Close
Sverige, Sverige älskade vän.

Sverige, Sverige älskade vän.

Sverige, Sverige älskade vän. Den här sommaren har varit fin. Riktigt fin! Jag har spenderat mycket tid hemma i Sverige – och någonstans längs vägen landar jag i insikten om hur naturligt och självklart jag numera kläcker orden ”hemma i Sverige”. Borta bra, men hemma bäst? Alltså jo. Det verkar faktiskt så.

Sverige, Sverige älskade vän. Förmodligen är det ett säkert ålderstecken. Min barndoms semesterminnen från hemmaplan blir viktigare för varje år som går. Jag får på något märkligt vänster en allt starkare önskan om att vilja återuppleva platser, minnen och dofter från förr tillsammans med mina egna barn. Men det handlar inte bara om nostalgi. Jag blir även nyfiken på och vill upptäcka nya platser – fast inte nödvändigtvis utomlands. Sverige är, märkligt nog, ett relativt oupptäckt land för mig.

skugga

Morgonpromenad på Österlen.

Istället för att resa runt i mitt eget land har jag nämligen varit angelägen om att åka till långt-bort-i-stan, helst så ofta och länge – och långt – som det bara går. Vid en diskussion med en kompis hörde jag nyligen mig själv säga ”livet som digital nomad lockar inte mig”… I perioder, visst, men inte som ett permanent tillstånd. Say what? Vad hände? Jag, som såg hela världen som en potentiell arbetsplats. Jag, som avundades personer som packade ner hela sitt liv i en resväska för att ge sig av, ut, bort på obestämd tid. Inga förpliktelser, inga förbindelser. Jag, som när det begav sig funderade på att döpa min reseblogg till ”Hemma bra, men borta bäst”. Ju mer jag reser, ju mer inser jag att borta är bra. Och inte bara bra, utan ofta magnifikt, fantastiskt, magiskt och alldeles underbart. Jag vill aldrig sluta resa, aldrig någonsin. Men jag vill alltid återvända hem mellan varven. Borta bra, men hemma bäst! (Hm, har jag måhända drabbats av en för tidig fyrtioårskris!?)

ny4

Faluröda fiskestugor med vita knutar, blekta av sol och hav. Hej Gotland!

rolf_viktor

Svensk fika, anledning nog att stanna hemma. Här Olof Viktors berömda bullar på Österlen.

ny1

Gotland.

tomater

Mandelmanns Trädgårdar, Österlen.

sverige, sverige älskade vän

Ingen svensk sommar utan nyfikna kattungar.

nynäs

Medelhavet i all ära, men Nynäshamns skärgård är också fina grejer.

alesstenar2

Sommarbete vid Ales Stenar.

djurgården

Djurgården, Stockholm.

sturkö4

Definitionen av paradiset. Solnedgång över Bredavik, Sturkö.

Sverige – tack för en fantastisk sommar. Tänk att jag har privilegiet att få kalla dig mitt hem.


Lockar livet som digital nomad? Varför, varför inte? Berätta gärna hur ni tänker!

30 comments

 1. Älskar oxå Sverige 🙂 älskar att resa – men känslan att komma HEM är ju oslagbar!!! Kramar

  1. Hem – vilket fint ord ändå! Kram!

 2. Nej, det lockar inte mig. Jag älskar hemma, och vardagen. Men jag tröttnar aldrig på att resa, fast kan bli mätt på det ibland och då är det hemma som gäller. Jag njuter av väldigt mycket saker hemma också.
  Så – nej tack. Men jag älskar att ha privilegiet att kunna välja – kunna resa mycket och till ställen jag vill.

  1. Tänk att få ha kakan och äta den. Lyxigt indeed!

 3. Instämmer med de andra som nej-tackar. Gillar mitt vardagsliv för mycket. Ett jobb jag älskar, trevliga vänner att umgås med, en vuxen dotter som bor i samma stad , ett vackert land och en tillräckligt stor spännande stad. Och möjligheten att resa stup i kvarten

  1. Det bästa av alla världar med andra ord. Ja, vi har det verkligen bra!

 4. Jag säger också nej tack, som övriga (3). Jag har det så bra här hemma i Sverige – bättre faktiskt än jag tror att jag kan få det utomlands. Med hänsyn till jobb, boende, vänner och socialt nätverk. Det förtar inte att jag älskar att resa utomlands. MEN jag blir mer och mer sugen på att uppleva MER av Sverige. Jag har jobbat i (utlands)resebranschen i 19 år – men min drömarbetsgivare är Visit Sweden. Det du 😉

  1. Oj Rosita, det visste jag faktiskt inte! Ja, Visit Sweden lär vara en drömarbetsplats för många – tänk att få lyfta fram vårt eget land för världen. Här finns ju SÅ mycket fint att se och göra, dags för mig att ”uppleva ikapp” med andra ord. /Hälsar hon som varit i Hemavan men inte längre norrut än så…

 5. Alltså den sista bilden, hallå, har du gjort en canvas av den än??

  Jag är inte lockad av att flytta utomlands, gärna en longstay men inte mer än så. Jag vill ha min bas att mellanlanda på och jag vill ha Sveriges trygghetssystem fullt ut.

  1. Jag har en bildserie av tre fantastiska foton från den kvällen. Himlen brann verkligen!

   Sverige är fint, tänk så bra vi har det. Bra att inse det till sist.

 6. Intressanta tankegångar! Jag har alltid blivit intutad (och även själv tutat i) att det är borta bäst som gäller. Gärna långt iväg och länge i tid, som du skriver. Men med åldern (hmm, 25!?) har jag börjat tänka om… Sverige är fint, tryggt och rent. Inte alltid spännande men min vardag vill jag gärna ha lite ”lagom” sådär. Ja, du hör – lite lagom, nog är jag Sverigekär alltid…

  Och till Rosita här – visitsweden ÄR en drömmig arbetsplats! 🙂

  1. Ja, så långt och så länge som det bara går var min devis. 25, då ligger du 11 år bakom mig. Undrar hur du tänker när du är 36? Digital nomad eller boende i en stuga ute på svenska landsbygden!?? 🙂

  2. Sanna, det första jag blev intresserad av hos dig när vi ”möttes” i bloggosfären var faktiskt din arbetsgivare thi hi. Sen blev det såklart Du!
   Annika, det du 😉 Blogg-Eva vet om denna min (framtids) dröm. Jag älskar hennes Sverigebilder från norr.
   Det braiga med att jobba på Visit Sweden – tror jag – är att du har internationella kontakter och får uppleva mycket genom resor. Jag älskar verkligen de bitarna i mitt jobb, i resebranschen. Men också har min stora anledning till jobbtrivsel i 19 år (!) varit att jag är STOLT över PRODUKTEN. Och jag älskar mitt hemland Sverige. Jag skulle alltså göra ett bra jobb hos V S.

 7. Jag kommer för alltid ha 2 hemländer Sverige och Thailand.
  Jag reser aldrig bort men alltid hem.
  Tänk när jag varit ett tag i Thailand kan jag längta till Sverige…..så fort jag kommer till
  Sverige saknar jag Thailand!
  Dock skulle jag nog aldrig kunna bosätta mig heltid i Thailand.
  Titti

  1. Tänk att få kalla två platser för ”hemma”, underbart Titti! Jag gillar verkligen Thailand, men känner som du. Heltid blir nog för mycket av det goda… Tack för din kommentar!

 8. Fantastiskt fina bilder! Jag har inget behov av atg vara digital nomad på heltid, men kan nog tänka mig att vara det periodvis. Men till saken hör ju att när vi reser med husbilen har vi hemmet med oss. Då känner jag mig hemma fast jag är borta 🙂

  1. Tack Helena! Ja, ni har verkligen löst det smidigt med husbilen. Ett hem på rullande hjul, det är smart!

 9. Och det är såklart helt okej! Det digitala nomad-livet känns extremt glorifierat, som om det vore himmelriket att nå dit liksom. Därför är det nog rätt bra att kunna komma till insikten om att det inte alls är ett liv man vill leva, så slipper man tråna efter det 😉

  Själv funderar jag ofta på att jag vill göra något ”eget” och då skulle det ju såklart vara lättare att jobba från olika platser i världen, men det huvudsakliga syftet skulle kanske inte vara att vara en digital nomad. Just nu uppskattar jag att äntligen äntligen ha vänner att kunna hänga med och planera helgerna med, och inte jämt vara ny i en stad…

  1. Visst är det okej, skönt att äntligen ha landat i den insikten. Kul att höra dina tankar om livet som digital nomad, tack för att du delar med dig!

 10. Digital nomad.. Nae.. Jag kan mycket väl tänka mig att flytta utomlands igen, hit och dit. Men inte vara på resande fot hela tiden. Jag känner mig priviligerad att kunna resa ofta, precis vart jag vill och samtidigt ha ett bra jobb och ett härligt boende i Sverige.

  Men vi har faktiskt de flesta möjligheterna att göra som vi önskar i mycket, det gäller bara att jobba för sina drömmar eller mål.

  1. Ja, drömmarna kommer inte gratis – det gäller att jobba hårt för att komma dit man vill!

 11. Själv längtade jag alltid bort från Sverige, har gjort det så länga jag kan minnas och det gick aldrig över. Inte för att Sverigen inte är fint och bra, men ungefär så som andra kan längta hem längtade jag bort. Flyttade ju runt i flera olika länder i flera år, försökte flytta tillbaka (tryggheten! bli vuxen!) men längtan gick inte över. När jag var yngre hade jag nog velat vara digital nomad, men det fanns ju inte på den tiden så då säsongsjobbade jag, men nu är jag ju äldre och har barn och är lite bekvämare av mig så jag vill gärna bo på en plats. Därför är jag så glad att jag hittat hem nu! Jag har till och med slutat drömma om resor, och Sverige har jag inte varit tillbaka till på drygt tre år nu….

  1. Bortugal? Snarare ”Hemugal” nu då alltså… 🙂 Vad härligt att du har hittat hem!

 12. Digital nomad? Jag vet inte. Jag gillar Sverige och de möjligheterna som alla fyra… eh, fem årstiderna ger oss. I Jämtland har vi ju vårvintern också, när april-solen steker fint medan man går på snöklädda bergstoppar och åker skidor ner. Vet ärligt talat inte om jag skulle vilja byta bort det. Just nu trivs jag väldigt bra på mitt jobb och ser ingen anledning till att bryta upp det jag har, framförallt inte när jag har en bra kombo av jobb och resor redan idag.

  1. Tänk att vara nöjd – vilken fin känsla det är!

 13. Jag är väldigt sugen på att flytta utomlands igen, och det kommer kanske bli så inom en snar framtid. Men jag vet inte om jag hade velat vara på resande fot hela tiden. Jag vill gärna ha en bas att komma hem till. Var det nu än skulle vara i världen 🙂

  1. Ja, det viktigaste är väl just den där basen som jag kallar ”hemma”…

 14. Vi är ju ”digitala nomader” som du vet. Men inte av anledningarna som digitala nomader brukar ha utan för att vi inte accepterade att någon annan skulle bestämma över våra barn och tvinga dem till en skola som inte alls var bra för dem. Nu har vi varit nomader i snart två år och har ett lite annat perspektiv än de som finns i Sverigebubblan. Jag blev ganska sorgmodig sist vi var i Sverige och saknade det som jag hade tänkt för vår framtid, det var underbart att spendera tre dagar där. Men samtidigt fullt medveten om varför vi lämnade och inte flyttar tillbaka. Det får bli korta semestrar istället. å andra har vi hittat en ny som funkar som bas. Vi har rest ganska mycket den här tiden så det ska bli skönt att vila lite igen innan vi fortsätter. Sen kan man ju utforska det som finns där man är. Vare sig om man bor i Sverige – nåt borde man ju hitta om man har 450000 km2 att utforska! Eller om man är på någon annan plats. Många åker till Prag på en weekendresa tex. Vi har utforskat i flera månader nu och känner att vi inte alls är nära slutet. Det kommer upp nya saker hela tiden. Och då gör vi ändå något nästan varje dag eftersom vi kör ”worldschooling”

 15. Hej. Måste fråga var den bilden från Nynäshamns skärgård är fotograferad? Vill ta mig dit med mina barn och det där ser så väldigt fint ut. Kan man komma dit utan båt? Alltså om det ligger så till att man inte måste ut på havet först.
  Så fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close