Close
Resebarometern 2021 och annat som hänt i veckan.

Resebarometern 2021 och annat som hänt i veckan.

När jag påbörjade utkastet i början av veckan döpte jag det till ”vår, värme och vaccin”, men den rubriken fick justeras lite efter hand. I skrivande stund känns varken vår, värme eller vaccin på nära räckhåll? Det känns lite som att både jag och världen typ går på lågvarv just nu. Det har gått ett helt år sedan rapporteringarna om corona började kablas ut på riktigt i världen, och kanske är det först nu det börjar sjunka in hos många? Ett förlorat år för vissa, ett lärorikt och reflekterande för andra.

Resebarometern 2021 och annat som hänt i veckan.

#1. Vagabonds resebarometer för coronaåret 2020

I veckan loggade jag in på en digital presskonferens för en presentation av ”Resebarometern 2021”. Rapporten baserar sig på svar från en rekryterad webbpanel där 2000 personer har svarat på frågor om sitt utlandsresande, och 4300 har svarat på frågor om sitt resande i Sverige. Resebarometern görs alltså av Resurs för resor och turism på uppdrag av Vagabond, UD och Europeiska ERV.

Rapporten innehöll inga direkt chockerande nyheter givet året som ligger bakom oss, och budskapet får väl sammanfattas ungefär som den här stickningen som mötte mig längs strandpromenaden i Nynäshamn häromdagen:

Nynäshamn

Våra utlandsresor (fritidsresor) med övernattning har minskat drastiskt under 2020, då siffran låg på 1,9 miljoner resor att jämföra med 2019 års 12 (!) miljoner. När pandemin börjar mattas av är spaningarna från panelen att ”Flygskammen ersätts av reselängtan.” Någon i panelen tror att vi kommer att få se en boom, som så småningom kommer att mattas av, och att vi förmodligen kommer att längta efter platser där vi har släkt och vänner vi inte har sett på länge.

Jag tycker personligen det var väldigt spännande att höra mer om spaningarna kring våra resor i Sverige, och specifikt kostnaderna för dem. En av frågorna i barometern löd ”Vad var hushållets utgifter på resan till och från den huvudsakliga destinationen respektive när ni var på den huvudsakliga destinationen?” Siffrorna landade på 4326 kronor på väg till resmålet, och 5507 kronor på resmålet. Det innebär att vi gör av med nästan lika mycket pengar på väg till ett resmål i Sverige som under själva vistelsen – vilket i sig öppnar upp för bra möjligheter för svensk turistnäring. Eller ja, i alla fall för dem som kommer att orka hålla i och ut fram till dess.

#2. Sportlovet som gick obemärkt förbi

Förra veckan var det alltså sportlov, ett mycket osportigt sådant. Flera familjemedlemmar har varit både sjuka och skadade – vilket har satt en dyster stämning här i hushållet. Nu börjar det ljusna och hoppet lever!

Det mest spännande som hände under sportlovet var att jag hittade ett par burkar med kylskåpspoesi undanstuvade i en låda. Superkul, tyckte barnen, och började genast sätta ihop olika meningar. Den första blev inte vidare munter, för att knyta an till första punkten här i veckosvepet:

”Det är alltid kul att resa men nu är det en galen tid & den lär aldrig gå över.”

– Kylskåpspoesi anno 2021

#3. Internationella kvinnodagen

systrar

I måndags inträffade Internationella Kvinnodagen, och mina flöden bombarderades med olika välformulerade budskap. Jag är lite matt på allt som ska paketeras och formuleras, och nöjer mig med en bild på mina främsta kvinnliga förebilder nu och alltid: mamma och mina systrar. I övrigt får jag hänvisa till ett gammalt blogginlägg.

Läs mer: Kvinnlighet, systerskap och moderskap dagen till ära

#4. Om vädret, den påstådda våren och när Evert hälsade på

Nynäshamn

Igår dundrade stormen Evert in med full kraft. Jag blir lika förvånad varje gång jag påminns om att våren och vintern faktiskt krigar med full kraft innan vintern till slut ger upp… Håll i, håll ut etc. You know the drill.

#5. Den lilla, lilla gumman i den lilla, lilla bubblan

Emellanåt känns hela det senaste året som en ögonblicksbild från Den lilla Teskedsgumman. Jag är den lilla, lilla gumman, som bor i en liten, liten stuga – och snipp, snapp, snut så var sagan slut… Bubblan är så liten, och världen egentligen så stor. I veckan gick jag och Tobias över gatan för att äta på ”vår” indiska restaurang, och jag var tvungen att dokumentera min arm eftersom jag hade både vanliga kläder, klocka OCH vigselringar på mig. Kändes liksom… stort!

För att avsluta med något fint måste jag nämna alla fantastiska solnedgångar under de senaste veckorna. De avlöser varandra – som ett löfte om vad som komma skall. Hurra för våren! Innan jag tar helg måste väl förresten också Oprah Winfreys intervju med Meghan och Harry nämnas? Vilken DRAMA! Jag försöker pumpa min syrra i Skottland på förstahandsinformation från UK, för att höra mer om reaktionerna bland britterna själva. Alla verkar vara överens om att det här är… tja. Något att prata om. Vad tänker du om hela grejen?


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Omslagsbild från (ännu) en långpromenad längs havet i veckan. 

2 comments

  1. Alltid kul att läsa om ditt och datt. Syskon över världen kan verkligen vara en tillgång.. 🙂

    1. Tack Linda! Tycker de här inläggen är roliga att skriva, som en liten ögonblicksbild av mitt liv. Syskon ja, alltid en tillgång på alla sätt. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close