Vistelsen gjordes som ett betalt samarbete med Marholmen – men tankar, åsikter och bilder är som vanligt mina egna.
I Stockholms norra skärgård, närmare bestämt i Roslagen, ligger den lilla ön Marholmen. Närmaste större stad är Norrtälje som ligger en dryg kvarts bilresa bort. Den lilla avfartsvägen mot slutmålet slingrar sig fram genom skogar och fält på båda sidor, och väl framme kan jag åter igen konstatera att den här Roslagspärlan vid havet är väl värd sin resa!
I blogginlägget nedan kan du läsa mer om Marholmens historia, aktiviteter och boendealternativ med fokus på Skärgårdshotellet, men låt mig börja med en sammanfattning om varför jag tycker Marholmen är värt ett besök. Hit ska du åka för att uppleva ett eget örike i miniformat, fyllt med naturupplevelser och vackra skärgårdsmiljöer. Marholmen är som ett eget litet Skansen i miniformat, placerat mitt i Roslagens famn.
I Roslagens famn på den blommande ö
– Evert Taube
Där vågorna kluckar mot strand
Och vassarna vagga och nyslaget hö
Det doftar emot mig ibland
Där sitter jag uti bersån på en bänk
Och tittar på tärnor och mås
Som störta mot fjärden I glitter och stänk
Hotellrecension om Marholmen – tips på hotell i Roslagen
Jag har tidigare besökt Marholmen för bröllopsfirande och för att gå barnvagnspromenader med stopp i lekparken – men också för att hänga på barnfria tjejweekends. Den här gången checkar jag och min bästa kompis in i ett hotellrum på Marholmen för ett stillsamt och avkopplande aprildygn med havsvyer, skärgård och öliv. Att åka till Marholmen för återhämtning och för andas skärgårdsluft är knappast någon ny företeelse, hit har trötta arbetare kommit för rekreation ända sedan början av nittonhundratalet.
Min kompis som bor nästgårds med Marholmen säger att hon aldrig tröttnar på öns historia, på de vackra byggnaderna eller för all del skärgårdsmiljön. Eller ja, snarare miljöerna – den här trakten är nästan som en egen liten värld med både skog, hav, klippor och tillhörande djurliv.
#1. Boendemöjligheter på Marholmen och hotellrum på Marholmens skärgårdshotell
För dig som vill sova över på Marholmen finns en hel uppsjö med boendemöjligheter, allt från övernattningar i öns vackra historiska byggnader till små röda stugor eller det moderna hotellet som slog upp portarna 2015.
Vi checkar in på ett lyxigt hotellrum på Skärgårdshotellet, som alltså är en del av Marholmens huvudbyggnad. Inne i denna byggnad ryms, utöver hotellet, också receptionen, restaurangen samt Marholmens SPA-avdelning som går under namnet Mareld. Själva hotellrummen är inspirerade av Stockholms skärgård och Roslagen, och utanför vårt hotellfönster med tillhörande balkong breder vyerna över skärgården ut sig som en livs levande tavla.
Det finns fem olika hotellrumstyper att välja på, samtliga med eget badrum och dusch. 1) Standardrum på 18 kvadratmeter med två enkelsängar samt utsikt mot trädgården. 2) Superiorrum på 24 kvadratmeter med två enkelsängar, samt utsikt mot trädgård/kanal. 3) Superiorrum med sjöutsikt på 24 kvadratmeter med två enkelsängar och utsikt samt balkong mot vattnet. 4) Deluxerum (Familjerum) på 27 kvadratmeter med två enkelsängar och bäddfåtölj. Dessa rum har utsikt mot trädgården och begränsad sjöutsikt med terass. Slutligen finns 5) Deluxerum med Sjöutsikt (Familjerum) på 27 kvadratmeter med två enkelsängar och bäddfåtölj. Rummen har sjöutsikt med balkong mot vattnet.
Det märks att hotellrummen är skapade och inredda med omsorg. Min favoritdetalj i vårt rum (rumsnummer 315) är glasväggen med skärgårdsmotiv mellan bad- och hotellrum, som släpper in ljusflödet från balkongfönstret.
Andra uppskattade inredningsdetaljer är träpanelen på väggen samt det fina askgolvet…
… och givetvis den perfekta slapparfåtöljen från Swedese.
När solen går ner speglas vattnet mot balkongrutorna på de hotellrum som har “sjöutsikt”.
I vårt paket ingår en trerättersmiddag…
… som vi serveras i en inglasad veranda på Restaurang Skärgårdsro.
I vårt boendepaket ingår också en klassisk hotellfrukostbuffé, där höjdpunkten enligt mig är den egenrostade müslin.
Jag hade nog hoppats på lite mer hembakade och lokala alternativ på exempelvis brödfronten, men i nuläget kan du som hotellgäst räkna med en standardhotellfrukost. (Det är dock inget fel på utbudet i sig, här finns det mesta du kan önska dig i frukostväg!).
#2. Aktiviteter på Marholmen
Marholmen har bästa möjliga förutsättningar för att erbjuda aktiviteter i utomhusmiljö…
… men promenadstråken runt ön med dess skärgårdsvyer, bryggor och öns historiska byggnader är också bra anledningar att besöka Marholmen.
Många av utomhusaktiviteterna är familjefokuserade, vilket är ett lyckat och mycket uppskattat koncept i dessa pandemitider.
Jag läste senast för ett par veckor sedan på Facebook om en kompis i södra Stockholm som hade besökt Marholmen med sina barn, och därefter tipsade vidare om stället som en lämplig och coronaanpassad familjeresa i Stockholmsområdet.
Under vår tjejweekend blir en av de bästa stunderna en förbokad timme nere vid Badholmen, där det vankas kallbad från minibryggan.
Detta givetvis efter en lång uppladdning (och uppvärmning!) i den varma bastun.
En annan höjdpunkt är rundan runt Strömholmens kilometerlånga elljusspår, där det också finns ett välutrustat och nybyggt utegym.
På Strömholmen finns även några avstickare som uppmuntrar till allt från skogsbad…
… till ljuvliga klippor och att stanna till vid en pusshållsplats!
En “magisk” ek finns också att beskåda och känna på, något som säkert hade varit uppskattat av mina barn.
Alldeles intill hotellet ligger ett gulligt båthus där vi hotellgäster kan spela pingis. Vid bryggan träffar vi också på några ivriga kvällsfiskare – fiskevattnet lär tydligen vara bra här i krokarna.
Som sagt, det finns alla möjliga aktiviteter att ta sikte på för besökare som åker till Marholmen! Utöver de jag redan har nämnt finns bland annat äventyrsgolf, en fin badplats, ett sommarcafé i Grosshandlargården och ett flertal grillplatser att slå sig ned vid.
#3. Marholmen: om läget, historian, byggnaderna och miljön
Jag nämner att historiebeskrivning är del av öns charm, så låt mig ta den där historian från början! Vid sekelskiftet 1900 köper stockholmaren tillika grosshandlaren Nils Berg upp Marholmen och bor här över somrarna tillsammans med frun Hanna. 1905 bestämmer de sig för att flytta in i den då nybyggda Grosshandlarvillan…
… som är lika vacker och speciell idag som när det byggdes. Villan är ritad av den finländska artikteten Lars Sonck och är byggd av virke som forslades hit från Åland.
Byggnaden är täckt av detaljer i nationalromantisk stil både ut- och invändigt. Idag går Grosshandlarvillan, som har fyra sovrum och tre badrum, att hyra för allmänheten.
Från Grosshandlarvillan finns en grusad gång ner mot vattnet…
… och närmare bestämt Nils Badhus, en söt vit liten stuga med blå knutar där paret Berg hade sitt eget lilla badparadis. Miniön och dess tillhörande dragbrygga har numera kommit att bli Marholmens landmärke.
Nils och Hanna Berg fyller åren på Marholmen med jordbruk och 1908 startar de en jordbruksskola för pojkar från Stockholm. Åren går, och senare donerar det äkta paret både pengar och en del av Marholmen till LO (Landsorganisationen) i avsikt att ge arbetarfruar och arbetande kvinnor en chans att vila upp sig. Nu blir Grosshandlarvillan ett vilohem…
… och 1915 slår det nybyggda semesterhemmet Villa Berg upp portarna!
Den vackra och pampiga Villa Berg, som är ritad av arkitekten Carl Danielsson-Bååk, är uppförd i jugendstil och är numera kulturminnesmärkt. Villan blev ett semesterhem som hette duga, där gästerna kunde läsa, bada och vila upp sig. Donationen från paret Berg sades vara en stor grej för arbetarrörelsen och självaste Hjalmar Branting var med på invigningen.
1924 donerar Nils Berg resten av Marholmen och sin förmögenhet till Birkagårdens folkhögskola “för att främja folkbildningen”.
Hit kom även elever för att utbildas i en av Sveriges första folkskolor – folkbildningshemmet (idag går byggnaden under namnet “Grosshandlargården”). Byggnaden är unik inte minst för att det invändiga taket har flera vackra takmålningar av Sveriges sagodrottning Elsa Beskow. Idag ryms både curling och ett sommarcafé i gården, här kan hotellgäster och andra besökare stanna till för att köpa fika och glass.
Det som nu benämns “Strandpaviljongen” var tidigare en folkhögskola och internat där det anordnades alla möjliga aktiviteter. Idag hyrs byggnaden ut till olika arrangemang – här hade till exempel min kompis sin bröllopsfest! I början av åttiotalet köps Marholmen upp av Kommunal, som använder ön som fritidsanläggning för dess medlemmar.
Marholmen har med andra ord en gedigen historia bakom sig, men den röda tråden kan ingen gå miste om. Det här har varit – och är – en plats för avkoppling, rekreation och möjlighet att skapa fina minnen!
Det är varken första eller sista gången jag själv besöker Marholmen, nästa gång planerar jag att ta med hela familjen.
#4. Övrig information om Marholmen och bra att tänka på:
- För vem passar Marholmen? Marholmen passar dig som vill bort från stadspuls och stressade miljöer. Det finns förvisso bra möjligheter att aktivera barnfamiljer, men du kan lika gärna åka hit och inte göra någonting annat än att andas skärgårdsluft och gå lugna promenader.
- Mer information om Marholmen: En interaktiv karta över Marholmen hittar du här. Mer information om ön och dess faciliteter samt historia finns på Marholmens hemsida.
- Kostnad för hotellrum och förmånliga hotellpaket: Jag och min kompis fastnar för hotellpaketet “Vardagslyx” för 995 kr/person, då ingår bland annat en trerätters middag, hotellfrukost och en aktivitet. Här kan du läsa mer om olika erbjudanden och paket på Marholmen.
- Ta dig hit: Det tar lite drygt en timme att köra till Marholmen från Stockholm, snabbaste rutten går via E18. Från Uppsala får du räkna med 1 timme och 20 minuter, snabbaste rutten går via väg 22.
Vistelsen gjordes som ett betalt samarbete med Marholmen. Se till att läsa på och följa allmänna råd och rekommendationer om Covid-19 inför eventuellt besök på hotellet. Här hittar du fler tips om Stockholm med omnejd.
3 comments
Precis min stil, hit vill jag!
Vad kul att höra! Tror att du kommer trivas utmärkt…