Close
Sol i hjärta, sol i sinne (om ännu en vecka i maj)

Sol i hjärta, sol i sinne (om ännu en vecka i maj)

Maj är en alldeles fantastiskt härligt månad, men stressig på sina håll. ”Har vi inte lärt oss någonting från pandemin?” tänkte jag efter en diskussion om orimligheterna i maj månads förväntningar och måsten. Det är ju SÅ mycket kul som ska hända under SÅ kort tid. Jag försöker att hålla mina dagar överkomliga och lyckas faktiskt ganska bra – även om jag gärna skulle sova lite mer mellan varven.

Sol i hjärta, sol i sinne (om ännu en vecka i maj)

#1. Dagar och kvällar att njuta av

”Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne” var budskapet på en av mammas oräkneliga broderier. Tavlan hängde på vårt sommarställe och får väl ändå sägas vara en rimlig sammanfattning av solens inverkan på oss. Så länge den skiner känns livet liksom enklare överlag – särskilt vid årstidsskiftningarna. Den här korta tiden mellan hägg och syren är en av mina favorittider på året. Allt känns ljust och hoppfullt, hela sommaren ligger framför oss!

sommarlista

En annan solig skrivelse jag tycker mycket om hittade jag i kommentarsfältet på Sandra Beijers blogg i form av en strof från Edith Södergrans dikt ”Triumf att finnas till”: ”Jag går på sol, jag står på sol, jag vet av ingenting annat än sol, sol.” Älskar för övrigt levande kommentarsfält, de är minst lika roliga att läsa som blogginläggen i sig.

#2. Veckans utflykt: kompispromenad vid sjön Magelungen

Igår skulle vi egentligen ha gjort något helt annat, jag och en kompis, men i sann ”vi ställer inte in, vi ställer om”- anda bestämde vi oss för att ta en långpromenad vid sjön Magelungen som ligger alldeles på gränsen mellan Farsta och Huddinge kommun. Det finns tyvärr ingen regelrätt vandringsled runt hela sjön, däremot en strandpromenad mellan Fagersjö och Farsta plus en 3,5 km lång naturstig runt Farstanäset. Det går att få till en promenad runt hela sjön om man är lite om sig och kring sig, vi gjorde en egen variant och parkerade bilen i Farstatrakten. 10 000 steg senare var vi tillbaka vid bilen…

… och hämtade vår medhavda lunch/picknick som avnjöts i solen. Jag njöt som mest av omgivningarna vid Farstanäset – himla fint ställe värt att utflykta till!

#3. Det bokas hotell!

Hurra för ännu en rolig hotellbokning, särskilt eftersom det är revansch på en tidigare bokning jag fick släppa på grund av sjukdom.

JA Hotel karlskrona

Om några veckor checkar jag alltså in på Steam Hotel i Västerås med tre vänner. Vissa svenska hotell ska man liksom ha besökt (i vart fall i egenskap av resebloggare), Steam är ett av dem. Recension kommer absolut.

#4. Prokrastineringens urmoder och uppföljning av majlistan

I långa perioder känner jag mig onekligen som prokrastineringens urmoder. Jag skjuter på grejer helt i onödan utan att för den sakens skull släppa tankarna på att jag borde göra grejen i fråga. Det i sin tur leder till att jag lägger timmar på att TÄNKA på allt jag borde göra – istället för att göra.

I veckan har jag varit sjukt effektiv och bockat av en hel massa grejer. Som exempel fick jag plötsligt feeling och lämnade in två kavajer till kemtvätten. Kavajerna i fråga har alltså legat i en påse i förrådet sedan vi flyttade till huset för två (!) år sedan. I samma påse hittade jag mitt favoritlinne som jag har letat efter lika länge. Det tog mig för övrigt tre minuter att promenera till kemtvätten. Sjukt är det!

När jag ändå var i mitt esse gjorde jag en massa matlådor, testade en ny maträtt och bokar därmed sakta men säkert av mina majmål.

Läs mer: Mina majmål 2023

En grej jag däremot inte prokrastinerar är padel. Den här helgen väntar KM (klubbmästerskap) i vår padelhall och vi kommer att jobba, och spela, 24/7. Hurra för det!

#5. ”Människor är lite skumma”

Mitt syskonbarn Jakob har under ett par år rest runt som volontär i Österrike, Tyskland och Schweiz. Under jämna mellanrum kommer mejl med diverse klokskaper och jag älskar att ta del av hans tankar.

sturkö
Barnens kusin Jakob i mitten.

Häromdagen hade han läst boken ”The Myth of Normal” och sammanfattar boken med att den handlar om hur man blir en ”äkta människa”, eller i alla fall om hur man undviker att bli en tom människa. Jag frågade om jag fick citera ett stycke med hans reflektioner av boken här i bloggen, och det fick jag:

Människor är lite skumma, för vi skapar ofta skadliga miljöer för oss själva. Vi mäter ibland oss själva genom hur människor reagerar på det vi uppnått. Genom att vara med vänner som uppmuntrar oss när vi gör något som vi faktiskt värderar i vårt inre så kommer vi automatiskt uppnå våra inre mål och bli formade till den människan vi vill vara. Många människor har inte ett val var de växer upp och blir kanske uppmuntrade i att göra dåliga saker. Jag vill se till att verkligen uppmuntra människor när de gör något bra och välja att vara med personer som uppskattar mig för det jag faktiskt värderar. På så sätt kan jag skapa en bättre miljö runt omkring mig. 

– Jakob J

Vilka människor väljer du att omge dig med? Det får bli dagens tanke och reflektion – tack för det Jakob. Trevlig helg på er!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. (Omslagsbild: Ringvägen, Nynäshamn.)

6 comments

  1. En klok reflektion, jag delar Jacobs tanke och lever faktiskt även på det viset. Han sätter bra ord på det! Älskar kloka ungdomar 🙂 Ha fin och kul helg på jobbet!

  2. Jake McDake, vilken hjälte! ❤️

    1. Eller hur, ska bli kul att se vad det blir av honom!

  3. Men åh vilken klok kusin dina barn har. ”Genom att vara med vänner som uppmuntrar oss när vi gör något som vi faktiskt värderar i vårt inre så kommer vi automatiskt uppnå våra inre mål och bli formade till den människan vi vill vara.” Bland det bästa jag läst på många år.

    Älskar dina veckosvep, men det visste du redan :). Önskar dig en fin sommar med massor av sköna häng och rofyllda dagar. ♡

    1. Tack Daniela, ska hälsa honom det. Gillar hans tankar om stort och smått. Och vad glad jag blir att läsa din komplimang om veckosvepen – tycker de är roliga och enkla att skriva. Kram på dig, önskar dig detsamma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close