Close
Vårens första dag (på Sörmlandsleden i Nynäshamn)

Vårens första dag (på Sörmlandsleden i Nynäshamn)

Och så kom den så äntligen, påsklovets första dag – vilken också visade sig bli vårens första dag. Vi firade genom att packa ryggsäcken full med utflyktsmat och bege oss mot Sörmlandsleden, vars etapp 5:1 börjar mitt emot Kvarnängens idrottsplats på hemmaplan för oss som bor i Nynäshamn.

Vårens första dag (på Sörmlandsleden i Nynäshamn)

sörmlandsleden Nynäshamn

Jag och min man har pratat länge om att vi skulle vilja vandra under flera dagar med barnen i våra svenska fjäll framöver…

…men det lär dröja ett tag till innan den här femåringen är redo för sådana tålamodskrävande äventyr.

sörmlandsleden Nynäshamn

Idag började hon sucka och klaga redan efter ett par kilometer, men detta till trots fick vi en väldigt fin dag med sol, fågelkvitter och inte en enda vinterjacka i sikte.

sörmlandsleden Nynäshamn

De där första vårdagarna, när allt spirar och livet liksom återvänder till varje liten cell i både natur och kropp – det är lika härligt varje år. Och ja, extra mycket nu i dessa smått overkliga Coronatider.

Vårens första dag
Och jag vill va’ med,
Och jag vill va’ så med,
Så att jag kan se
Att jag är en del av allt

– Laleh

Vi följde skyltarna mot Sörmlandsleden från parkeringen mittemot Kvarnängens IP, och tog sedan sikte på ett av spåren i Fjätterns skidområde. Här finns flera färgutmärkta slingor med olika svårighetsgrad.

sörmlandsleden Nynäshamn

Barnen kändes som små kalvar på grönbete…

sörmlandsleden Nynäshamn

… och vi såg ett helt kompani blåsippor i full prakt.

sörmlandsleden Nynäshamn

Mina vandringsskor från Jack Wolfskin hänger med i år också, och dagen till ära fick också mina tunna ullstrumpor från IceBreaker lufta sig igen. Skönt med höga skaft under sådana här strapatser, så att inte barr, grus och andra små och stickiga föremål letar sig in i glipan mellan strumpor och byxkant.

sörmlandsleden Nynäshamn

Innan vi åkte hem tog barnen på sig uppgiften att hitta ett lämpligt fikaställe…

sörmlandsleden Nynäshamn

… och i en solig skogsglänta blev det läge att duka upp både varm choklad och mackor.

sörmlandsleden julia

Och så gick det alltså till, första dagen på påsklovet 2020 när våren kom till Nynäshamn.

Bra att veta om Sörmlandsleden i Nynäshamn:

  • Parkera med fördel vid Kvarnängens sporthallar, som ligger på andra sidan Nynäsvägen sett från etappens start (cirka 100 meter).
  • Åker du kommunalt med pendeltåg? Kliv av vid Nynäsgård och följ orange markering på lyktstolparna förbi Nynäshamns Gymnasium till informationstavla vid Kvarnängens IP (cirka 2 kilometer).
  • Vi valde att gå en liten bit på Sörmlandsleden etapp 5:1, men följde huvudsakligen det kortaste spåret i Fjätterns skidområde. Mer information om de olika etapperna på Sörmlandsleden finns på Sörmlandsledens hemsida.
  • Förra året gick jag och mina vänner etapp 3 på Sörmlandsleden, med start i Alby friluftsgård och slut i Tyresta by. Läs mer: Sörmlandsleden: Alby friluftsgård – Tyresta by

Fler tips på saker att göra i Nynäshamn med omnejd: Att göra i Nynäshamn – skärgårdspärlan utanför Stockholm

4 comments

    1. Ja, det blev en vänligt fin dag i vår egen lilla hemmabubbla.

  1. Vad fint det ser ut! Vi ger oss ut i naturen mer än någonsin nu (klarar inte att bara sitta inne). Önskar en fin påsk!

    1. Låter som en bra plan. Vi har turen att ha naturen runt hörnet här i Nynäshamn, så vår dos är nog densamma som vanligt faktiskt. Idag fick vi Den Stora Vårstädningen gjord på verandan, mycket befriande! Glad påsk ni också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close