Close
Tävla och vinn reseguiden ”Mitt Berlin”

Tävla och vinn reseguiden ”Mitt Berlin”

Den svenska berlinbon och journalisten Annamaria Olsson har skrivit den läsvärda reseguiden ”Mitt Berlin”. I samarbete med Svenska Resebloggar och Adlibris har jag nu nöjet att tävla ut ett exemplar av reseguiden till någon av er läsare. Lycka till!

Jo, det finns tydligen fler än jag som drar sig med uttrycket ”Mitt Berlin”. Berlin är en av mina absoluta favoritstäder i hela världen. Staden, där jag tillbringade ett av mina bästa år hittills, erbjuder något till alla typer av resenärer. I reseguiden får du ovärderliga tips som hjälper dig att hitta till höjdpunkterna att beskåda och uppleva i Europas förmodligen häftigaste huvudstad. Läs mer om boken här.

Så här tävlar du: I en kommentar till detta blogginlägg vill jag att du anger vilket år Berlinmuren föll – samt förklarar varför just du vill åka till Berlin. För att tävla ska du också prenumerera på Svenska Resebloggars nyhetsbrev (fyll i din mejladress på hemsidans högerkolumn).

Tävlingen avslutas den 20 november 2014. Vinnaren utses av mig och presenteras här i bloggen kort efter avslutad tävlingsdag. Lycka till! Tävlingen är nu avslutad, tack till alla er som var med och tävlade! Vinnare av reseguiden blev Stefan Eng. Och Stefan – hoppas att du hittar Gretchen i Berlin, hon har nog en hel del att berätta om ”vad som hände sen”.

(Fler roliga tävlingar väntar här på bloggen framöver. För att vara säker på att inte missa dessa får ni hemskt gärna gilla Resfredag på Facebook och/eller Instagram + Twitter under @resfredag)

******************

OBS: Fler vinstchanser till fina reseguider liknande ”Mitt Berlin” finns hos resebloggarna Towis (London), Minna (Kapstaden) och Johanna (Barcelona).

7 comments

 1. Berlinmuren föll 1989. Jag har inte varit i Berlin sedan jag var där med skolorkestern för nästan 30 år sedan. Det känns som om det är dags för ett nytt försök(besök)! peppehakansson@hotmail.com

 2. 1989 – jag prenumererar redan på nyhetsbrevet. Kuriosa – jag var på världsutställningen i Sevilla, då fanns en liten bit av Berlinmuren där (om jag minns rätt, jag var 8 år) och jag vet att jag undrade, varför en mur var så viktig. Var senare med skolan i Berlin (2002) och bodde hos folk i Brandenburg (gamla östtyskland) och man skämdes då fortfarande över nazityskland och pratade inte om det. När jag var i Paris fick jag i present av mamma att vi nu ska åka till Berlin igen till våren. Fantastiskt tycker jag. Såklart skulle denna resguide passa utmärkt och jag är med och tävlar med de orden om att jag vill åka till Berlin för att återuppleva och kika nogare på där Berlinmuren faktiskt stod och andra historiska saker. Sen vill jag ta foton av Berlin och stadens puls då jag tror det är fantastiskt att uppleva med kameran. Ha det gött!

 3. Muren föll 1989. Min pappa jobbade för Norska motståndsrörelsen under kriget och när Berlinmuren byggdes 1961 talade han om för allt och alla hur illa han tyckte om muren. Jag minns att han var i Berlin av någon anledning (vill nog inte veta) och han berättade då om Checkpoint Charlie! Min pappa kallades Charlie. När muren föll var min pappa redan död och jag grät som ett barn över att han inte fick uppleva ett återförenat Tyskland. Jag har aldrig varit i Berlin och det är dags att gå i min pappas fotspår nu!

 4. Jag var 14 år när muren föll. När jag i söndags promenerade från Brandenburger Tor till nya Hauptbahnhof, tittade på ljus- och balloninstallationen, som markerade var muren gick (titta på bilderna om ni inte har gjort det), och berättade för min lilla dotter om denna spännande höst för 25 år sedan, dvs 1989, kom alla minnen tillbaka – hur alla började dansa vals mitt på Kurfürstendamm på natten den 10 november, hur jag satt uppe på en lanterna – jag var ju tonåring – vid Rathaus Schöneberg och lyssnade på Willy Brandt när han sade ”Es wächst zusammen, was zusammen gehört” och hur det luktade banan vart man än gick …

  När jag åker in till ”Berlin-Mitte” brukar jag säga att jag åker till stan. Jag bor ju ”utanför” i Charlottenburg. Det skulle vara roligt att göra det med en aktuell svensk reseguide i fickan för att läsa vad som skrivs och tycks om stan. För övrigt kan jag rekommendera ”10115 Berlin” av Nils-Erik Forsgård, ett något filosofiskt finlandssvenskt perspektiv på Berlin, många spännande och roliga funderingar om Berlin och die Berliner. Och icke minst: Det är alltid bra att ha en svenskspråkig reseguide till hands om någon skulle komma på besök! Nicht Du, Annika – von Dir erwarte ich, dass Du Deutsch liest ( :

 5. Berlin var makens och min första resa tillsammans (dec 2011) så den är lite speciell för oss och är en destination vi båda hade varit nyfikna på i många år. Maken har ett oerhört intresse för nutidshistoria och fascination över kommunismen, Stasi och forna Östtyskland, så trots min stora gravidmage knallade vi runt på många sevärdheter däribland det som var kvar av muren (som föll 9 nov 1989). Måste säga att vi båda tyckte mycket om DDR museet och skulle nominera det till vår favorit attraktion. Min man har ända sedan vi kom hem från vår långhelg i Berlin velat åka tillbaka men med två små barn har det inte blivit så. Tills han för knappt en månad sedan upprepade sin längtan och några dagar senare ringer en kompis till honom och frågar om han vill följa med på en grabbhelg till Berlin!? Var det ödet?! Nu är resan bokad så över första advent blir han borta och har fått löfte från sin hustru om att få förlänga sin vistelse med en dag på egen hand… Jag skulle tycka det vore toppen om han hade en uppdaterad reseguide med sig så han får maximalt utbyte av denna resa och vet vad han ska visa mig nästa gång vi kan åka tillsammans! 🙂

 6. Berlinmuren föll 1989. Berlin var en stad som inte lockade mig. Jag hade inget sug efter att åka dit, som jag hade till många andra städer och platser. Men alla jag pratat med som varit där var så lyriska. Först åkte en vän, kom tillbaka lyrisk. Sen åkte min pappa, kom tillbaka lyrisk och tog med min mamma och åkte dit igen, och mamma kom hem lyrisk. Sen åkte min man, och kom hem lyrisk. Så jag var ju tvungen att åka dit. Det blev makens och min 10 år försenade bröllopsresa, och vi åkte i januari. Och nu är jag också lyrisk! Jag måste ju åka dit igen! Vilken fantastisk stad, vilken historia, mörk och dyster men som inte sopas under mattan. Jag vill åka dit på sommaren och då ska jag åka Trabant längs ”muren”.

 7. Den 9 november 1989 föll muren pladask. Själv befann jag i Mexico där jag hade det tveksamma nöjjet att informera enn tyska om vad som hänt i Europa. Varför tveksamt kanske du undrar? Allt finns berättat på den här adressen om ni vill…

  http://www.stefaneng.com/manniskor-i-varlden/sladdens-memoarer-gretchen/

  Ha det bäst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close