Close
Sanssouci, Potsdam (Berlin)

Sanssouci, Potsdam (Berlin)

Det finns vissa platser i världen som jag ständigt längtar tillbaka till, trots att jag har varit där både en och flera gånger förut. Slottet/parken Sanssouci som ligger i staden Potsdam (utanför Berlin) är definitivt en av de platserna. En ståtlig trappa som kantas av vingårdsterasser på båda sidor leder upp till ett citrongult sagoslott som jag helt enkelt inte kan få nog av. Själva parkområdet bjuder på en oslagbar mix av fontäner, statyer, välskötta trädgårdar och ett stort orangeri. Ett par kilometer bort, i själva slottsparken, ligger också ”Neues Palais” – och i närheten finns även ett vackert konstgalleri.

Efter att ha bott ett år i Berlin kan jag konstatera att Tysklands huvudstad bjuder på många sevärda resmål utanför själva stadskärnan – men Potsdam och dess stolthet Sanssouci är och förblir min personliga favorit.
”Sanssouci” är franska och betyder mycket lämpligt Utan bekymmer. Slotten och parken uppfördes runt 1750 som Fredrik den storas sommarresidens, och under kommande år bodde här flera kungligheter. Efter Fredrik Vilhelm IV av Preussens död 1861 blev det så småningom ett museum.

Inte bara Sanssouci, utan staden Potsdam där tåget stannar, bör definitivt upplevas om ni har vägarna förbi Berlin. Jag älskar att strosa runt i Potsdams holländska kvarter – och även St. Nikolaikirche är värt ett besök.

Potsdam ligger ca 3,5 mil utanför Berlin och lämpar sig utmärkt för en dagsutflykt från huvudstaden (tåg avgår från Hauptbahnhof). Jag har besökt Sanssouci både under vinter, vår och sommartid – alla säsonger har sin unika charm.

Samtliga foton: Monnah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close