Close
Resfredag och workation på Landsort

Resfredag och workation på Landsort

Imorse vaknade jag på sjätte våningen i ett lotstorn på en ö i Nynäshamns skärgård. En perfekt resfredag om du frågar mig! Några timmar senare tar jag båten hem alldeles lagom för att hinna med middagsförberedelser och kvällsjobb i padelhallen. Men låt oss ta det från början!

Resfredag på Landsort

#1. Workation på Landsort med insikter (och utsikter!)

För ett tag sedan fick jag frågan om jag ville hänga med på workation med ett gäng egenföretagare. Det ville jag såklart, trots att jag bara kände en av dem. Att driva eget är bra på väldigt många sätt, men kan stundtals kännas lite ensamt. Jag började året med en längtan efter kompetensutveckling, nya infallsvinklar och starkare nätverk…

landsort nynäshamn

… och det har jag nu fått med besked. Dessutom i en orimligt vacker miljö på Landsort (Öja) i min hemkommun Nynäshamn.

En av tjejerna har bokat in oss på Svedtiljas som huserar i det gamla lotstornet på ön. Utsikten från konferenslokalen på sjunde våningen är minst sagt något utöver det vanliga. Så här års tar Svedtiljas bara emot förbokade grupper, men de öppnar för allmänheten igen framåt våren.

#2. Nätverk(ande) av, med och för kvinnor

Att planera in en resa till Landsort i början av februari visar sig bli ett utmärkt sätt att förlänga och upprätthålla min nyårspepp. Jag funderar mycket på min arbetssituation just nu. Hur ska den se ut framöver? Hur ska jag fördela min energi mellan familjen, padelhallen och resevärlden med allt vad den innebär? Sådana typer av frågor får jag hjälp att bolla under vår workation på Landsort. Det finns så mycket roligt att ta itu med, att planera inför och utveckla – men det gäller också att vårda den där gnistan så att den inte slocknar.

En av personerna som har varit (och är!) viktig för mig bland Nynäs egenföretagare är Amanda som såg till att vår workation landade på just Landsort. Hennes föräldrar har hus på ön och hon är lika förtjust i Landsort som jag är i Sturkö, Karlskrona skärgård. Amanda konsultar som webbkommunikatör och sitter numera även i styrelsen för Företagarna här ute i Nynäshamn. Vi har ett gemensamt event planerat framöver och jag hoppas och tror att det blir fler. Sa jag nyårspepp?

#3. Efterlängtad februarisol

landsort nynäshamn

Solglasögon och kisande ögon – sådana har vi inte varit bortskämda med under de senaste månaderna. Jag njuter i fulla drag av vädermakterna ute i skärgården och längtar efter MER!

#4. Fortsatt fyr-fascination

Under de senaste åren har jag fått någon slags dille på fyrar och lotstorn. Kan det bli ett livsprojekt kanske, att besöka Sveriges samtliga fyrar? Vårt land stoltserar med drygt 2000 stycken så det lär ju ta ett tag.

landsort nynäshamn

Landsorts fyr är en fröjd för ögat – den rödvita skönheten som idag stoltserar på ön byggdes klart 1691 och är därmed Sveriges äldsta fyr. Den här ön var väldigt tidiga med att upprätta både lots och fyr åt sjöfarten, Gustav Vasa placerade en lots på ön redan 1535.

Läs mer: Svenska fyrar värda att tipsa om

#5. Ljuvliga lågsäsong

landsort nynäshamn

Trots att jag har bott i Nynäshamn i drygt tio år har jag aldrig besökt Landsort under vinterhalvåret. Vi möter inte en kotte under vår kvällspromenad längs havet – hur ofta händer det på sommaren? (Ingen gång är rätt svar.) En kompis uttrycker att mina kvällsuppdateringar från lotstornet ”ser mysigt ut men också lite scary för orolig själ”. Själv tycker jag precis tvärtom. Skönt att slippa knäppgökarna på fastlandet ju! Jag känner mig sällan så trygg som under diverse kvällspromenader på Sturkö, jag älskar stillheten och lugnet.

Nu säger jag tack och hej till Landsort för den här gången. Ett utförligt blogginlägg kommer för mer information och inspiration om ön. Trevlig helg på er!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close