Kosterhavet brukar numera förknippas med Kosterhavets nationalpark, som när den invigdes år 2009 blev Sveriges första marina nationalpark. Parken ligger utanför Bohusläns kust och täcker nästan 40 000 hektar runt Kosteröarnas skärgård inom Strömstads och Tanums kommuner. Skärgården är vild och osedvanligt vacker, och det marina livet blomstrar. Anledningen till detta är att bräckt vatten från Österjön möter saltvatten från Atlanten – kombinationen hög salthalt och milt klimat är uppenbarligen en höjdare och området är ovanligt rikt på alger, växter och djur. Ett annat artrikt havsområde med levande korallrev och spännande klimat är Väderöarna utanför Hamburgsund, även det beläget i Bohuslän.
Läs mer: Väderöarna i Bohuslän – en resa värd att drömma om!
I våras anordnade SJ en tävling i syfte att lyfta ett antal svenska resmål som alternativ till utländska destinationer. Det kom in över 1000 bidrag till tävlingen, och i slutändan nominerades tio av dem till en topplista där svenskarna fick rösta på sina favoriter.
Läs mer: Svenska alternativ till utlandsresan och ett roligt jobbuppdrag
Kosterhavet tog sig välförtjänt in på den övre halvan av topplistan som ett alternativ till Abel Tasmans nationalpark på Nya Zeelands sydö. Utöver det spännande marina livet med sälar, havsfåglar och ett korallrev av ögonkorall i Koster-Väderöfjorden finns i omgivningarna möjlighet att paddla kajak, snorkla och simma. Några andra populära aktiviteter i krokarna är att vandra och cykla. Vår familj åkte härifrån med många fina sommarminnen att plocka fram när hösten började smyga sig på hemma i Stockholm.
Kosterhavet och Kosterhavets nationalpark
Entréer till Kosterhavets nationalpark
För mig som inte kommer från Bohuslän var det först lite lurigt att få ett grepp om Kosterhavets nationalpark, och vart jag skulle åka för att få den bästa upplevelsen. Det enklaste sättet att hitta sitt smultronställe, utöver att scanna internet, är att ta sig till någon av de fem entréerna in till nationalparken. Vi hann med tre av fem entréer under vårt besök förra sommaren. Den personliga favoriten från ett helhetsperspektiv var dagen ute på Kosteröarna.
1. Naturum Kosterhavet (Kosteröarna)
Huvudentrén till nationalparken ligger vid Ekenäs på Sydkoster. Här ligger också naturum, parkens informationscentrum, där kunnig personal finns till hands för att berätta om Kosterhavet och dess natur. Under sommartid görs också strandguidningar.
2. Strömstad
Entrén i Strömstad ligger på Torget (norra hamnen), bredvid kajen där också Kosterbåtarna lägger till. Här finns också Strömstad Turistbyrå och all information du kan tänkas behöva.
3. Saltö
Vi fick tips på turistbyrån att ta oss till entrén vid Saltö naturreservat, vilket visade sig vara en höjdare. Här gick vi genom ett vackert tallskogsparti för att nå stranden. Vid Hasslebukten ligger också en av Kosterhavets snorkelleder, det vill säga en naturstig fast under vatten.
4. Rossö
Den fjärde entrén ligger vid hamnmagasinet i Rossö hamn. Här finns bland annat en utställning om nationalparken, och även en brygga för turbåtarna i området.
5. Resö
Resö är den entré som ligger längst söderut. Här har du också chans att kika närmare på det yrkesfiske som fortfarande bedrivs i Kosterhavet.
Några glimtar och personliga favoriter från Kosterhavet och Kosterhavets nationalpark
Så, varför ska man då besöka Kosterhavet och Kosterhavets nationalpark? Jag vågar påstå att det är en unik del av vårt land som alla svenskar någon gång borde ta sig tid att utforska. Det marina livet, havsvidderna, skärgårdskänslan, kobbarna, öarna – det är lätt att förälska sig i de här omgivningarna!
Vill du bara ha ett snabbt smakprov av Kosterhavet kan det räcka med en tur till Strömstad, bilden ovan är tagen vid Nötholmen intill Strömstad Spa & Resort.
För att få ytterligare en dimension av Kosterhavet kan jag varmt rekommendera en tur över till Kosteröarna. Dessa öar skiljs från fastlandet av den 250 meter djupa och tre kilometer breda Kosterfjorden.
Vi tog båten över till Nordkoster för att utforska den flacka ön på cyklar som vi hyrde på plats (hela ön vimlar av cyklar du kan hyra!). Bästa utsiktsplatsen över Kosterhavet får du från Valfjäll…
… varifrån du också kan kika ner på Kosters söta kyrka.
Nere vid kyrkan hittar du en minnessten med en inskription som berör:
Till minnet av de Kosterbor som mist sina liv på havet.
Namnen på dessa personer återfinns på en tavla inne i kyrkans vapenhus – många av dem sjömän och fiskare som gav sig ut på havet för att aldrig mer komma hem igen. Jag läste i Kosterbladet att flera öbor önskar sprida sin aska över havet när de avlider – det lär också finnas en särskild minnesbok för dem.
Ett av de bästa fikaställena på Kosteröarna hittar du vid Kosters Trädgårdar, där det även finns gårdsbutik och restaurang.
Se till att planera in en heldag på öarna – de här omgivningarna vill du inte stressa dig igenom!
Om du stiger av vid Sydkoster bör du också ta chansen att åka den gula linfärjan över till Norra Koster – en ö som lämpar sig bäst för vandring.
Läs mer: Är du sugen på att att resa till den här delen av Sverige? Här hittar du fler av mina tips om saker att göra i Strömstad) och här kan du hitta mer information om Kosterhavets nationalpark.
Bra att veta om Kosterhavet och Kosteröarna
- Ta dig till Kosteröarna: Ta bil, buss eller tåg till Strömstad. Från Strömstad får du ta sikte på Kosterbåtarna, de avgår året runt från Ångbåtskajen vid Norra Hamnen i centrala Strömstad. På Kosteröarna kan du välja att stiga av vid flera olika angöringsbryggor, färjeturen tar upp till en timme beroende på var du väljer att stiga av. Ett annat tips är att kontakta Selin Charter, som anordnar båtturer till ett antal resmål i Kosterhavet.
- Kosterhavsappen: Skulle du vilja vandra på Kosteröarna? Ladda ner “Kosterhavsappen” för att hitta lämpliga leder på både Nord- och Sydkoster.
Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. Inlägget publicerades ursprungligen 2019, men är uppdaterat i juni 2023.
2 comments