Close
Parklek i Stockholm (lek både inne och ute): Starrmyran i Hökarängen

Parklek i Stockholm (lek både inne och ute): Starrmyran i Hökarängen

För oss som bor i Nynäshamn är det inte alls givet att åka hela vägen in till Stockholm city för att hitta lämpliga familjeutflykter. För ett par veckor sedan googlade jag ”lekparker i Farsta” och ”parklek i Stockholm” och klickade mig så småningom vidare till Starrmyran i Hökarängen.

Efter ett par-tre timmar på plats kan vår familj konstatera att Starrmyran känns som en blandning av skolgård, bondgård, fritids och förort. Den är inte lika bildligt skön och påkostad som exempelvis Lilla Kvarnholmen i Nacka, men har absolut sin charm. Jag pratade med ett par föräldrar som bor i närheten och kommer hit så ofta de kan: ”Jag som är uppvuxen på Söder såg typ inte en enda häst under hela uppväxten, här kan mitt barn få leka och rida bara ett stenkast från lägenheten!”

parklek i stockholm starrmyran

Denna parklek i Stockholm drivs kommunalt, och syftet är att vara en spännande och trygg samlingspunkt för både barn, ungdomar och deras föräldrar:

Parkleken är en öppen fritidsverksamhet med tonvikten lagd på utomhusaktiviteter som till exempel lekar, spel, natur och miljö, djurhållning, idrott på lek, skapande verksamhet, grillning, ponnyridning, umgänge och fest.

– Stockholms stad om Parkleken Starrmyran

Parklek i Stockholm: Starrmyran i Hökarängen

Utemiljön/Lekytor

parklek i stockholm starrmyran
parklek i stockholm starrmyran
parklek i stockholm starrmyran

På gården finns ett flertal fasta lekställningar, bland annat en karusell, ett spindelnät, rutschkana, lekstuga och ett par olika gungdjur. Under dagtid plockas det ut cyklar, styltor, bollar och sandleksaker, som sedan samlas in igen när verksamheten stänger (själva parkleken har öppet dygnet runt). Under vintertid finns här även pulkor och hjälmar att låna. Det här är med andra ord en plats som är tillgänglig för alla, utan inträde och ytterligare kostnader för att hyra exempelvis vinterutrustning.

Djuren

parklek i stockholm starrmyran
parklek i stockholm starrmyran
parklek i stockholm starrmyran
parklek i stockholm starrmyran
parklek i stockholm starrmyran

Strax intill själva lekytan finns ett stall med tre hästar, en gethage, samt utrymmen för höns och kaniner. Djurverksamheten bedrivs för att barn och ungdomar ska kunna rida, gå djurkurser, eller bara få vara nära och titta på djuren.

Parkleken erbjuder ridning, en halvtimme åt gången, på vardagar mellan kl 14:30-16:30, och på söndagar 12:30-14:00. Hjälm finns att låna på plats. Kostnad för en halvtimmes ridning är 80 kr/barn som betalas kontant eller med Swish. (Tänk på att det inte går att dela halvtimmen på olika barn, en halvtimme per barn och häst gäller!) Det går också att prova ponnyridning utan förbokning, läs mer här.

Det finns även djurkurser för barn från 6 år och uppåt, där barnen får lära sig mer om djuren. Kursen löper över fem tisdagar och kostar 350 kronor.

Innemiljön

parklek i stockholm starrmyran
parklek i stockholm starrmyran
parklek i stockholm starrmyran

Under samma öppettider som själva parkleken hålls öppet finns också möjlighet att leka inne i gårdens grönmålade byggnad. Här hänger vi länge medan höstregnet öser ner utanför. Denna parklek i Stockholm kan med andra ord besökas året runt, under alla väderlekar. Inomhus finns alla möjligheter till lek, bland annat med hjälp av spel, Duplo, pärlor, ritgrejer, pussel och pyssel. Vi är här med våra tre barn i åldrarna 11, 9 och 4 år, och alla hittar något som passar i hyllorna.

En annan stor fördel med Starrmyran Hökarängen är de överkomliga priserna för mat och fika. Här kan du faktiskt stanna några timmar utan att blir helt ruinerad när barnens magar börjar kurra. Fika i form av varma drycker, fruktjuice och fika finns att köpa alla dagar…

parklek i stockholm starrmyran

… medan grillen på området är tänd på torsdagar kl 15-16:45, och under lördag och söndag kl 11-14:30. Ta med egen grillmat, eller köp på plats. Det finns både vegetariska, gluten- och mjölkfria alternativ.

Prisexempel: Korv 10 kr, hamburgare 15 kr, hembakat fikabröd 5 kr och Smakis 5 kr.

Bra att veta om Parkleken Starrmyran i Hökarängen:

Hitta hit: Vi ställer GPS:en på Onsdagsvägen 11, och tror först vi har kört fel eftersom vi hamnar mitt i ett bostadsområde. Men ja, adressen stämmer, området ligger beläget mellan det som kallas för ”veckodagsområdet” och Russinhöjden i Hökarängen. Vi är här en lördag och har inga problem att hitta parkering längs gatorna.

Öppettider: Själva parkleken har öppet måndag till fredag kl 13:00-17:00, och lördag/söndag kl 09:00-15:00. Stallet har i sin tur öppet måndag till fredag kl 14:00-16:45 och lördag/söndag kl 09:00-15:00.

Mer information om denna parklek i Stockholm hittar du på den här sidan om Parkleken Starrmyran.


Ett annat fint tips på en nybyggd parklek i Stockholm med en helt annan karaktär än Starrmyran finns på Lilla Kvarnholmen. Här hittar du fler tips på saker att göra gratis i Stockholm med barn.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close