Våren är på ingång, och jag börjar så smått att planera för utflykter i närområdet med familj och vänner. Förra året såg vi till att besöka Utö innan alla sommargästerna började trilla in, och förmodligen gör vi en repris på det upplägget även i år. Utö är ett bra alternativ för alla som funderar på en dagsutflykt till Stockholms skärgård, en annan personlig favorit är Landsort utanför Nynäshamn.
Läs mer: Landsort – båtutflykt till Stockholms skärgård
Tips om Utö i Stockholms skärgård
När jag börjar skriva inlägget om Utö vill min dator direkt gå på autocorrect och istället skriva “utopia” – och visst är det så att många stadsbor upplever Utö som en sommarutopi!
Namnet Utö sägs komma från att ön ligger längst ut mot öppet hav, och ligger drygt 15 kilometer nordost om min hemstad Nynäshamn. Ön mäter drygt en mil på längden, och är därmed en av de största öarna i Stockholms södra skärgård.
Ön är numera nästan hopvuxen med Ålö. De båda öarna binds ihop via en bro, och jag vet flera vänner som brukar åka till Ålö från Nynäshamn och sedan cykla över till Utö. Vill du komma direkt till Utö rekommenderas dock Waxholmsbåtarna från Årsta Brygga, som avgår året runt (sommartid går de även från Strömkajen i Stockholm). Vi åker till Utö från Årsta Brygga i början av juni, precis innan sommarlovet börjar – och undviker på så sätt de långa köerna som brukar uppstå när alla semesterfirare ska ut i skärgården. Båtresan över tar ca 35 minuter.
Färjan som avgår från Årsta Havsbad är en passagerarfärja där det finns generöst med sittplatser där inne, och även en liten servering. Biljetterna kostar 95 kr/enkel resa och går att köpa ombord.
Vi hoppar av vid Utö Gruvbrygga, där de allra flesta väljer att hoppa av.
Här, vid gruvbryggan och gästhamnen, finns möjlighet att hyra cyklar för att smidigt ta sig runt på ön…
… men vi tar istället med oss egna cyklar på båten. Vi har packat både matsäck och filt, och trampar iväg på fina grusvägar som omges av grönskande sommarträd och en doft av hav.
Gruvindustrin har varit viktig för Utö genom åren, i slutet av sjuttonhundratalet fanns över 100 personer som jobbade i Utös gruvor. Arbetarna behövde någonstans att bo, och därmed uppfördes gruvarbetarbostäder längs med det som kallas för Lurgatan. Det finns idag nio gruvarbetarstugor på Lurgatan, dessa är sedan 2001 är byggnadsminnesförklarade.
Dessa stugor liksom övriga gruvarbetarbostäder på ön var uppförda som enkla timrade ryggåsstugor med torvtak. Lurgatans arbetarbostäder uppfördes som parstugor, planlagda för två hushåll, en stuga och en kammare per hushåll. Två skorstenar med vardera eldstad med öppen härd i stugan. Bostäderna hade en liten bit mark för odling och i några mindre ladugårdar huserade arbetarnas kor och getter.
– Utö Hembygdsförening om Lurgatan
Sandstränder på Utö
De vackraste stränderna ligger på öns sydvästra del, den allra mest kända heter Storsand och följs av klippor vid Laddarbacken och Hamnudden. För att ta dig hit behöver du cykla genom ett skjutfält…
… där det dock är avstängt under vårt besök mot bakgrund av militära övningar. (Observera att du under inga omständigheter får gå förbi bommen in mot skjutfältet om den ligger nerfälld – övningarna sker med skarp ammunition!)
Vi får istället tips att hålla oss runt Gruvbyn – där det finns två lämpliga badplatser beroende på vad du är ute efter.
Vi tar sikte på “Barnens Bad” som är både långgrunt…
… och är klädd med sandstrand som passar fint att lägga ut badfilten på. (I närheten ligger också klippviken Rävstavik.)
När vi besöker stranden i början av juni har vi stranden nästan helt för oss själva, med undantag för några ankor och något som verkar vara ett gäng konferensgäster som slår sig ner en bit bort för olika “samarbetsövningar”.
Vi passar såklart också på att ta årets första dopp – ett uppfriskande sådant!
Äta på Utö
Efter både bad och cykeltur börjar vi bli hungriga, och cyklar tillbaka mot Gruvbyn…
… där det finns flera olika matalternativ. Några av restaurangerna på ön är Utö Värdshus och Seglarbaren (som tillhör värdshuset) samt Nya Dannekrogen och Utö Bykrog.
Vi väljer att äta på Utö Värdshus, där maten är helt okej men inte den bästa vi har ätit.
Gruvbyn på Utö
Innan vi hoppar på båten hemåt igen tar vi cyklarna till gruvorna, som tidigare nämnts är en historiskt viktig del av Utös historia. Tydligen dateras järngruvorna ända tillbaka till 1100-talet, vilket gör dem till Sveriges äldsta gruvor av den typen.
Malmen bröts under 1800-talet – och det är fortfarande möjligt att se schakten som idag är vattenfyllda (de djupaste mäter över 200 meter). Vill du lära dig mer om gruvorna och dess historia finns ett gruvmuseum intill gruvorna.
Tips! Vill du ha riktigt bra utsikt över inloppet till Gruvbyn och skärgården ska du besöka den gamla mjölkvarnen på ön!
Bra att veta om du besöker Utö och Ålö
- Ta dig hit: Waxholmsbolaget trafikerar Utö och Årsta Havsbad dagligen, medan linjen Ålö till Nynäshamn varierar beroende på säsong. Länk till båttidtabell finns här.
- Hyra cykel på Utö: Här kan du läsa mer om att hyra cykel på Utö. (Cykelhyran för en vuxen person kostar 180 kr/heldag).
- Tänk på att det med jämna mellanrum hålls skjutövning på Utö! Håll dig uppdaterad på Försvarsmaktens hemsida!
- Övernattning: Det finns flera alternativ för övernattning på Utö, bland annat Utö värdshus, vandrarhemmet och stugor som finns att hyra.
- Tips om Ålö: Från Utö kommer du till Ålö via en smal bro, perfekt för cykelgäster! Missa inte Ålö Storsand med dess vita sandstrand och storslagna utsikt över havet. Lunch äter du med fördel på Båtshaket, som ligger på lagom cykelavstånd från Ålö Storsand.
Här hittar du andra blogginlägg med tips om saker att göra i Stockholm med omnejd.
1 comment