Close
Resetrender 2020 (och spaningar från 2019)

Resetrender 2020 (och spaningar från 2019)

Vi har ett sprillans nytt år – och decennium – framför oss, men mina fredagslistor på Resfredag fortsätter som vanligt. Ni hittar tidigare fredagslistor samlade under kategorin Vecka för vecka. (Jag har tydligen matat på med det här konceptet i snart 150 veckor nu – kanske passar stamina/uthållighet bra som mitt årsord ändå?) I de här fredagsinläggen brukar jag få chans att grotta ner mig i ett specifikt ämne/tema, alternativt samla ihop nyheter, spaningar och tips med resor som gemensam nämnare. Först ut i år är en lista med fokus på resetrender 2020, varvat med tillbackablickar från 2019.

Resetrender 2020 och spaningar från 2019

#1. Att resa-podden om resetrender 2020 – Gör det lätt att välja rätt!

örebro slowcation podden
Podcastavsnittet om trender spelades in i ett hotellrum i Örebro.

Vi har en del spaningar om resetrender, jag och Lisa, vilka vi pratar mer om i det senaste avsnittet av Att resa-podden. Jag tänker inte rabbla upp alla (ni får lyssna istället!), men ett par av våra tydligaste spaningar handlar om överturism och att vi resenärer kommer efterfråga valmöjligheter som gör det ”Lätt att göra rätt”.

Lyssna här: Att resa-podden summerar 2019 och trendspanar mot 2020

#2. Vår svemester fortsätter!

Jag är övertygad om att vi kommer få se en fortsatt vilja att resa i vårt eget land under 2020 och framåt. I Att resa-podden pratar vi om att de klassiska svenska sevärdheterna (typ våra svenska världsarv) lär få ett uppsving bland svenska turister.

Läs mer: Funderar du själv över en semester i Sverige kan jag tipsa vidare om inspiration i Resfredags Svenska Pärlor.

#3. Framtidsspaningar om turism

Jag vill också påminna om Linda/Resa Medvetets decembertema ”Framtidsspaningar om turism”, där ett antal profiler uttalar sig om vad de tror kommer hända i turismbranschen framöver.

#4. Årets reseord 2019

resetrender
Nääs Fabriker, december 2019.

Min bloggkollega Lena/Ladies Abroad publicerade nyligen ett inlägg om Årets reseord 2019. De ord som lyfts är fotobuffé, selfluencer och suitcaser, och extra kul är det såklart att Lena upptäckte både fotobuffé och suitcaser i min blogg. Ordet suitcaser myntades av en kompis på Koh Lanta – och det behövdes uppenbarligen i resevokabulären. Jag gillar också Sofia/Fantasiresors selfluencer, hela grejen att influeras av sig själv än av andra känns betydligt roligare än att ängsligt snegla på influencers. (Influencer blev för övrigt ett rejält skamfilat begrepp under 2019, mycket tack vare Isabella Löwengrips ”fall”. Jag tror få vill förknippas med begreppet framöver, nu lyfts istället titlar som entreprenör och content creator i yrkesbeskrivningen).

Läs mer hos Ladies Abroad här: Fotobuffé, selfluencer och suitcaser – Nyord inom resor som jag älskar

Ett annat ord jag själv måste lägga till i resevokabulären för 2019 är Slowcation, ett begrepp som Örebrokompaniet lanserade innan jul.

Läs mer: Slowcation i Örebro

#5. Vilka tror DU blir resetrenderna 2020?

Japp, nu vill jag faktiskt höra vad du tror om resetrenderna 2020! Har du själv några spaningar eller tankar om resandet och turistandet framöver? Elle har du kanske ett reseord som du förknippar 2019 med? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

4 comments

 1. Jag är kanske lite färgad (inte så lite heller…) men tycker att slowcation är ett förbaskat fint ord! Det är härligt att säga och ännu härligare att utöva. Faktum är att jag ska inleda mitt reseår 2020 med en slowcation – måste ju själv testa på det där fiffiga konceptet och se vilken slowcationtyp jag är. 😉

  1. Haha, inte helt otippat att du tycker det Sanna… 🙂 Men jag håller med till 100 procent. Hoppas att du får en njutig slowcation!!

 2. Jag tror att vårt resande bara ökar och jag hoppas på att vi som turister tar ansvar och tänker efter så att människor och djur på resmålet inte drabbas negativt. Själv reser jag mycket och gärna men tänker också på klimatpåverkan. Jag försöket läsa på och lära mig för att göra så bra som möjligt ifrån mig men det är ett dilemma med flyget som är billigt och går i särklass snabbast. Skäms när jag bokar en långweekend med flyg….men suget efter att få uppleva nya destinationer är stort!
  Jag upplever att nya långväga destinationer är väldigt populärt. Min dotter backpackade i Sydamerika nu i höst och det verkar vara många som är intresserade av den delen av världen. När man läser resebloggarnas önskningar så är det många långa resor med många outforskade resmål som nämns men så klart nämns även de populära resmålen som tex Italien som jag själv redan har bokat resor till – Venedig, Kalabrien & Sicilien. Jag upplever också att intresset för tågresor och Semester i Sverige kommer att öka. Den låga kursen på vår svenska krona är så klart påverkar så klart också vårt resande.
  Ett nytt reseord enligt Språkrådet, som jag dessvärre inte kan använda mig av själv är ”tågskryt” – en sorts motsats motsats till flygskatt. Nåja – jag ska åka tåg i Italien!
  Önskar alla resefantaster en god fortsättning på det nya året!

  1. Tack snälla för din utförliga kommentar Eva, intressant att läsa om dina tankar kring det hela. Ja, tåggrejen ökar (pratar om det i podden också) och #tågskryt borde jag såklart ha nämnt. Igår fick jag även ett meddelande från en tysk släkting som hade uppmärksammat det svenska ordet ”smygflyga” (från SVT:s test om 2019 års nya ord). Definitionen: ”Att flyga utan att berätta om valet av färdmedel eftersom flygets klimatavtryck kan vara skambelagt”….

   Gott nytt till dig också!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close