Close
Resfredags Svenska Pärlor: en guide till semester i Sverige

Resfredags Svenska Pärlor: en guide till semester i Sverige

Letar du efter inspiration till en semester i Sverige? Det finns så många platser att upptäcka i det här landet och ett urval av dessa svenska smultronställen tipsar jag vidare om i min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor.

svenska pärlor

Resfredags Svenska Pärlor: en guide till semester i Sverige

Hur bloggserien kom till

Trots att världen alltid har lockat är det i Sverige, och närmare bestämt i Karlskrona, som jag har haft (och har) min trygga bas. Det är där jag helst landar mellan mina resor och det är där jag tankar kraft. Som barn spenderade jag hela sommarloven på Sturkö, en ö i Karlskrona skärgård, och i min rosaskimrande barndomsbubbla fanns det ingenting i Sverige som kunde mäta sig med den platsen.

När jag blev äldre öppnade sig andra delar av Sverige. Mina föräldrar tog med mig till det ovanliga landskapet på Alvaret/Öland, min morbror introducerade mig för den storslagna svenska fjällvärlden under en vandring på Kungsleden, och i samband med att jag fick ett jobberbjudande i Varberg upptäckte jag tjusningen med Halland. När jag sedan träffade min man blev jag presenterad för Bohusläns karga klippor – och solnedgångar som till min förvåning kunde mäta sig med varianterna på Sturkö.

solnedgång marstrand

Första resan till Gotland under en jobbresa gav utlandsvibbar – och resorna till Österlen fick mig att tänka på Frankrike och Italien. Och ja, så höll det på. När jag sedan började skriva om mina resor i bloggformat var utlandsresorna givna, men det fanns också ett återkommande tema i form av hyllningar, ständig längtan och en romantiserad bild av hemstaden Karlskrona.

Under ett par års tid bollade jag idéer med mina syskon om att ta itu med en bloggserie om att lyfta inte bara Karlskrona, utan även andra svenska pärlor där ute. Jag ville skriva mer om resmål i närområdet, och för all del orter jag hade hört talas om men ännu inte besökt. Och ja, så blev det! Först ut i bloggserien blev givetvis Karlskrona:

Karlskrona (eller “staun” som vi säger hemma) är med andra ord den ultimata skärgårdsdrömmen och Pärlan av Svenska Pärlor – och därmed en given första kandidat i min nya inläggsserie “Resfredags Svenska Pärlor” som kommer att bli ett återkommande tema här på bloggen framöver.

Vad kan du förvänta dig av Resfredags Svenska Pärlor?

Syftet med Resfredags Svenska Pärlor är att ni bloggläsare ska hitta tips för olika kategorier, beroende på intresse.

NK nya konditoriet Umeå

Det innebär att det i inlägget finns ett visst antal underrubriker samlade, typ ”Att göra i X för gourmanden / Att göra i X för barnfamiljen / Att göra i X för gottegrisen och så vidare – allt paketerat från min personliga vinkel. Vissa, men inte alla, inläggen har gjorts i samarbete med turistbyråer runt om i Sverige. På så sätt kan jag få hjälp av lokala experter att hitta guldkornen som jag kanske annars hade missat. Hittills har jag mestadels hållit mig i södra och mellersta Sverige, men ambitionen är att täcka hela landet med tips och inspiration om vart du kan åka för att få en härlig semester i Sverige.

Semester i Sverige? Här är mina förslag!

Utöver mina vanliga tipsinlägg om Sverige finns i skrivande stund femton orter samlade i inläggsserien. Min ambition är att dela inspiration till den som vill se mer av Sverige.

att göra i Borås textilstaden
Borås/Sjuhäradsbygden.

Borås / Sjuhäradsbygden – om du vill åt en levande stadskärna, häftiga väggmålningar och ett område som har skapat, och skapar, textilhistoria är det hit du ska åka!

att göra i karlstad
Karlstad.

Karlstad lockade mig till en början främst på grund av Lars Lerins permanenta utställning på Sandgrund. Efter två omgångar i staden kan jag rekommendera paddling i Klarälven, häng i Mariebergsskogen, fika på Artisan och en föreställning på Wermland Opera – för att nämna några favoriter.

karlskrona
Karlskrona.

Karlskrona – jag må vara partisk, men min hemstad är värd minst ett (sommar)besök. Den här örlogsstaden bjuder på marintema och en skärgård att förälska sig i!

marstrand
Marstrand.

Marstrand är semesterperfektion paketerat i denna bohuslänska ort. Linda Hammarberg/Symary har lyckan att bo där och jag får uppfattningen att det är lika idylliskt att bo på Marstrand som att hälsa på.

strandvägen nynäshamn
Nynäshamn.

Nynäshamn är staden där jag och familjen är bosatta sedan fem år tillbaka. Vi flyttade hit för skärgårdskänslan, havet och lugnet, vilket också är anledningar nog att komma hit på semester.

Orsa Grönklitt Dalarna
Orsa Grönklitt.

Orsa Grönklitt  – om du gillar skog och vill få ett första smakprov på Sveriges fjällvärd är Orsa Grönklitt i Dalarna ett fint alternativ. Under vinterhalvåret kan du ta sikte på familjevänliga skidbackar, under sommartid väntar andra fartfyllda aktiviteter.

att göra i st Anna Söderköping
Sankt Anna skärgård.

I Sankt Anna Skärgård, bara fyra mil från Söderköpings stadskärna, väntar en orörd skärgård vilken har skapat ett mecka för kajakpaddlare! Sankt Anna är en av tre medlemmar i det som brukar kallas för “Östgötaskärgården” (utöver Sankt Anna ingår även Arkösund och Gryts skärgård).

soluppgång gullmarsstrand

Skaftö / Lysekil  och dess omgivningar gör sig lika bra året runt. Här visar sig Bohuslän i sitt esse i form av vita trähus, skärgårdskrogar i toppklass och oändliga badmöjligheter.

att göra i skara

Skara med omnejd passar utmärkt om du är historieintresserad. I de västgötska trakterna väntar öppna landskap, dansande tranor och inte minst den historiska skatten Varnhem och Kata gård.

Tips om Kosteröarna
Kosteröarna.

Strömstad och Kosteröarna är en utmärkt kombination! Här kan du spatsera runt i Strömstads stadsmiljöer, för att sedan ta båten ut till de omtalade tvillingöarna Sydkoster och Nordkoster. Här ligger dessutom Kosterhavet som innehar titeln Sveriges enda marina nationalpark.

att göra i söderköping

Söderköping – småstadsdrömmen Söderköping och dess söta trähus var given som inspelning för Madicken, då kanske ni kan få en känsla för vad som väntar för känsla i staden.

tjörn vatten
Tjörn.

Tjörn – den här bildsköna skärgårdsidyllen i Bohuslän sitter bland annat inne på ett av Sveriges bästa museum i form av Akvarellmuseet.

höstweekend i sverige
Umeå.

Umeå – den björkklädda kulturmetropolen (jodå, den titeln förtjänar Umeå efter att ha varit Europas kulturhuvudstad!) och studentstaden bjuder på en uppsjö av aktiviteter, museum och restauranger. Perfekt weekenddestination om du frågar mig!

att göra i Uppsala
Uppsala.

Uppsala är en anrik studentstad och lämpar sig, precis som Umeå, perfekt för dig som är ute efter en lyckad weekend i Sverige. Här finns det mesta på gångavstånd, restaurangerna är toppklass och stämningen skön.

Jamtli Östersund
Östersund.

Östersund – staden som har gjort sig känd i vintersammanhang har såklart också massor att erbjuda under sommartid. Den blänkande Storsjön är ett självklart inslag i stadsbilden, liksom fjällvärlden som omger Östersund. Dessutom är stadens invånare urtrevliga, bara det är anledning nog att åka hit!


Sitter du själv inne på något tips som du tror skulle passa till Resfredags Svenska Pärlor? Hör av dig!

5 comments

  1. Anade du då du började att det här skulle bli ett signum för dig och en form där du tog guider om städer till en ny nivå? Varenda pärla du skrivit har varit välskrivna och gjort mig mer än sugen på att uppleva mer i Sverige, inte minst för fikat detta land erbjuder. Ja, jag är gottegrisen!

    1. Nja, jag hoppades väl… och är SÅ glad att serien togs emot så fint. Inte minst har det här inneburit att jag själv fått och får anledning att lära mig mer om mitt eget land. Visste att det fanns många fina ställen, och nu känns det som att varje ny plats väcker en längtan att se ännu fler. /Från en annan gottegris

  2. Jag älskar dina pärlor! ❤️

    1. Tack för peppen, du är en del av serien! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close