Close
Mot en familjejul i Dalarna

Mot en familjejul i Dalarna

Bokföringen är inlämnad, julklapparna inslagna, skolavslutningarna avklarade – och jullovet har äntligen börjat! Jag har haft kommande veckas familjejul i Dalarna i sikte under hela december, som en morot när dagarna har känts stressigare än vanligt.

Mot en familjejul i Dalarna

Det här är första julen vi firar utan släkt och vänner i närheten – en tanke som först kändes lite märklig för mig som är så familjekär. Å andra sidan måste jag erkänna att förslaget (som kom från ett av barnen) tilltalade mig från första början. Vi är ju faktiskt vår egen liten familjeenhet, vår #expeditionmyhre! Att det blev just Dalarna även i år beror kort och gott på tidigare fina julupplevelser där, både i Sälen och i Orsa Grönklitt.

Förresten känns det lite som att vår hotellvistelse på Nääs Fabriker för några veckor sedan blev ett litet julfirande i sig. Här åt vi årets första och sista julbord (vi nöjer oss med risgrynsgröt i stugan), och vältrade oss i julmys:

nääs fabriker jul och nyår
familjejul nääs nelly
julbord på nääs
julbord nääs
julbord på nääs fabriker sebastian
klenätter julbord nääs
julbord godis nääs sebastian
hotell nääs fabriker jul

Vår kommande vecka i Dalarna blir en lagom blandning av aktiva dagar, kultur, stughäng och sevärdheter. I morgon står ett besök på Falu Koppargruva på schemat, vilket jag verkligen ser fram emot. ”Ett besök där skulle vara obligatoriskt för alla svenskar” som min morbror konstaterade när jag berättade att vi skulle dit med barnen. (Vissa aktiviteter under resan står Visit Dalarna för, eftersom jag skriver för deras vintermagasin.)

Under mellandagarna är planen att vi ska åka skidor i Romme, det blir spännande att se om takterna sitter i från förra året i Orsa Grönklitt. För egen del är det inte längre enbart skräck när jag tänker på skidbackar och liftar, jag känner tvärtom försiktig förtjusning. Jag kanske inte ska ropa hej riktigt än, men kan i alla fall konstatera att det är stor skillnad på min grundinställning från tidigare släktjular i fjällen.

Läs mer: Jag, skidliften och utförsåkningen – hur gick det egentligen?


Hur firar du jul i år? (Samliga foton från Nääs Fabriker, december 2019.)

1 comment

  1. mysigt! önskar dig och din familj en god jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close