Close
Norrsken i hela Sverige & annat som hänt i veckan.

Norrsken i hela Sverige & annat som hänt i veckan.

Och så var de här. ”Oxveckorna.” Dessa tunga och trista veckor efter jul- och nyårshelgerna, när nästa gång det visar röda dagar i kalendern känns oändligt långt borta. Det finns bot, såklart. Tidningarna skriver om dem hela tiden med olika rubriker och vinklingar: ”Hitta dagsljus!”, ”Rör på dig!”, ”Ät bra mat” och ”Skapa en vardag du trivs med och trivs i.” Visst låter det lätt i teorin? I praktiken behövde i vart fall jag lite extra hjälp på traven för att peppa till – som ett oväntat norrsken till exempel. Här kommer veckans fem. Trevlig helg!

Norrsken i hela Sverige (och annat som hänt i veckan)

#1. Äntligen norrsken!

Jag gillar att slänga mig med uttryck som ”Ibland står stjärnor rätt” eller ”När alla stjärnor står rätt på himlen” för att beskriva något fint som har hänt. Och som bekant stod förra helgen allt från stjärnor, himlakroppar, sol- och månljus alldeles särdeles rätt över hela vårt land. Jag var nästan gråtfärdig när jag sent under fredagen plockade upp mobilen efter att ha haft gäster hemma – för att inse att det blott tjugo minuter tidigare hade dansat ett grönt norrsken över Nynäshamn. Eller ja, över hela Sverige. Det största på åratal, som en särskild hälsning ”tack och förlåt” från ovan efter dessa bedrövliga pandemiår. Och så missade jag det!? Jag var deppig ända tills dagen efter, då jag gick med FB-gruppen Norrsken som kom med glädjande besked att det kanske skulle komma mer av den neongröna varan även resten av helgen.

norrsken stockholm

Lördag kväll kom, och jag gick ut på vår altan med tio minuters-intervaller. 22:37 fick jag gnugga mina ögon ett par gånger och nej, jag blev inte spelad ett spratt. Ja, jag fick se mitt norrsken till slut – vilket absolut varit en av mina önskepunkter på min bucketlist för resor i Sverige. Jag knäppte omslagsbilden till blogginlägget med mobilen innan jag sprang in och hämtade resten av familjen, ett par minuter senare hade det skarpa skenet mer förvandlats till en grön matta över träden (se ovan). Men hörrni, vilken grej ändå. Norrsken! Vardagsmat för vissa av er, en till synes ouppnåelig barndomsdröm för oss andra. Tack för skådespelet, universum.

#2. Placebranders Trendrapport 2022

Nytt år brukar innebära nya trendspaningar, en av dem damp ner i min mejlkorg från Placebrander igår!

jordglob

Placebrander är alltså ett företag som ”sprider inspiration och kunskap kring platsmarknadsföring och platsutveckling” – vilket trendrapporten är ett utmärkt exempel på. Rapporten trycker främst på fyra olika huvudområden att hålla span på för platsmarknadsföring och – utveckling:

 • Trend 1. Den holistiska platsutvecklingen, vilket innebär ett helhetstag för att attrahera besökare, invånare och företag. Aktörerna behöver varandra, och utvecklas bäst tillsammans – allt hänger ihop i slutändan!
 • Trend 2. Den närande resenären, vilket kan sammanfatta viljan att resa och samtidigt göra gott. Denna trend pratade jag och Lisa om i ett tidigare avsnitt av Att resa-podden redan pandemin bröt ut över världen, och jag gissar (hoppas!) att medvetenheten kommer att utmynna i resor där man samtidigt vill göra gott.
 • Trend 3. Den experimentella platsen, där det är upp till destinationen att visa vilken plats invånare och besökare kan vara del av i framtiden. En fin grej som lyfts fram, som verkar bli allt viktigare, är att inte tappa bort historian när det byggs nytt. ”Vi vill inte komma till helt sprillans nya platser utan själ”, som det står i rapporten. Där tänkte Bank Hotel, det relativt nyöppnade hotellet i Stockholm som jag skrev om igår, helt rätt i att lyfta fram vad som är unikt för byggnaden och utgå från det när konceptet skulle byggas fram.
 • Trend 4. Den meningsfulla platsen, alltså hur kan vi bidra till en bra plats för allt från individ, kollektiv och planeten i stort? Här lyfts uttrycket ”Gräv där du står” åter igen fram – ett uttryck som verkligen fått vingar under pandemin.

Här kan du ladda hem hela Placebranders trendrapport i PDF-format.

#3. Pater Noster utses till världens bästa hotellkoncept!

Det var Linda Hammarberg, världsomseglerskan, som fick upp mina ögon för fyren Pater Noster för ett par år sedan. Linda brukar på Instagram dela magiska bilder på en Pater Noster i solnedgång från deras seglatser med S/Y Mary runt Marstrand med omnejd. Den verkar vara en overkligt fin plats, i alla fall sett från havet.

pater noster
Pressbild. Foto: Erik Nissen Johansen

Fyrmästarnas gamla hem fungerar sedan sommaren 2020 numera som hotell, eller ska jag kanske skriva ”upplevelse”? Paketen jag har kikat på kostar en rejäl slant, men sägs också bjuda på en rejäl helhetsupplevelse. Hotellkonceptet ”Pater Noster – ett hem vid horisonten” har blivit uppmärksammat både nationellt och internationellt, bland annat mot bakgrund av att arrangörerna bakom Göteborg Film Festival skapade hajp runt The Isolated Cinema på Pater Noster, en tävling där vinnaren fick bo ensam här ute i en vecka för att titta på filmerna från festivalen.

I november 2021 vann Pater Noster ett prestigefyllt pris för Europas bästa hotellkoncept och kvalificerade sig därmed för världspriset. Och jodå, efter att den globala juryn sagt sitt tog Pater Noster hem det globala priset från AHEAD Global New Concept Award – som ”världens bästa helhetskoncept som förenar arkitektur, design och upplevelser.”

Jag hade tänkt boka en vistelse på Pater Noster framåt sen vår eller sommar, men mot bakgrund av hajpen just nu kanske jag får vänta? Ett annat väldigt likt koncept i närheten som jag varmt kan rekommendera är annars Väderöarna med dess unika lotsutkik.

Hit reste jag och mina syrror förra sommaren för att bo i värdshuset på ön, och det var definitivt en resa värd att drömma om!

Läs mer: Väderöarna i Bohuslän: en resa värd att drömma om!

#4. Musiktips: ”Bortglömda saker” av Zackarias Andersson

Pressbild.

Okej, jag ÄR partisk eftersom Zackarias är mina barns kusin. Men faktum kvarstår att hans låtar har gått på repeat hemma hos oss i höst. Nu har Zackarias släppt sin debut-EP ”Bortglömda saker” och jag tycker såklart att ni ska lyssna. Här är länken! (Vill ni drömma er bort till den franska landsbygden passar ”Beiga sömmar” bäst.)

#5. En eloge till SJ:s frukost och tidningen Kupé

stockholm centralstation

I veckan mötte jag Stockholm Centralstation i soluppgång för att hoppa på ett tåg söderöver.

SJ frukost

Inga förseningar (hurra!), och eftersom jag hade bokat första klass ingick frukost. En uppdaterad variant, numera vegetarisk, som ett av SJ:s gröna initiativ. Plastbesticken i frukostboxen är ersatta med träbestick, och påläggen ligger numera i en kartong. Utöver frukosten måste jag (ännu en gång) ge en eloge till Kupé, den är tillsammans med STF:s ”Turist” de tidningar jag helst läser för att få inspiration till svenska resor.

Och till sist, tack för allt, Björn Natthiko Lindeblad! Denna fantastiska människa måste väl ändå i författarsammanhang beskrivas som Sveriges egen Paulo Coelho. Full med liknelser och tankeställare och ja… livsvisdom. Nu har hans röst tystnat, men minnet av honom och hans budskap om att försöka bidra till en lite finare värld lever kvar. Har ni inte läst ”Jag kan ha fel” är det dags nu.


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Omslagsbild: Norrsken över vårt hus i Nynäshamn, 22:37 den 15 januari 2022.

7 comments

 1. Jag missade norrkenet helt och hållet 🙁

  Älskar att SJ går mer åt det hållbara hållet, deras frukost känns väldigt fräsh och jag upplevde papperskartongen som trevligare än de tidigare inplastade.

  1. Kommer fler chanser till norrsken tänker jag – allt är tydligen möjligt det här året..

   Och JA, heja SJ. Lite i taget!

 2. De musikaliska generna i er familj alltså…

  1. Haha, tänk om jag hade fått liiite mer av dem själv också… 😉

 3. Jag lyckades missa norrskenet igen. Kanske glömde titta ut? Det står på min bucket list att se nån dag, men är kanske inte ämnat för mig 😉 Fyren gillar jag, sååå fin!

  1. Åh, något måste man längta efter – eller hur! Tror säkert du får se norrsken tids nog. Fyren ja, så himla fin och pampig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close