Close
5 anledningar till att semestra i Sverige

5 anledningar till att semestra i Sverige

Varje fredag kör jag ett svep med fem punkter här på bloggen, med allt från konkreta tips till spaningar och tankar om aktuella händelser. Eftersom semesterplaneringen inför sommarens ledighet är i full gång får dagens lista bestå av fem anledningar till att jag vill semestra i Sverige.

5 anledningar till att semestra i Sverige

#1. Nyfikenheten på mitt eget land

Ju mer jag reser i Sverige, desto mer vill jag se. Jag växte upp med en illusion om att längst var bäst, och smidde tidigt planer om att på något sätt ta mig till Australien. När jag väl fick chansen att resa dit hade jag knappt varit utanför mitt eget landskap. Idag är Hemavan det längsta norrut jag har tagit mig för att semestra i Sverige – vilket egentligen är märkligt med tanke på att jag titulerar mig reseskribent. Men vet ni, det ska det snart bli ändring på! I juli åker jag till Abisko och det känns nästan lika långt som att faktiskt åka till andra sidan jordklotet.

#2. Tillbaka till familjerötterna

umeå backens kyrka

När jag var yngre kunde jag konstatera att många av resorna mina föräldrar gjorde handlade om att besöka släktmedlemmar, eller i vart fall resa till platser som hade anknytning till släkthistorian. Jag var själv inte vidare intresserad av det upplägget, även om det var trevligt med framdukat fika hos avlägsna släktingar.

Nu? Nu är jag den där föräldern, som nyfiket vill veta allt om mina rötter. Jag suger i mig historier och såg under mitt besök i Umeå till att åka ut till Backens kyrka, där min morfars far var klockringare. För mig känns det viktigare än någonsin att lära mig mer om släktingarna som har gått före.

#3. Tryggheten i att veta hur allt fungerar

Min första kväll i Myanmar (Burma) grät jag mig till sömns av oro för ett skadat ben, även om det kändes betydligt bättre efter att ha pratat med en läkare på KRY innan jag somnade. Hur mycket jag än intalar mig själv och andra att det är fantastiskt att resa till okända platser är det alltid en trygghet i att befinna sig på hemmaplan om något oförutsett skulle hända.

#4. Fikastoppen

att vara svensk

Det här är en högst subjektiv lista, med mina anledningar till att vilja semestra i Sverige. Några av de anledningarna stavas F-I-K-A-S-T-O-P-P längs vägen. Förra årets sommarturné genom södra Öland var en höjdare i den bemärkelsen:

Läs mer: Tips om Öland: en heldag på södra delen av ön

#5. Den svenska naturen och våra bildsköna landskap

sommar_sverige
Foto: Karin Enge Vivar

Det finns stunder jag blir alldeles tårögd över hur vackert vi bor i det här landet. Skånes solgula rapsfält, Gotlands märkliga raukar, konturerna av våra svenska fjäll, Bohusläns karga klippor och skärgårdens ljuvlighet. Det är en ynnerst att få kalla det här landet för mitt hem!


Vilka är dina anledningar till att semestra i Sverige? Här kan du läsa fler blogginlägg om att resa i Sverige. Tips på specifika resmål i Sverige finns under kategorin Resfredags Svenska Pärlor.

6 comments

 1. Åh, håller med dig om fikan, Swedish fika är liksom en del av vårt kulturarv! Att få besöka andra städer och deras konditorier är så kul!😋 Då menar jag RIKTIGA fik och inte de tråkiga kedjorna där sortimentet är detsamma och smakar likadant oavsett stad…😑
  Att semestra i Sverige tycker jag som är intresserad av vår historia är jätteintressant, så många platser, borgar och slott att besöka.
  Ofta tror jag att när man tänker ”Åka på semester” att man tänker långt bort, man ser inte allt intressant som finns relativt nära.
  Gäller kanske kan t.ex även Danmark Polen och Finland som åxå ligger nära, men kanske inte de länder man först tänker på när man planerar en resa?
  Vad det gäller fika på Öland måste jag dela med mig av ett tips jag fick av en kollega och besökte: Kaffe-Tuppen utanför Borgholm. Sååå udda. Sååå retro och sååå goda bakverk. Har man tur kommer även en livs levande tupp och sällskapar under tiden…. Väl värt ett besök!

  1. Tack Maria, alltid lika kul att läsa dina reflektioner. Håller verkligen med dig i allt! Och TACK för tipset om Öland, det ska jag verkligen ta tillvara på i sommar om (eller snarare när) vi åker dit igen. Trevlig helg!

 2. Blir så himla glad av detta – för vi åker sällan utanför Sveriges gränser och ibland känns det som att det inte ”gills” som om att man ”borde” åka längre, men vi gillar ju att åka på smågrejer nära och cykellopp över hela landet.

  1. Tack Elna! Jadu, ibland känns det som att begreppet ”resa” har kidnappats till att vara synonymt med utlandsresa – men så är det verkligen inte. Det finns SÅ mkt att se och göra här på hemmaplan!

 3. Sverige har alltid varit ett land jag skulle älska att besöka! Bra inlägg med några fantastiska poäng och bilderna är fantastiska!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close