Close
Thailandsplanering x 5: sådant huvudet är fyllt av just nu

Thailandsplanering x 5: sådant huvudet är fyllt av just nu

Samtliga punkter i veckans fem handlar om stundande långresa. Trots att det är ett gäng veckor kvar tills vi lämnar Sverige är det många pusselbitar som ska falla på plats innan vi åker iväg.

Eftersom det är tredje gången vi beger oss till Koh Lanta för en längre vistelse borde mycket av vår thailandsplanering gå på rutin och till viss del är det väl så. Tacksamheten är dock lika stor nu som för sju år sedan, tänk att vi faktiskt har möjlighet att göra det här!

RESFREDAG om thailandsplanering

#1. Nya pass

Tre av fem i familjen behövde nya pass och egentligen borde vi ha synkat ihop oss en gång för alla, så att vi slipper springa på polisstationen i så många olika omgångar. Eftersom jag fixade nytt pass så sent som förra året blev jag dock för snål, vi får fortsätta med våra osynkade pass (och vara glada över att i vart fall tre i familjen har samma passcykel). Det relativt nya systemet med tidsbokning är genialiskt, så skönt att sitta och vänta i timmar på vår tur – särskilt eftersom vi behövde åka från Nynäshamn till Haninge med ett gäng barn med i släptåg. Passen blev klara redan inom en vecka, vilket leder till nästa steg.

#2. Visum

När vi ändå var i Haninge C passade vi på att fota visumbilder på hela familjen i ”vår” fotoautomat (det är inte så himla lätt att hitta de där båsen nu för tiden, så vi körde en favorit i repris från förra visumproceduren). Kraven för bilderna som ska skickas med visumansökan är två stycken färgfotografier i storlek 35×40 cm. Den här omgången i Thailand behöver vi inte krångla så mycket med visum, planen är att söka ”vanligt” turistvisum för en inresa, vilket ger oss 60 dagar i landet. Därefter behöver vi antingen 1) åka till Immigration Bureau i Krabi för en extension, vilket innebär att vi betalar en summa för att kunna stanna ytterligare 30 dagar i landet alternativt 2) åka utomlands, för att kunna vistas ytterligare upp till 30 dagar i landet. Inom ett par veckor kommer jag att åka in till Thailändska ambassaden med alla blanketter,  ambassadens checklista för turistvisum ligger numera som bokmärke på min dator för att betas av någon kväll när andan faller på. Ambassadens uppmaning om att inte ansöka om visa tidigare än tre månader före ankomstdatumet till Thailand är ändå lite befriande (inresan till Thailand måste nämligen ske inom tre månader från visumansökan har blivit godkänd.)

#3. Hyra ut radhuset i Nynäshamn

Alltså, det här är en riktigt trist punkt. Intresset för att hyra ett radhus i Nynäshamn under sommarstadens härligaste period (?) januari-mars kanske inte är överväldigande, men vi ger det ett försök. (Känner ni någon som skulle vara intresserad av att bo i ett radhus i centrala Nynäshamn under en begränsad period får ni gärna hojta till!)

#4. Rundresa i Thailand?

thaimout_myhre

I början av året höll jag ju på att dividera om vilket land vi skulle kombinera med Thailand, men nu har vi istället bestämt oss för att se mer av Thailand. Den naturliga följdfrågan är vilka delar i Thailand vi vill utforska närmare, vilket jag håller på att läsa in mig på hos min bloggkollega Towe/Come Fly With Me (som har bott i Thailand under perioder och som också har rest runt en hel del i landet). Vad gäller min egen lilla resa utan familjen lutar det just nu åt Myanmar. Som jag hoppas att den resan blir av! 

#5. Lilla Svenska Skolan

Alltså, ja. Det är ändå en hel del papper och blanketter som ska fyllas i, både under själva ansökningsprocessen och efteråt. Vi har fått preliminärt ok att åka från skolan här i Sverige, men idag lämnade jag in de officiella blanketterna till rektorsexpeditionen. Lite högtidligt ändå!

Läs mer: Lilla Svenska Skolan på Koh Lanta: en vanlig skoldag

Andra saker som återstår att fixa med vår thailandsplanering är att kolla upp försäkringar, checka in en extra väska (blev lite dumsnål när vi bokade flygbiljetter), se över barnens sommargarderober, beställa solkräm och myggmedel (Tobias har doftallergi så det är alltid lite meck att hitta produkter som funkar) och ja… glädjas åt det faktum att vi snart drar.


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Här kan du läsa mer om vår tidigare thailandsplanering samt långvistelser i Thailand.

12 comments

 1. Här ordnasockså med diverse innan avresa i mitten av december.
  Visum ordnat via allavisum.se.
  Snabb handläggning.
  Fotade oss i en automat i Västra Frölunda, av alla ställen, under diverse munterhet!!
  Förlängd hemförsäkring, check.
  Nu närmast blir det tågbiljetter som ska bokas, tidigast 30 dagar innan.
  Kommer att göra en tripp till Hua Hin för shopping och ”storstadsliv”.
  Även Bangkok vid ankomst och återresa.
  Få se om det blir något mera.
  Fortsatt trevlig helg.

  1. Vi har också använt oss av Alla Visum tidigare, verkligen snabbt, smidigt och proffsigt! Då har du fullt ös med andra ord, lycka till med allt. Den som väntar på något gott… 🙂

 2. Mycket pyssel, men så roligt att pricka av saker och veta att det närmar sig!

  1. Ja, jag ÄLSKAR känslan i att kunna stryka ett streck över saker på att göra-listan. (Japp, jag kör fortfarande fysisk kalender…)

 3. Fast de där passen kommer vi aldrig bli synkade med eftersom barnens numera bara gäller tre år… Men bra med framförhållning!
  Vi har gjort våra nya men så ska man lyckas hinna dit och hämta ut också?! I övrigt har jag inte hunnit planera speciellt mycket, men så har vi ju inte alls samma plan som er. Men måste planera ut Singapore!

  1. Nej precis Ämma, men T tyckte det kunde vara värt att alla gör om passen samtidigt – dvs att vi vuxna också byter vart tredje år. Well, det är jag för snål till. 🙂 Vi får fortsätta springa på olika tider och olika år.

   Planeringen är ju kul, men det gäller att ha tid till den, annars blir det mest stress och en dålig känsla av hela grejen. Ni har verkligen en superhärlig resa framför er!

 4. Nelly! ❤️
  Ni verkar väl förberedda. Äventyret är snart ert igen – yayy!!

  1. Snart, mycket snart! Och ja, skrattar alltid när jag ser Nelly på den här bilden. Helt lost… haha!

  1. Ja, snart smäller det! 🙂

 5. Drömmer om att göra detta nästa år, följer med spänning!

  1. Fint Jessica, själva drömmen är nästan lika härlig som resan. Hoppas ni kommer iväg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close