Close
Something’s Gotta Give: om att vara en periodare

Something’s Gotta Give: om att vara en periodare

Träning, matlagning, fotograferande, bokläsning, pyssel och för all del godisätande. Min lista kan göras lång – jag är och förblir en periodare. Under lång tid har jag nästan föraktat den sidan av mig själv; varför kan jag inte vara och göra laaaagom?

Numera tänker jag att det kanske inte så dumt ändå, att fokusera på en eller några saker i taget – medan andra får vila. Något eller någon måste läggas åt sidan i jakten på den eftertraktade balansen.

Something’s Gotta Give: om att vara en periodare

Den som tror att en person kan leverera fullt ut på alla plan i livet… tror fel. Eller, det finns säkert sådana som kan (jag har minsann sett dem i dagstidningarnas glossiga weekendbilagor!) – men jag kan det definitivt inte. Det finns ingen chans att jag lyckas med bedriften att snöa in mig på allt, samtidigt. Det går inte att högprestera varje träningstillfälle, jobba flitigt, resa mycket, laga god och näringsriktig mat, läsa en massa böcker, ha ett perfekt städat hem, vara med på alla barnens aktiviteter och vara en härlig vän och förstående fru SAMTIDIGT. Ekvationen är omöjlig!

Sen händer såklart grejer i livet som innebär att föremålen för mitt periodiserande ändrar fokus. Att få barn innebär en naturlig förändringsfas, det går liksom inte att vara en periodare i föräldrarollen. Föräldraskapet är konstant, barnen kräver uppmärksamhet och omsorg varje dag, året runt. Sen kommer perioderna ändå såklart, för hur bra mat jag lagar åt dem, hur engagerad jag är i deras vardag, hur många utflykter jag orkar planera och om deras (våra) skåp och garderober är kaos eller inte.

sturkö citat
Bra påminnelse hemma hos min syster!

I perioder får saker och ting läggas åt sidan, till fördel för andra. Allt har sin tid. Det får jag påminna mig själv om med jämna mellanrum – också i bloggform.

Och om någon undrar vilken period jag är i just nu? Jo, jag befinner mig fortfarande i nystartsfasen efter decenniumskiftet…

nynäshamn vinter
Dagens långpromenad i Nynäshamn bjöd på efterlängtad sol!

… då jag tränar och promenerar mycket, bokar in lunch- och middagsdejter, skriver ikapp en massa blogginlägg, sover mycket, kollar på tv-serier och lagar riktigt bra mat.

Det som för tillfället får stå tillbaka är bokläsningen, fotograferandet, säljandet (!), nytänkandet, resandet och organisationen för både jobb och hem. Det är en mix jag trivs väldigt bra med just nu! Vi får se hur länge det håller i sig…


Är du också en periodare, och hur yttrar det sig för dig?

6 comments

 1. Japp vi är periodare. Särskilt när det gäller träning. Önskar verkligen att jag var en sån där som regelbundet tränar 3 gånger i veckan, men nix. Vi tränar 4 gånger i veckan, i fyra månader. Sedan tränar vi inte alls, i ett år. Typ. Tyvärr. Just nu tränar vi hyfsat faktiskt, men det är en period 😉

  1. Heja er, hoppas perioden håller i sig den här gången då! (Både vad gäller er och min t träning… 🙂 )

 2. Jag tror på balans i allting. Det som är överlevnadsviktigt fixar vi. Gustav introducerade mikroförändringar, sådant som leder till ”borsta tänderna”-rutiner. Små, små förändringar som är hållbara i längden. Stora åthävor leder ofta till misslyckanden om det är vanor vi vill uppnå. ❤️ Du är väldigt målinriktad, så det känns naturligt att du är just periodare!

  1. Ja, gillar det där tänket med vanor så naturliga som att borsta tänderna. Det tar dock mycket tid och kraft för mig att ändra beteende, men vet att jag måste ändra vissa grejer för att hålla i längden. Målinriktad ja, det är både bra och dåligt. Dåligt pga känner mig SÅ tom och ”klar” när målet väl är uppnått. Bra pga… får saker gjorda!

   1. Tricket är väl att börja göra klart för nästa målsättning innan det förra är uppnått! Alla har sin väg att gå. Kanske skulle mikroförändringar funka för dig också? James Clear har varit jättebra för Gustav!

    https://jamesclear.com/habit-guide

    1. Idag har jag bockat av 3 punkter på min att göra-lista som legat som en tjock våt filt över mig i flera veckor. Så sjukt eg, pga jättesmå grejer som tog totalt 1 h tillsammans. Fatta lättnaden! Har tagit mer energi att TÄNKA på grejerna än att GÖRA dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close