Förra veckan fick jag tillfälle att besöka Titanic The Exhibition i Uppsala. Den omtalade utställningen, som är en av världens största vandringsutställningar, lämnar förmodligen ingen helt oberörd.
Det var alldeles för många öden och krossade framtidsdrömmar som följde med Titanic ner till botten av Nordatlanten den där förrädiska och iskalla natten 15 april 1912. Av 2207 personer ombord miste 1496 livet. Över 100 år senare är de mytomspunna historierna om Titanic fortfarande levande i allra högsta grad.
Titanic The Exhibition i Uppsala
Utställningen, som nu är uppställd på Fyrishov i Uppsala, har varit runt i hela världen. Här i Sverige har besökare tidigare kunnat uppleva den i bland annat Örebro, Halmstad, Norrköping och nu senast Malmö.
Genom den interaktiva utställningen får du följa Titanics resa i kronologisk ordning med hjälp av drygt 200 originalföremål som brev och personliga tillhörigheter från privata samlingar, men även uppleva återskapade interiörer i naturlig storlek.
Historierna på utställningen sträcker sig från det att idén om en trio av transatlantiska fartyg kläcktes av representanter från rederiet Vita Stjärnlinjen, tills att det länge eftersökta Titanic-vraket i september 1985 hittades på havets botten, 80 mil sydost om New Foundland i Kanada.
Under hela utställningar har vi besökare med oss en audioguide, där Titanic-experten Claes-Göran Wetterholm på ett gripande sätt berättar historien om Titanic från början till slut. Hela turen tar 1 h och 20 minuter, vilket först låter lite för länge i min smak…
… tills dess jag stiger in och börjar lyssna. Därefter är jag uppslukad resten av tiden, och märker inte att tiden susar fram. Det här kan vara den bästa audioguidningen jag har gått. Berättaren Claes-Göran Wetterholms stora passion för Titanic ger ett djup till historierna som berättas, och historierna jag får lyssna till lyckas behålla min uppmärksamhet genom hela turen.
För mig blir de avlägsna historierna högst levande när jag i lurarna får berättat om ett urval av de passagerare som steg på det “osänkbara” skeppet Titanic – detta i kombination med fakta om båten och om foton, brev och tillhörigheter från de aktuella passagerarna. Majoriteten av passagerarna på de stora Atlantrederierna åkte i tredje klass, många av dem som emigranter med drömmar om att skapa ett nytt liv i Amerika. En enkel biljett kostade 181 kronor – vilket motsvarande en hel årslön för en vanliga arbetarfamilj.
Vi får höra om Edvard och Gerda Lindell som köpte tredjeklassbiljetter och drömde om att gå en bättre framtid till mötes, men som istället fick kämpa för att komma ombord på en livbåt. Om maken som förgäves höll i Gerdas händer från båten, men som fick släppa taget och se sin fru försvinna ner i djupet. Om samma make som minuter senare dog och om Gerdas vigselring som på något sätt hamnade i botten av liv båten och senare återfanns – för att nu symbolisera parets öde på utställningen.
Vi får höra om, och se, tallrikar från Titanic som har fastnat i fiskenät så sent som 1981, klockor som har stannat – och om de åtta musikerna som fortsatte spela för att lugna passagerarna, trots kaoset ombord efter kollisionen med isberget.
Fakta om Titanic
Det fanns tre olika klasser att välja på för passagerarna: första, andra och tredje klass. Föga förvånande skiljde sig standarden mellan de olika hytterna och klasserna, även om “Lyx, säkerhet och komfort” var rederiets slagord och därmed också genomsyrade hela fartyget. I första klass fanns det tillgång till allt från swimmingpool till squashbana och fotoframkallningsrum…
… och här fanns också de absolut lyxigaste hytterna.
Käraste Lilla Min Elsa! Innan jag nu menar denna delern på jordklotet sänder jag dig en varm kärleksfull helsning. Du kan ej ha en aning hvilken kolloss denna båt är – första resan och tänk kan taga 5.000 passagerare.
Skeppets storlek var, och är än idag, imponerande. Titanics höjd, från kölen till skorstenskransen, var 53 meter och vikten låg på ungefär 46 ton! Här fanns det mesta du kunde önska ombord – allting utom tillräckligt många livbåtar. För det var just bristen på livbåtsplatser som blev avgörande när isberget dök upp i horisonten.
En oundviklig katastrof
Trots en order på “Full fart back” hann inte Titanic gira för världens mest omtalade isberg genom historien – och scenerna som utspelade sig därefter ska ingen behöva uppleva.
Inget fartyg kunde ha motstått kraften med vilken hon slog mot isberget, som nu rispade upp plåtarna som en konsvervöppnare.
– Titanic av Claes-Göran Wetterholm
Vi får veta mer om räddningsaktionen från fartyget Carpathia, men blir också uppmärksammade på ryktet om ett mystiskt skepp som tycks ha åkt förbi utanför olycksplatsen utan att hjälpa till.
Jag ska inte avslöja för mycket om ett av utställningens mest oväntade inslag, men det ger oss besökare ytterligare en dimension av det passagerarna upplevde den natten då Titanic sjönk.
Räddad och frisk. – August
En mening, tre ord, och all världens oro som lättar för den mottagare som nåddes av Augusts telegram.
I utställningens sista rum finns en väl placerad bänkrad där vi sätter oss för att smälta intrycken och åsynen av de tusentals namn som aldrig nådde Amerika.
Precis som Vita Stjärnlinjen lovade – Titanic har blivit fullständigt osänkbar.
Det första jag gör när jag kommer ut från utställningen är att boka in en helg för att se filmen om Titanic igen, den här gången med mina barn. Nu har jag, istället för ett Hollywoodmanus, med mig verkliga berättelser om fartyget att berätta när vi ser filmen.
Bra att veta om Titanic the Exhibition i Uppsala:
- Hitta hit: Fyrishov hittar du på Idrottsgatan 2 i Uppsala, som ligger drygt en kilometer norr om Uppsala centralstation. (Vi betalade ca 140 kr med taxi från centrum).
- Audioguide: Denna ingår i inträdespriset. Förutom svenska kan du välja att lyssna på danska, engelska, finska, franska, norska, polska, portugisiska, ryska, spanska och tyska.
- Biljettpris: En biljett kostar 185 för vuxen och 155 kr för student/barn (barn upp till 7 år går gratis i sällskap av en betalande vuxen).
- Öppettider: Utställningen har öppet från den 17 maj till den 25 augusti 2019, med undantag för några kläm- och helgdagar.
- Lämplig för barn? Personalen på plats säger att utställningen är väldigt uppskattad av barn. Jag hade gärna tagit med mina äldsta barn som är 8 och 10 år gamla, men fyraåringen hade fått stanna hemma. För att uppskatta utställningen till fullo behöver barnen i alla fall på ett ungefär kunna hålla koncentrationen under audioguidningen (det finns en pausknapp på audioguiden som kan komma väl till pass under besök med barn).
Läs mer: Vill du ha fler tips på saker att se och göra i Uppsala när du ändå är på besök i staden? Läs mitt tidigare inlägg om Uppsala här: Att göra i Uppsala: Sverigeweekend i anrik studentstad
Inlägget om Titanic The Exhibition är skrivet i samarbete med Destination Uppsala. Läs mer om utställningen hos Lisa/Let’s go explore: Titanic-utställning i Uppsala; Titanic The Exhibition.
2 comments
Åh, jag önskar verkligen jag ha se hunnit se denna då jag var i Göteborg för ett par veckor sen, men den hann precis flytta till Uppsala retligt nog. Min tioåring hade uppskattat utställningen eftersom hon är galen i filmen om Titanic! Hoppas den kommer till ett ställe nära “Staun” snart!
Men åh, vilken osis… Du får se till att göra en utflykt till Uppsala med dottern i sommar! 🙂