Close
Att fylla 41 (och ett år med pandemin)

Att fylla 41 (och ett år med pandemin)

Det blir en självisk fredagsfemma den här gången, med fokus på förra helgens födelsedagsfirande. För jo, jag har fyllt år. Igen!

Läs mer: 40 år och födelsedagshelg av bästa sort!

Att fylla 41 (och ett år med pandemin)

#1. Fyrtio + ett år

Jag kommer med största sannolikhet aldrig att glömma min fyrtioårsdag. Fredagen den 13 mars 2020 aka dagen/helgen då coronahelvetet (!) bröt ut på riktigt. Vi har alla upplevt olika brytpunkter i livet, i form av dagar vi aldrig kommer att glömma. Ni vet, fluffiga och fina grejer som första kyssen, eventuella bröllop och så nyfödda bebisar. Men också dagar i chock, med sjukdomsbesked och ögonblick där personer du älskar plötsligt går från livs levande till obegripligt döda. Nu har det gått ett år sedan världen fick en ny brytpunkt, den då WHO konstaterade och deklarerade att vi befinner oss i en pandemi. Året som har gått är ett märkligt sådant, som saknar motstycke för oss alla.

Annika födelsedag
41 år och ganska nöjd.

Jag är inte ensam om att ha fått mitt liv ställt på ända de senaste tolv månaderna, vi har alla drabbats mer eller mindre. Mitt fyrtionde år på jorden har – mitt i allt – varit ett av de mest händelserika åren jag hittills har fått uppleva på ett personligt plan. Jag förlorade alla mina jobbuppdrag, fick nytt jobb, slutade på det och började på ytterligare ett. Jag och Tobias flyttade, vi startade familjeföretag, vi sa hej då till förskoleåren och vinkar numera av tre skolbarn på morgonen. Parallellt med att jag/vi har fattat stora livsbeslut har jag i vuxen ålder aldrig spenderat så mycket tid på hemmaplan som under det här året. Jag har pendlat mellan att vara bottenlöst sorgsen och euforiskt glad. Känt mig ensammast på jorden, men också rikt välsignad. Som sagt. Märkligt år, på så många sätt.

Nu är jag tydligen 41. Mitt i livet, som det så fint heter. Fyrtioårskrisen fick ge vika till förmån för en coronakris, och jag fick mer eller mindre frivilligt lära mig att ta dagen som den kommer.

#2. En natt på Körunda

Förra årets födelsedag firades in på Nynäs Havsbad (under middagen sprang servitrisen runt vårt bord med stirrig blick och berättade att ”nu stänger de alla gränserna!!”).

Den här födelsedagen firades också på hotell i Nynäshamn, närmare bestämt på Körunda som ligger ca 10 minuter från vårt hem. Där finns inget hav, däremot golfbana, skön stämning och riktigt bra mat. Jag har varit där många gånger under årens lopp – både för hotellövernattning, vandring, skidåkning, golf och luncher.

Läs mer: Körunda hotell: aktiva dagar, god mat och vacker miljö

körunda

Efter en väl tilltagen trerättersmiddag gick vi en promenad i mörkret, för att sedan gå till hotellrummet och hugga in på godis och tidningar (sådant som måste finnas med i väskan på en hotellvistelse!). Jag somnade som en stock vid 21:30 och sov tio timmar på ett bräde. Lyxigt i kubik ju!

För egen del kändes det lika lyxigt att checka in på Körunda som att åka till en öde ö i Söderhavet. Fatta, jag fick packa en väska. Och äta hotellfrukost på själva födelsedagen!

#3. Vandring i Käringboda naturreservat och lunch på Vinsberget

När vi kom hem igen väntade fler överraskningar. Familjen hade förberett en vandringsutflykt i Käringboda naturreservat, ”eftersom mamma gillar det!”.

Käringboda naturreservat

Jag kände mig uppvaktad, uppskattad och uppmuntrad på en och samma gång! Fick knappt höra varken tjat eller bråk…

… och när vi nådde vårt mål var det dags att grilla korv.

Käringboda naturreservat

Målet? Vinsberget, Nynäshamns näst högsta berg med utsikt över Svartfjärden. Vi utgick från Sågen och följde blåvita markeringar, en vandring på drygt fyra kilometer fram och tillbaka – med ganska branta stigningar mellan varven. När vi kom hem igen laddade vi inför Mellofinal och fick se vår favorit Tusse vinna. Bra slut på bra dag!

#4. Prylpresenter vs upplevelser

När jag fyllde 30 fick jag en systemkamera och en klocka. Kameran banade väg för ett nytt intresse, och klockan har jag burit nästan varje dag sedan dess. När jag blev 40 fick jag en fin väska jag kommer att använda i många år, och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte ville ha något lite extra när jag fyllde jämnt. Det är kul med fina grejer…

Käringboda naturreservat

… men också kul att få skapa minnen med hjälp av fina upplevelser! När jag och Tobias gifte oss önskade vi oss bara upplevelser – och våra kommande år blev strösslade med konserter, hotellövernattningar, middagar och en tur med luftballong över Stockholm. Det bästa är nog att varva lite. Det bästa av båda världar ni vet.

#5. En smak av världen utanför Nynäshamn

Födelsedagsfirandet har fortsatt hela veckan lång med brev, telefonsamtal, hälsningar och spännande paket i brevlådan. Ett av dem innehöll en ask praliner och choklad i en liten resväska…

Choklad från Tyskland

… hela vägen från mina extraföräldrar i Berlin. Så himla fint att få en liten påminnelse om den stora vida världen. Danke schön J und U!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Omslagsbild från Vindsberget i Nynäshamn.

3 comments

  1. grattis i efterskott!! jag minns din förra födelsedag och det är märkligt men det känns av någon anledning som att du fyller år ofta. med det menar jag INTE att du i och med det blir väldigt mycket äldre. men, dina födelsedagar duggar som tätare än mina. konstigt ändå!!

    1. Tack Sara. Fast jo, jag känner mig väldigt mycket äldre… hahaha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close