Orsa Grönklitt i Dalarna – lägg det namnet på minnet nästa gång du är ute efter en familjevänlig skidanläggning inte alltför långt norrut i Sverige.
Vår familj åkte till Orsa Grönklitt några dagar före julafton och möts av ett snötäckt vykort från vintern. Eventuella spår av december- och storstadsstress bäddas in ungefär lika mjukt som snöflingorna vilka singlar ner från himlen. Orsa Grönklitt ligger strax utanför Mora i Dalarna, ca 30 mil från Stockholm, och ger en utmärkt första smak på den svenska fjällvärlden om du kommer söderifrån. Skidanläggningen är en av Sveriges sydligaste, men här är också oftast snösäkert eftersom anläggningen är belägen vid berget Grönklitt som mäter drygt 500 m.öh. Visst finns det högre och vildare fjälltoppar, mer utmanande skidbackar och enligt ryktena häftigare after-ski längre upp i Sverige, men det var inte alls det vi är ute efter. Snarare tvärtom. Min målbild är istället någorlunda snälla backar, småskalighet och en familjär stämning. Och nu i efterhand är det ungefär så jag skulle sammanfatta mitt intryck av Orsa Grönklitt: småskaligt, familjärt och oerhört vackert.
Vår familj, det vill säga jag, min man och våra tre barn Sebastian (10), Julia (8) och Nelly (4), spenderar torsdag-söndag på plats i Dalarna och njuter ungefär varenda sekund. Kvällen mot julafton lämnar vi Orsa Grönklitt bakom oss för att köra vidare mot släktbaluns i Göteborg, fulltankade på julstämning.
Allmänt om familje- och skidanläggningen Orsa Grönklitt:
Trendspaningen för resor både inom Sverige och i övriga världen är tydlig, många resenärer är numera ute efter en upplevelsebaserad semester. Dessutom har de senaste årens hälsoboom gjort att fler än någonsin anmäler sig till alla möjliga typer av lopp, allt från löpning, cykling och simning till skidor. Mot denna bakgrund utnyttjas gärna semesterveckorna till träning, men gärna i kombination med god mat och roliga utflykter.
Orsa Grönklitt, som kallar sig själva för en “familje- och träningsanläggning”, ligger därmed helt rätt i tiden. Anläggningen är öppen både sommar- och vintertid. Under vårt besök under december månad ligger fokus av naturliga skäl på vinteraktiviteter, där våra dagar i skidbacken och längdspåren kombineras med skoterturer, restaurangupplevelser och roliga utflykter i närheten. Så här fyller vi våra dagar.
#1. Att göra i Orsa Grönklitt för längdskidåkaren
Under vår familjevistelse i Orsa Grönklitt hör flera vänner av sig och berättar att de har valt att åka hit specifikt för längdskidåkningen. För ja, Orsa Grönklitt och dess fina längdspår är verkligen ett populärt tillhåll för längdskidåkare. Närheten till Stockholm och resten av Mellansverige, i kombination med den snösäkra terrängen och den engagerade personalen i Längdcentrum, gör att skidentusiaster lockas att resa hit från när och fjärran. Många kommer även för att delta i Vasaloppslägren som anordnas här med jämna mellanrum. Det finns såklart också möjlighet att anmäla sig till längdskidskola utan ambition att utföra ett lopp. Flera av instruktörerna på plats har en gedigen skidkarriär bakom sig och kan därmed coacha fram de bästa tipsen och trixen för både teknik och taktik på längdskidorna.
I Orsa Grönklitt finns inte mindre än 13 mil längdspår i olika utföranden och svårighetsgrad. Det finns med andra ord spår för både elit och nybörjare. Jag kunde få en fin mysrunda i skogen tillsammans med min tioåriga son, trots att det var första gången han stod på ett par längdskidor. För åkare som vill ut i spåren trots att det är mörkt ute erbjuder Orsa Grönklitt ett nio kilometer långt elljusspår.
Tips och läs mer: Glöm inte att du alltid måste ha spårkort för att ge dig ut i spåren. Dessa kan bland annat köpas på Längdcentrum (eller i spårkortsautomaten utanför) och i Gästcenter. Ett dagskort kostar 120 kr per vuxen och 55 kr för åldern 7-16 år samt pensionärer, men det går givetvis även att köpa kort för en längre vistelse än så. Här kan du läsa mer om längdskidåkning i Orsa Grönklitt.
#2. Att göra i Orsa Grönklitt för utförsåkaren
Vill du åka utför finns ett gäng nedfarter att välja på i varierande svårighetsgrad, både i pist och offpist. I dagsläget finns 16 liftar (varav en är en relativt nyinvigd stolslift och resten är släp- och knappliftar) och 22 olika backar i varierande svårighetsgrad:
Fallhöjden ligger på 145 meter. Vår familj hänger allra mest på syd- och västsidan, vilka lämpar sig bäst för barnfamiljer och nybörjare. Vill du ha mer avancerad åkning är det istället norr (som även har hopp och rails) och öster som gäller.
- Skidskola/Privatlektioner: För att göra en lång historia kort har jag under många år varit livrädd för allt vad skidbackar och liftar heter, trots flera olika rundor i fjällen. Eftersom både min man och barnen gillar utförsåkning har jag länge laddat för att ta itu med skidbackarna en gång för alla, vilket jag tack vare en peppande instruktör fick chansen att göra i Orsa Grönklitt under en privatlektion. Det är aldrig för sent att ta itu med skidåkningen och så värt att boka in såväl vuxna som barn på skidskola och/eller privatlektion. Våra äldre barn är ringrostiga, men efter en stund med den pedagogiska och tålmodiga instruktören Rasmus drar de orädda ner för en röd backe. Minstingen, som gör premiär i skidbackarna, klarar till och med knappliften själv efter en lektion med Rasmus.
- Kvällsåkning: Sedan 2015 finns det under tisdagar och fredagar kl. 17-19 möjlighet till kvällsskidåkning i Orsa Grönklitt tack vare ny belysning. Liftarna som gäller är Söder ankar, Söder knapp och Barnliften. Kostnaden ligger på 180 kr/vuxen och 140 kr/ungdom 7-16 år.
- Skipass (liftkort): Skipasskortet som tar dig genom liftarna är personligt och består av ett återanvändnings- och laddningsbart plastkort. För att undvika köer kan kortet köpas direkt på hemsidan. Barnen behöver skipass från och med att de fyller sju år (även om barnet “bara” deltar i skidskolan). Det finns även säsongskort att köpa. Prislista för skipass hittar du här.
Tips: Tänk på att du inte får åka med barn i en bärsele, varken i lift eller pist. Det är heller inte okej att åka pulka i pisterna, utan enbart i pulkabacken som finns precis bakom barnbacken.
#3. Specifika aktiviteter för barnfamiljen i Orsa Grönklitt med omnejd
Visst skulle barnen klara sig utmärkt med stugmys varvat med kortare utflykter till skid- och pulkabackar. För barnfamiljer som vill aktivera sig ännu mer finns dock flera fina alternativ både i Orsa Grönklitt och lite länge bort. Några exempel:
- Barnaktiviteter med Bärra: TUI har Bamse, Ving har Lollo och Bernie och Orsa Grönklitt har sin maskot i form av blåbäret Bärra. Med bäret som dragkraft erbjuds bland annat Bärras födelsedags- och glasskalas och den alpina tävlingen Blåbärsracet. Bärra är också en av figurerna barnen träffar i Blåbärsskogen på sydsidan. Andra barnaktiviteter som erbjuds på Orsa Grönklitt är exempelvis skoterturer med Blåbärsklubben och barnanpassad Afterski.
- Tomteland: Om ni ändå befinner er i Orsa Grönklitt är Tomteland strax utanför Mora ett tips på en uppskattad hel- eller halvdagsutflykt. Här får besökarna möjlighet att kika in i en sagovärld bestående av allas våran Tomtemor och Tomtefar, men också häxor, troll och andra sagoväsen. Från skidanläggningen tar det drygt 50 minutera att köra att köra till Tomteland, vilket blir en lagom biltur. Här hittar ni ett separat blogginlägg om vårt familjebesök: Tomteland i Mora: sagovärld bland tomtar, troll och häxor
Tips: På kafédelen inne på Ugglan och Björnen finns det ett litet lekrum som vår fyraåring intar för att sedan vägra gå därifrån. Orsa Grönklitt erbjuder också barnpassning och aktiviteter i lekrummet Varglyan som ligger vid barnbacken mot en kostnad om 100 kr/dag (medföljande syskon betalar halva priset). Här hittar du fler bra tips om att resa med barn i Dalarna.
#4. Tips på restauranger i Orsa Grönklitt
Fördelen med att bo i stuga är att många av måltiderna kan lagas hemma i de fullt utrustade köken. För de som vill äta ute finns flera möjligheter att kunna varva hemmamaten med besök på de olika restaurangerna i området:
Smidgårdens Restaurang och Café:
Vår kväll på Smidgården i Fryksås blir den klart finaste matupplevelsen under vår vistelse. Det beror inte bara på våra matträtter tillverkade av lokala råvaror, utan också på den trevliga personalen, läget i Fryksås, den sprakade brasan inne i Smidgården och eldkorgen utanför samt inte minst skoterturen dit genom snöglittrig skog. Vi testade skoterpaketet och fick därmed åka drygt 10 minuter med skoter från Ugglan & Björnen, för att sedan serveras en riktigt bra trerättersmiddag på plats. Till förrätt väntade rökt öring med inkokt äpple, bakad äggkräm (en höjdare!), kavringskrutong och dill. Huvudrätten bestod av mört renytterlår med saltbakad selleri, stuvade murklor, potatiskaka och vinbär. Till efterrätt, det vill säga min paradgren, serverades stekt sockerkaka med hjorton och vaniljskum. Betyg? Fem snöflingor av fem möjliga. Läs mer på Smidgårdens hemsida.
Toppstugan
Att placera en restaurang på toppen av Grönklitt är ett lysande koncept. Utsikten är bedårande och restaurangen ombonad. På dagarna fylls byggnaden av pjäxor och skidklädda åkare, under kvällarna av middagssugna gäster. Vi bokar in oss under kvällstid på det återkommande konceptet fondue- och racletteafton. Fonduegrytan och raclettejärnet gör oss sällskap på bordet tillsammans med fondueköttet och ingredienserna till racletten. Övriga tillbehör hämtar vi upp från buffébordet. Vi är väldigt nöjda med middagen på toppstugan, och hade inte fyrhjulingen med släde tagit ner oss till parkeringen där bilen väntar hade vi och våra stinna magar förmodligen kunnat rulla nerför skidbacken tillbaka till vår stuga. Läs mer på Toppstugans hemsida.
Ugglan & Björnen:
Precis nere vid Gästcenter ligger Ugglan & Björnen, uppdelad i en restaurang- och en kafédel. Vi gick hit och åt lunchbuffé sista dagen. Det blev inte vår mest kulinariska upplevelse genom tiderna, men det fanns ett helt okej och barnvänligt utbud med pannkaksbuffé, hamburgare och spaghetti + köttfärssås. Det var däremot en riktigt mysig lokal där barnen kunde hänga och spela biljard medan minstingen fastnade i lekrummet (och aldrig ville gå därifrån).
Tips: I Orsa Rovdjurscentrum serveras utöver fika även Afternoon Ski Tea, vilket vi dessvärre aldrig hann prova. Bredvid värmestugan i barnbacken finns även ett snabbkök med möjlighet att köpa hamburgare, korv och annan snabbmat för att ladda med energi till backen.
#5. Att göra i Orsa Grönklitt för stugsittaren
Min man påpekar flera gånger att han hade kunnat hyra en stuga och i princip stanna där hela vistelsen med utsikt över den fina vintervärlden. I Orsa Grönklitt finns massor av olika boenden att välja på, allt från camping, vandrarhem, stugor och lägenheter. Den största stugan erbjuder 24 bäddar med relaxavdelning, samlingsrum och eget vallarum (!). Här kan du också få egen kock och helpension.
För egen del bor vi riktigt bra i en tiobäddsstuga på Bäverstigen 15 i Toppbyn. Här finns fem olika sovrum (2 på övre plan och 3 på nedre), två toaletter med dusch, varav ena badrummet också har en bastu, samt ett stort kök/integrerat vardagsrum med braskamin och ett matbord som gjort för spelkvällar.
#6. Att göra i Orsa Grönklitt för dig som inte åker skidor
Utsikt över Orsasjön, knarrande snö, stjärnklara kvällar och en fullmåne som gjorde oss sällskap både morgon och kväll. Om vi inte hade åkt skidor och varit ute på andra äventyr hade vi ändå haft fullt upp med att njuta av omgivningarna.
Faktum är att jag har spenderat mina tre senaste “skidsemestrar” utan att åka utför en endaste gång (givet rädsla för både backar och liftar som jag nämner ovan). Utöver några rundor i längdspåren har mina dagar under tidigare vinterresor till snön istället fyllts av långpromenader, bastubad, pulkarace och en allmän förnöjsamhet över naturen. Jag konstaterar snabbt att Orsa Grönklitt har alla förutsättningar som krävs för en lyckad naturupplevelse, oavsett om du åker skidor eller ej. Under vintertid finns dessutom ett gäng andra aktiviteter välja på utöver skidor, bland annat möjlighet att åka hundspann eller häst och släde.
Fem snabba om vistelsen i Orsa Grönklitt:
- Varför namnet Orsa Grönklitt? Orsa är namnet på orten där anläggningen ligger och Grönklitt är namnet på det 561 meter höga berget där skidbackarna slingrar sig fram.
- Hur fungerar skiduthyrningen? Har du inga egna skidor erbjuds uthyrning i Sportshopen som ligger bakom Gästcentret. Här kan du hyra utrustning för längd/alpint/showboard/telemark i allt från tre timmar upp till en vecka. Från shopen är det bara några hundra meter till längdspåren. Aktuella priser hittar du här. Tänk på att ha koll på längd, vikt och skostorlekar redan innan ni kommer in och ska hyra, det underlättar för både er och personalen. För en smidigare och snabbare service kan du förhandsregistrera dig och familjen online.
- Finns Wifi? Det hittar du i Gästcenter, på Ugglan & Björnen och i Rovdjurscentrum.
- Vilken mataffär ska jag välja? Det ligger ett litet närlivs med enklare nödvändigheter intill i Gästcenter. Vi köper med oss den mesta maten på Ica Orsa, här hittar du fler butiker i Orsa.
- Vad är Grönklitt Express? Orsa Grönklitt är inte vidare stort och det är i princip gångavstånd till allt. Trötta små barnfötter (och stora!) kan ändå uppskatta gratisbussen Grönklitt Express som går runt området med ca 15-20 minuters väntetid mellan turerna. Bussen går mellan kl 17-21 under tisdagar, fredagar och lördagar. Busshållsplatserna hittar du här:
Praktiska tips och bra att veta:
Ta dig hit
För oss som bor i utkanten av Stockholm är en av de stora fördelarna att Orsa Grönklitt ligger så pass nära i relation till andra skidorter, vilket gör det smidigt att åka bil. Mellan Stockholm och Orsa Gröknlitt är det drygt 30 mil. Det går också utmärkt att ta tåget till Mora, som ligger drygt 3 mil från Orsa Grönklitt. För de som föredrar flyg finns alternativet att flyga till Borlänge.
Evenemang under året/säsonger
Vi besöker Orsa Grönklitt precis innan jul och kan därför välja och vraka i julprogrammet. Den finaste höjdpunkten jag gärna tipsar vidare om runt jultider är Tomteresan, där vi bara några timmar före julaftonsnatten får hoppa i en av vagnarna efter skotern för att åka ut till skogen där tomtenissarna förberedde julklapparna inför julen. Fullmåne, tända facklor och tomtenissar i en snöklädd skog – mer julidyll än så blir det faktiskt inte.
Även om vår familj den här gången har fokus på vinteraktiviteter gör sig givetvis fjällvärlden lika bra snötäckt som i sommarskrud. Under sommartid kan Orsa Grönklitt bland annat erbjuda uthyrning av mountainbike, SUP-bräda och kanoter. Här kan du också fiska, springa, åka rullskidor, orientera och spela frisbeegolf, de aktiva möjligheterna är många! För barnfamiljer är det snart fokus på sportlov i Orsa Grönklitt. Mer information hittar du på Orsa Grönklitts hemsida.
Inlägget om Orsa Grönklitt i Dalarna är skrivet i samarbete med Visit Dalarna, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Har du några bra tips på saker att göra i Orsa Grönklitt som du saknar ovan får du gärna fylla på i kommentarsfältet. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.
8 comments
Grönklitt är helt underbart, men det ligger inte i Dalafjällen och man ser inte fjällen från toppen! Men en helt magnifik utsikt över Orsasjön och Siljan med dess berg runtomkring 🙂
Tack för din kommentar Berit, det där med att skilja berg från fjäll är inte min starka sida! 🙂 Men jag lär mig hemskt gärna, är helt fascinerad av de här typerna av landskap som jag aldrig fick se skymten av under min uppväxt i Blekinge. Jag får ta sikte på “de riktiga” Dalafjällen nästa gång…
Sååå magiska bilder, Orsa är en verkligen en liten pärla. Jag har många vänner som talar drömmigt om Orsa, så familjärt och har verkligen DET.
Ja, men vi är verkligen så nöjda – passade vår familj perfekt!
Hej! Tack för fint och detaljerat inlägg! Tänkte bara fråga hur du tycker att Orsa Grönklitt hamnar i pris jämfört med andra skidorter? Vi står och väger mellan Kläppen, Sälen (Lindvallen osv) och Orsa. Vi är nybörjare allihop, utom en av oss, som gärna vill åka i tuffa backar. Vi andra håller oss till grönt och blått (och kanske rött). Känns som att det kan vara ett bra nybörjarställe, men om det skiljer mycket i pris med tex Kläppen kanske man lika gärna kan börja sin skidkarriär där..?
Hej Victoria, tack själv! När det gäller liftkort för en dag ligger priserna exakt samma för Orsa och Kläppen (425 kr/dag), medan Säfsen (som också är jättebra för nybörjare!) där vi var i början av året ligger lite billigare på 375 kr/dag. Vad gäller boende är det svårt att säga något generellt, skiljer sig så mycket beroende på när ni väljer att åka – går ju att hitta jättebra och prisvärda stugor även utanför själva skidorterna. Ska ni åka som nybörjare kan det dock vara VÄLDIGT skönt att bo nära backen – det underlättar för alla inblandade. Ett annat alternativ som passar nybörjare är annars Romme, där vi var över jul. Många alternativ, hoppas ni hittar något som passar – lycka till i backen! (Klarar jag så klarar alla, jag lovar… 🙂 )