Close
Solsting, Marstrandprotest och Carina Bergfeldt

Solsting, Marstrandprotest och Carina Bergfeldt

Vi är halvvägs in i januari 2021 och här kommer den i vanlig ordning – veckans fredagsfemma. Trevlig helg på er!

Solsting, Marstrandprotest och Carina Bergfeldt

#1. HEJ SOLEN, long time no see

Årets första fredagsfemma skrev jag i en positiv anda, sedan hände tydligen något med mitt tålamod. Jag har känt mig arg och stingslig, och omotiverad att börja det nya året. Känslan kan närmast beskrivas som ett vakuum. I veckan började barnen skolan igen, och i samma veva – efter den fluffiga julbubblan – blev det åter igen tydligt att allt verkligen inte är som vanligt. Idrotterna, musiken, umgänget, det mesta som tillför extra glädje är som bekant satt på paus.

För ett par dagar sedan behagade solen visa sig, och VILKEN SKILLNAD på sinnesstämning ändå. Det är nästan läskigt att se hur hela mitt välmående och humör påverkas av ljuset – inte undra på att vi svenskar gillar att resa till solen under vinterhalvåret! Jag kan inte säga att det strålande humöret blev särskilt långvarigt, men visst känns blev det lite bättre ändå, med snöfall och återkommande solglimtar.

#2. Namninsamling om Marstrand

marstrand Sveriges vackraste stad

Min bloggkompis tillika Marstrandbon Linda Hammarberg gjorde mig uppmärksam på en orimlig prishöjning för årskortet för Marstrandsfärjan – som på ett bräde höjdes och nu kostar fyra gånger så mycket jämfört med 2020. Här kan ni se ett nyhetsinslag på SVT om situationen. Levande landsbygd etc? Pyttsan, det här riskerar att boende pch verksamma flyr ön, och kvar blir en turistkuliss.

Det har nu startats en namninsamling för att påverka Kungälvs politiker att sänka priset, jag har skrivit på och hoppas att du gör detsamma.

—> Här är länken för att skriva under namninsamlingen.

#3. Nedräkning till Carina Bergfeldts nygamla talkshow

Idag är det så ÄNTLIGEN dags för Carina Bergfeldts debut som ersättare för Fredrik Skavlan på bästa sändningstid. Carina Bergfeldt är en av mina favoriter att följa på Instagram, och jag har skyhöga förväntningar på henne som programledare. Jag längtar med andra ord riktigt mycket efter kvällens premiäravsnitt!

#4. Ny hårddisk = dags att plocka upp kameran igen?

Nu kan jag i alla fall inte skylla mina uteblivna fotosessioner på att alla minneskort och hårddiskar är fulla. I veckan köpte jag en ny portabel hårddisk, valet landade ännu en gång på en liten smidig sak från Toshiba (Canvio Alu, portabel 2 TB). Det hade varit bättre att rensa, jag vet, eller hålla på med molntjänster och sånt – men så långt sträckte sig varken tiden, orken eller motivationen.

#5. Sofia/Fantasiresor webbredaktör för Vagabond!

årets bloggare
Sofia bakom kulisserna på Shiphols flygplats, Amsterdam.

Värt att nämna är såklart också att Sofia/Fantasiresor under våren är vikarierande webbredaktör för Resemagasinet Vagabond. Följ FB-uppdateringarna för dagliga (!) uppdateringar om resiga äventyrsdrömmar i och utanför Sverige.

Jag och Sofia träffades för första gången i april 2014 på Vagabonds reseskrivarkurs, där vi fick höra att det är i princip stört omöjligt att få jobb på Vagabond. Well… de hade inte sett Sofia skriva, fota och återge reseskildringar. Snacka om rätt kvinna på rätt plats!


Hur har din januari börjat? För er som är nyfikna på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar finns de under kategorin Resfredag vecka för vecka. (Omslagsbild, Strandvägen Nynäshamn tidigare i veckan.)

6 comments

 1. Vad tyckte du om Carinas premiär?

  1. Jag tycker att hon klarade den med bravur, och att hon kommer att klara sig allt bättre med tiden. Tycker det var lite ”kantigt” klippt mellan varven, men den kantigheten låg väl mer på produktionen än på henne. Tyckte också det blev lite stressigt med 4 gäster, hade hellre haft 3 längre samtal. De två sista gästerna fick inte så mycket utrymme.

 2. Maria Svensson says:

  Min januari började stillsamt. Lugnt nyår, bara familjen på tre personer firade här hemma. Det traditionella firandet med fyra andra familjer ställdes självklart in.
  Orkade knappt vara vakna till tolvslaget, men vaknade ist utvilade nyårsdagen!
  En betydligt lugnare arbetsvecka än vanligt inledde första dagarna i januari.

  Helgerna har vi fram tills nu bara varit hemma, men igår bestämde vi spontant att åka på weekend i Korrö. Ringde på morgonen o kollade om något var ledigt, några timmar senare åkte vi!
  Vintermyspaket väntade på oss med välkomstbubbel, snacksbricka, jaccuzzi ute vid ån, trerätters middag och övernattning.

  Fantastiskt bra och gott allting, så nöjda!
  Varje sällskap tilldelades egen pool några timmar, likaså egen soffhörna i den anslutande relaxen.
  Glest i matsalen mellan borden och fantastisk service och mat.
  Kommer absolut att åka igen!

  1. Tack för att du delar med dig! Har inte varit på Korrö , fick googla efter din kommentar – ser jättemysigt ut! Låter som en jättefin weekend. ÅH vad jag längtar söderut…

 3. Tack snälla för de fina orden!💛 Så glad att vi träffades på den där reseskrivarkursen. Tänk vad mycket som kanske inte hänt om vi inte hade gjort det?😅

  1. Ja, kan vara min bästa julklapp någonsin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close