hotellrum på plats, alla personligt inredda, blir boendeupplevelsen extra unik. Och visst har hotellet lyckats med bedriften att sticka ut från mängden, det visar inte minst White Guides utmärkelse av hotellet som “Årets Fab” 2019:
För att ha komponerat ihop en internationellt hyllad skulpturpark med ett gastrohotell i två magnifika kulturbyggnader från 1700-talet till en oslagbar helhetsupplevelse av natur, historia, konst och kultur, där hotellupplevelsen fångar det bästa av dåtid och nutid.
White Guide om utmärkelsen av Wanås Restaurant Hotel som Årets Fab 2019.
Restaurangen, där du antigen kan fika eller äta rejäla måltider, fokuserar på råvaror från närområdet. På kvällarna serveras både hotellgäster och inbokade gäster en fyrarätters säsongsmeny med allehanda delikatesser för 645 kr/person.
Beroende på säsong hittar ni ekologiskt hängmörat nötkött, rotfrukter och råg från gården på Wanås, vilt från skogen liksom bär och svamp och örter, närodlad frukt och grönsaker.
– Wanås Restaurant Hotel
Besöker du Wanås under helgen kan du istället sikta in dig på brunchbuffén som serveras mellan klockan 11-15 (295 kronor/vuxen och 150 kronor/barn mellan 5-12 år). Vi har kort om tid och hinner “bara” fika, vilket inte är fy skam det heller.
Läs mer om Wanås Slotthos Daniela/Discovering The Planet på den här länken.
#4. Praktiska tips och bra att veta om Wanås:
Var ligger Wanås?
Wanås ligger i Knislinge, ca 20 km norr om Kristianstad. Vill du ha kollektivtrafiksalternativ? Läs mer här.
Öppettider och entrépriser?
Uppdaterade och aktuella öppettider och entrépriser finns på den här länken.
Fler utflyktstips i Skåne du kan kombinera med Wanås?
När du ändå besöker Wanås och vill ha fler utflyktstips i Skåne kan du också passa på att besöka Kristianstad för lagom stadspuls. Föredrar du istället aktiva dagar rekommenderas en tur med Islandshästar på Brönne Farm eller vandring i Hovdala. Är du fortfarande fikasugen efter besöket i Wanås tycker jag att du ska svänga förbi Minas Chokladstudio.
Mer inspiration till fina utflykter i Sverige hittar du i min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor.
Mina dagar i Kristianstad med omnejd gjordes inom ramen för ett samarbete med Tillväxt Kristianstad och Skåne Nordost. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver!