I skrivande stund finns drygt 300 naturreservat i Östergötland (302 för att vara exakt). Vår familj har besökt flera av dem, nu senast Trollegater naturreservat som ligger alldeles i närheten av Rimforsa Strand där vi bodde i somras. Sommaren hade precis börjat gå över i höst när vi gav oss ut på en familjeweekend längs Kinda kanal. Vi fick uppleva några fina dagar med allt från besök i Gamla Linköping till glamping samt bastubad vid Vårdnäs Stiftsgård. Anledningen att vi planerade in ett stopp vid Trollegater naturreservat var ryktena om att här finns både spännande trollgrottor och vackra vandringsstråk att ta del av.
Läs mer: Kinda kanal – tips för en lyckad familjeresa
Trollegater naturreservat i Östergötland: trollgrottor och vacker natur
Min ursprungliga plan var att tillsammans med familjen utforska grottorna på egen hand. ”Hur svårt kan det vara!?” tänkte jag. Ganska svårt, skulle det visa sig. Att uppleva grottorna kräver att du får krypa och åla dig igenom flera passager. Innan vår resa får jag via Kinda Turistbyrå kontakt med Tommy Gustafsson (som också tar familjefotot på oss ovan) och hans son Felix, som har stenkoll på området och guidar oss igenom grottorna på ett tryggt och säkert sätt.
Tommy och Felix möter upp oss vid parkeringen och börjar med en genomgång av området. De känner till varenda vinkel och vrå i grottorna…
… och förser oss också med pannlampor för bästa upplevelse.
Tommy och Felix delar dessutom med sig av både fakta om naturreservatet och spännande sägner om några av alla de troll som sägs ha härjat (och fortfarande härjar!?) i dessa östgötska grottor och dess skogar.
Efter en kort introduktion berättar Tommy och Felix att Trollegater blev naturreservat 1980. I dagsläget finns ett tiotal grottor utmärkta på platsen, men duon menar att det nog i själva verket finns ett tjugotal i området.
När grottorna 1963 upptäcktes för första gången möttes detta av blandade reaktioner. Vissa blev upprörda över “upptäckten” och tyckte att området skulle få vara i fred, man ville ju inte störa trollen!
Med pannlampor på huvudet och rejäla skor på fötterna tar vi – under ledning av Tommy och Felix – sikte på flera av de tiotalet utmärkta grottorna i området.
Barnen klättrar, ålar, hoppar och kryper fram genom vår vistelse i Trollegater och verkar ytterst nöjda med dagen och tillhörande bedrifter. De tar sig an kryphål, större gångar, korridorer, salar och trånga passager. Vi får höra mer om platser som Nålsögat/Nyckelhålet, för att sedan ta oss igenom Gatloppet mellan de höga klippblocken på varsin sida av den smala gången. Vi får också chans att hälsa på i både Grytet och Jojes hål.
Myterna, sagorna och berättelserna som Felix berättar är många – en av dem handlar om ett troll som kände sig ensam eftersom de andra trollen i salen inte lät honom vara med och leka. Efter att ha hört barnskratt från byn bestämde han sig för att hämta en kompis därifrån. Sagt och gjort, en stund senare kom han tillbaka med en människoflicka. Planen var att lägga sig framför grottöppningen under dagtid för att hindra flickan att rymma (alla vet ju att troll blir stenar under dagtid!), men planen misslyckades och den nya lekkompisen slank ut ändå. Trollet blev så ledsen att han började gråta, och tårarna urholkade i sin tur trädet ni ser på bilden.
Vårt besök i Trollegater avslutas på bästa sätt genom ett besök i Stora Grottan, vilket är en av Sveriges största urbergsgrottor. Ingången är trång och jag får själv i princip åka “rutschkana” för att komma ner i grottan. Väl där inne väntar belöningen i form av självaste Stensalen, en salsliknande grotta som lämpar sig perfekt för troll att hålla stora fester.
Det droppar från taket, och jag kan snart konstatera att trollen även verkar dela sin festlokal med diverse spindlar.
Barnen är både obekymrade och modiga när de ger sig vidare längre in i gångarna med guiden i spetsen – från Stensalen fortsätter en rundslinga som är drygt 70 meter lång. Vid det här laget är jag dock redo att vända tillbaka och krypa ut i solljuset igen, och märker att det är lättare att krypa ut från grottan än att komma in.
För dig som inte är bekväm med att åla och krypa fram i olika grottor är det minst lika vackert ovan jord där solen leker bland trädtopparna.
Vi spenderar drygt två timmar i naturreservatet tillsammans med Tommy och Felix. Att ha guide på plats passade vår familj väldigt bra, jag hade personligen inte känt mig bekväm att släppa ner varken mig själv eller mina barn i grottorna på egen hand. Det finns ingen direkt skyltning och det är svårt att veta vilka gångar som faktiskt leder någonstans och vilka som är återvändsgränder. Är du äventyrlig av dig och van vid att utforska diverse grottor lär dock det här stället vara en guldgruva även utan guide! Det ska också tilläggas att naturreservatet är väl värt ett besök med eller utan besök i grottorna. Faktum är att Östgötaleden har en etapp som löper mellan just Trollegater och Öna, perfekt för dig som är ute efter en längre vandring i området!
Så här tyckte våra barn om Trollegater naturreservat:
- Sebastian (13 år): En rolig utmaning till mig själv, det hade varit kul även om jag inte hade klarat att ta mig igenom gångarna.
- Julia (12 år): Väldigt coolt, men lite läskigt i början
- Nelly (7 år): Bra och roligt! Aldrig läskigt.
- Roligast? Antingen Jojes hål eller Stensalen.
Bra att veta om Trollegater naturreservat:
Kuriosa! Enligt ett par östgötar vi träffar i naturreservatet uttalas tydligen Trollegater “Trolle gater” (som i trollens gator).
- GPS-koordinaterna till Trollegaters parkering lyder 58.147231,15.572153. Naturreservatet ligger söder om Linköping i Östergötland (det tar cirka 40 minuter med bil att köra från Linköping).
- För bästa upplevelse rekommenderas en guidad tur, förslagsvis med Tommy som vi får kontakt med via Kinda Turistbyrå.
- Temperaturen i grottorna håller ca 11 grader, se därför till att klä dig bekvämt i långärmat och långa byxor. Därutöver är det lämpligt att utrusta dig med både pannlampa och vattentåliga skor.
- Facilieter såsom grillplats och torrtoaletter finns vid parkeringen/entrén.
- Östgötaleden Trollegater. Gillar du att vandra? Då har du kommit rätt. Östgötaleden har en 15, 5 km lång etapp som löper mellan Trollegater och Öna. Läs mer på Naturkartan.
- Läs mer om Trollegater och övriga besöksmål i området hos Visit Östergötland.
Resan längs Kinda kanal gjordes i samarbete med Visit Östergötland.
1 comment