Efter att äntligen ha fått uppleva snackisarna Skuleskogens nationalpark och Slåttdalsskrevan på Höga Kusten kan jag konstatera att det här är Sverigemagi i sin bästa form. Jag kan dessutom använda ordet “magisk” utan att det blir klyschigt, skogen är nämligen omtalad för att vara både magisk och mytomspunnen – vilket inte minst bekräftas i Kerstin Ekmans roman Rövarna i Skuleskogen.
Skuleskogens nationalpark och Slåttdalsskrevan: Sverigemagi i sin bästa form
Förr var folk som bodde i trakterna övertygade om att övernaturliga väsen och trolldom huserade i skogen, som dessutom var ett ställe där rövare och fredlösa gärna höll till.
Vetskapen om att här också finns gravar från bronsåldern bidrar till det trolska och mystiska, och med lite dimma som grädde på moset blir den här Sverige-sagan komplett!
Jag hade inte bli det minsta förvånad om det hade dykt upp både troll och älvor från alla möjliga vrår och för all del (Slåttdals)skrevor i Skuleskogen under mitt besök tidigare i somras.
#1. Skuleskogen, Skuleskogens nationalpark och Höga kusten-leden
Skuleskogen: urskog och gränsskog i Västernorrland
Skuleskogen i Ångermanland har många epitet. Förutom att kallas för urskog har den historiskt sett också varit en gränsskog, det vill säga en skog som genom att vara så stor och svårgenomtränglig har fungerat som ett gränsområde mellan landskap. Under medeltiden när vi fortfarande hade landskapslagar i Sverige sågs gränsskogarna som ingenmansland.
Skuleskogens nationalpark och unika spår av landhöjningen
Nordöstra delen av Skuleskogen är nationalpark sedan 1984, och det som enligt Sveriges nationalparker gör skogen unik är spåren av landhöjningen, storskogen och det rika djurlivet. I den här delen av Sverige finns tydliga tecken på att landmassorna en gång har höjt sig från havet – några av dessa tecken är kalottbergen, klapperfälten och Nordingrågraniten.
I Skuleskogen hittar du en av kustlandets få återstående storskogar. Här kan du vandra i dagar, njuta av frodiga bäckskogar eller gå ut på de karga hällmarkerna och hänföras av de mäktiga vyerna.
– Sveriges nationalparker om Skuleskogen
I skogen finns drygt 30 kilometer vandringsleder som lockar både inbitna vandrare och människor som uppskattar att vara ute i naturen.
Tips! Längtar du efter att vandra, men i lite mer ordnade former? I så fall bör du anmäla dig till vandringsfestivalen Höga Kusten Hike som går av stapeln varje år, med start vid nationalparkens Entré Väst. Arrangörerna kallar evenemanget för en tre dagar och 43 kilometer lång naturfestival. Höga Kusten Hike passar både erfarna vandrare och nybörjare, och är upplagt så att deltagarna vandrar mellan olika mötesplatser som kallas för checkpoints. Vandringssträckan ligger mellan 10-16 km per dag. Läs mer här: Höga Kusten Hike.
Höga Kusten-leden: populär bland vandrare
Genom delar av Skulekogen går en 13 mil lång vandringsled som är känd under namnet Höga Kusten-leden. Leden, som är en signaturled för Svenska Turistföreningen, går hela vägen genom världsarvet, alltså från Örnsköldsvik i norr och ner till Hornöberget i söder. Leden är indelad i 13 olika etapper, var och en med sin specifika karaktär och med olika längd och svårighetsgrad. Är du enbart intresserad av att uppleva Skuleskogens Nationalpark är det etapp 9 du ska satsa på, denna etapp går rakt igenom nationalparken från Entré Syd till Entré Nord.
Tips! På Höga Kustens hemsida finns utförlig information om de olika etapperna och vad som ger varje etapp dess unika karaktär.
#2. Slåttdalsberget och Slåttdalsskrevan: omtalade vyer i Skuleskogens nationalpark
Ett par av de mest omtalade landmärkena i Skuleskogens nationalpark är Skåttdalsberget och Slåttdalsskrevan, som klyver berget i två delar.
Tips! Enligt Jerry Engström, Höga Kusten-profil och grundare av FriluftsByn, gör många misstaget att skynda fram till Slåttdalsskrevan, där de lunchar och sedan går tillbaka samma väg de kom ifrån. De bästa vyerna får du däremot från toppen av Slåttdalsberget, missa med andra ord inte att ta den blå leden upp på berget. Om du ändå går direkt till Slåttdalsskrevan utan vägen över berget, ta gärna en paus före sista stigningen upp mot skrevan.
Om du följer Jerrys råd kommer du att få uppleva några oslagbara vyer över Höga Kusten från Slåttdalsberget:
Efter att ha njutit av utsikterna (för egen del tar vi också lunchpaus uppe på berget) är det dags att ta sig an Slåttdalsskrevan, vars höga klippväggar fascinerar. Efter att ha bläddrat igenom gästboken som ligger i en låda bredvid trappan ner till skrevan kan jag konstatera att skrevan lockar besökare från hela världen.
Enklaste sättet att ta sig till Slåttdalsskrevan är via Entré Syd, för att därifrån ta den oranga leden, det vill säga Höga Kusten-leden, till skrevan. Vandringen är drygt 3,5 lång enkel väg (7 km tur och retur) och lättvandrad överlag – däremot är den sista biten om drygt 200 meter ganska krävande. Ha inte bråttom, njut av upplevelsen, och ha koll på var du sätter fötterna!
Tips! FriluftsByn har spelat in en pedagogisk film om bästa sättet att ta sig till Slåttdalsskrevan, och tipsar i filmen även om att fortsätta mot Tärnettvattnet om du inte har fått nog efter vandringen till Slåttdalsskrevan. Vandringen till Slåttdalsskrevan och vidare mot Tärnettvattnet ger en vandring om drygt en mil. Se filmen här: Vandra Såttdalsskrevan
#3. Passar Skuleskogens nationalpark för barnfamiljer?
Alltså, JA! Jag har själv tre barn i åldrarna 11, 9 och 4 år, och de hade älskat att hänga med på en vandring i Skuleskogens nationalpark – även om jag som förälder givetvis hade fått anpassa tempo, packning och rutt efter deras respektive dagsform.
Tänk själv att som barn få dricka vatten direkt från en porlande bäck, fantisera om tomtar och troll bakom nästa hörn, och höra spännande historier om klapperfält där stenarna har slipats mot varandra av stormvågor och is från urminnes tider. Under vår vandring till Slåttdalsskrevan träffar jag flera barnfamiljer, där den yngsta förmågan knappt hade hunnit fylla ett halvår, kom från Tyskland och mestadels låg och sov i en bärsele på pappans mage.
Tips! Här kan du läsa mer om att vandra Höga Kusten Hike med barn.
#4. Övriga platser att uppleva på Höga Kusten:
Läs mer om Höga Kusten i min bloggserie Svenska Pärlor: Tips om Höga Kusten: vilt och vackert världsarv
Jag reste till Skuleskogens nationalpark och Slåttdalsskrevan inom ramen för Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver!
3 comments