Man ska ha husvagn… eller ska man det? Kan husvagnssemester med barn verkligen vara något att satsa på? Min familj hade ett sommarhus i skärgården, så husvagnslivet var inget som kom naturligt för mig och mina syskon när vi var små. Jag minns däremot hur förväntansfull jag var första gången jag skulle få följa med mina kusiner på mammas sida på husvagnssemester. Det var en helt ny värld för mig, det där minihuset på hjul – och jag satt på helspänn hela vägen när vi körde över Ölandsbron upp mot Böda Sand på norra ön. De vidsträckta sandstränderna med finkornig vit sand gav utlandsvibbar, de tidiga morgnarna till bageriet för att köpa nybakade frallor kändes lyxigast i hela världen – och att duscha med en polett blev ett äventyr i sig. När regnet smattrade mot taket kurade vi ihop oss i sängarna och läste Kalle Anka-tidningar och åt godis.
Husvagnssemester med barn
Min jämnåriga kusin Ingela, på andra sidan släkten, tillhör också en husvagnsfamilj. Faster Maiken, farbror Sven och deras fem döttrar, varav Ingela är en, har förespråkat husvagnslivet så länge jag kan minnas. Ofta kom de till oss på Sturkö under sommaren och där kunde vi umgås hur mycket eller lite vi ville – de hade ju sitt eget krypin med sig! Traditionen att åka på husvagnssemester med barn har hållit i sig för Ingela, vars familj nyss har köpt en egen husvagn för kommande sommarsemestrar.
Ingela får husvagnslivet med barn att låta så självklart – och jag tog därför tillfället i akt att fråga experten om hennes upplevelser av husvagnssemester med barn. Läs och inspireras!
#1. Berätta om dina erfarenheter av husvagnssemester med barn under din egen uppväxt!
Vi reste till samma camping varje år, Borstahusen utanför Landskrona. Det var en självklarhet. Som vuxen har jag frågat mamma varför vi aldrig åkte någon annanstans och hon säger att det var vi barn som protesterade: – “Ingen sommar utan Borstahusen!”. Jag tänker att så kanske vi sa, på barns vis, men jag sörjer lite att vi inte provade fler platser. Jag har underbara minnen från denna välbekanta plats. Långa, lata dagar. Ingen TV. Lådan med begagnade serietidningar för två kronor styck som vi länsade nere i kiosken. Bad varje dag oavsett väder. Lekplatsen som var den givna samlingsplatsen för barn/unga i alla åldrar. Dans på bryggan – de vuxna dansade och vi barn sprang runt och fnissade i våra finaste campingkläder. Ofta tog vi en tur över till Köpenhamn och vissa år åkte vi till Tivoli.
För mig är husvagn synonymt med frihet och mobilitet.
Ingela Nilsson
Det skapar en stor trygghet för barn att ha ett välbekant sommarparadis. När vi blev äldre låg vi några somrar på Öland, även där blev det samma camping år efter år och vi barn fann sport i att få tag i samma vagnsplats som förra året… barn njuter av det invanda. Samtidigt hånskrattade vi åt långliggarna med sina blomkrukor, TV-apparater i förtälten och staket runt om. Idag kan jag förstå både det praktiska och ekonomiska med en sådan ”sommarstuga”.
Det bästa med hela semestern var nog ändå äventyret med att åka hem. Man visste aldrig hur lång tid det skulle ta. Plötsligt vaknade man en morgon och pappa hojtade: “15 minuters marchberedskap!” Då gällde det att kvickt packa ihop sina grejer och sedan var det uppställning för att hugga i och riva tältet. Inom någon timme var vi ute på vägarna. Och vi körde aldrig raka vägen hem. På den tiden var det lätt att ”stanna till”, ligga en natt på någon parkering vid en sjö eller en glänta i en skog. Vi samlade nyckelpigor och plockade blåbär och fick äta kvällsmat INNE i vagnen. Det fick vi aldrig på camping, då åt vi i förtältet.
Ofta åkte vi ju också till kusinerna på Sturkö. Detta är ännu en fördel med husvagn; det är lätt att även som stor familj åka och hälsa på släkt och vänner, utan att vara för mycket till besvär. Mat och husrum för sig och de sina har man ju med sig!
Jag minns knappt några nackdelar med husvagnslivet. För mig var det den självklara sommaren. Enkelheten. Vi hade ingen telefonkontakt med kompisar hemma och knappt nån koll alls på livet och världen utanför vår lilla campingplats. Jag och syrran som bråkade jämt höll alltid sams i vagnen. Det var ju hon och jag då. Vi läste, spelade spel, pratade i timmar. Sommartid var familjetid. Först i tonåren började jag fundera kring att inte vilja åka från kompisar, då blev turerna lite kortare men följde med, det gjorde vi varje år. Och jag har hittills inte haft en sommar i mitt liv utan en campingtur med mina föräldrar. Det är jag oerhört glad och tacksam för.
#2. Var husvagnssemester med barn självklart när du och din man bildade familj? Varför? Varför inte?
Ja, absolut. Min man Tobias har både campat och haft båt som barn. Vi har också alltid haft lyxen att kunna låna vagn från någon i familjen, eller sova i någons förtält eller vagn. Så det blev naturligt. När vår andra dotter föddes i april 2009 kände vi att det var dags för något eget. Vi köpte då ett tält modell större. Det viktigaste för oss var att ha ståhöjd och plats för ett litet bord och stolar i förtältet. På så sätt kunde vi ha någonstans att ta vägen även regniga dagar och på kvällen när barnen sov. Det går inte att jämföra med husvagnsförtält, men vi klarade oss långt på det med två vuxna och två barn. Bebis är nästan enklast att tälta med, vi knäppte loss hårdliften på vagnen och så sov hon där.
Två barn i tält funkade utmärkt, sedan tredje barnet kom har vi lånat husvagn varje år.
För oss är det viktigt att komma iväg hemifrån på semestern. Släppa alla vardagens måsten. Leva för dagen och vara utomhus mycket. Ha nära till vatten. Umgås med varandra utan massa vänner och evenemang som drar och pockar på uppmärksamhet. Sommaren är lång, och sköna stunder hemmavid och i trädgården njuter vi av på kvällar och helger innan och efter semestern. Först när vi lättar ankar är vi riktigt avkopplade.
#3. Ni har nyligen köpt egen husvagn! Vilka kriterier hade ni inför köpet och varför valde ni den modellen ni gjorde?
Det första kriteriet var nog pris. Jag ville ha en bra men billig vagn. En testvagn, för att prova på om husvagnsägare var något för oss. Den skulle också vara liten, för att vi skulle kunna dra den bakom vår tunga bil utan att behöva uttöja våra körkortsbehörigheter. Och för att vara lätt att transportera, parkera, och förvara. Man ska kunna göra av sin vagn alla de månader man inte använder den!
Jag gillar retro och återbruk och hittade en pärla från 1980 för 13.000 kr. Jag tog med en kunnig svåger för att hjälpa mig vid köpet, och eftersom han gjorde tummen upp och den varit prickfri alla tidigare besiktningar chansade jag och köpte den obesiktad. Det är en risk men gör skillnad på priset. (Och ja, den gick igenom!)
En mycket viktig punkt, viktigast efter självklara funktioner som fukt, bromsar och så vidare var förtältet. Det tog vi ut, kollade duken noga och att alla pinnar fanns och var hela. En husvagn utan fullt fungerande förtält gör ingen glad, det är där vi spenderar absolut mest tid. Vagnen är bara sovplats.
Spis spelade inte så stor roll. Vi kommer faktiskt koppla bort gasolen. Vi ligger alltid på camping och idag är servicehusen så välutrustade att vi använder främst dem. Vattenkokare, en liten elplatta och kaffekokare brukar vi ha på en bänk i förtältet. Jag kanske är fånig men jag känner mig inte riktigt trygg med att laga mat på gasol i vagnen, men ungar runt fötterna. Kylskåp är däremot en enorm lyx, som vi aldrig hade när jag var liten.
#4. Varför förespråkar du husvagnssemester med barn? Vilka är för- och nackdelarna?
Jag har tre vilda barn som ofta klagar: ”- Vi har inget att göööööra”. Aldrig är denna klagan så sällsynt som på camping. Aldrig håller de så sams. De är släta i ansiktena, bekymmersrynkan i pannan försvinner. Hela familjen kommer in i en lunk som är väldigt sammanhållande och avkopplande.
När alternativen försvinner nöjer sig mina barn med den sysselsättning som finns. En liten lekplats. En badplats. En gräsmatta att springa på. Ute, ute, ute. Följa med till servicehuset och diska blir en timslång stund för sig själv med en förälder. Så fina samtal jag haft i de där köken…
Sommardagarna blir väldigt långa när du reser på husvagnssemester med barn. Familjen blir sammansvetsad. Vi är utomhus och fysiskt aktiva. Barnen hänger på både yoga och löparrunda, eller kickar lite boll. Och det är väldigt, väldigt mysigt att sitta i förtältet om kvällen med tända ljus och ljuga historier i skummet. Eller låta barnen smyga runt på hela campingplatsen och busa i den ljusa sommarkvällen.
Mina döttrar säger att det bästa med att campa är att åka iväg hemifrån, man är ju hemma väldigt mycket och det är roligt att vara någon annanstans. Vi campar ofta med kusiner och det är roligt att springa runt och leka med dem och med andra barn som man träffar. Favoritcampingar är Rörstånga i Skåne för där kan man gå på upptäcksfärd och paddla kanot, och Ronneby Havsbad för där finns pool och hoppborg. (Själv tycker jag det kan vara nackdel med för många barnaktiviteter på camping, det kan bli svårt att få med barnen till havet om det finns en uppvärmd pool.)
Nackdel kan vara om man som vuxen är rastlös och vill göra mycket på semester och blir uttråkad av för många dagar på camping. Då gäller det att hitta en campingplats med bra utflyktsmål inom kort köravstånd. Det är perfekt att ta en dag på ett sommarland eller en stad med shopping, och när dagen är slut och alla är trötta bara ha en liten bit att köra och bädda ner trötta barn i sina slafar. Mina barn har campat sedan start så de är ju friluftsvana. Man får ha i åtanke att man är utomhus typ hela tiden. För vissa barn kanske det är lite ovant.
Camping är väderberoende. 2-3 dagar i ett förtält med ösregn utanför kan vara… påfrestande. Då gäller det att man har laddat med spel och pyssel, och regnkläder, och ser till att ta lite rundor regn eller ej. Men klart väderberoende är en nackdel.
Jag är ofta ute ensam med alla barnen och det kan kännas lite ensamt att inte ha en vuxen att prata med. Då gäller det att ha bra wi-fi så man kan kolla en serie på kvällen när barnen sover.
Sover, ja. Mina barn sover bra på natten, men det är klart svårt att tälta med ett spädbarn som skriker mycket på nätterna – eller med barn som vaknar väldigt tidigt på morgonen. Då är det viktigt med bra morgonrutin. Mina barn brukar ha lite pyssel i förtältet, de smyger ut där och rår sig själva och vet att de inte får gå någon annanstans. Ibland kan vi vuxna sova en stund till och annars får vi turas om att stiga upp. Vissa campingar har servicehus med tv och då brukar vi gå dit och barnen kollar barntv medan jag kokar gröt och kaffe och så stökar vi av frukost och disk där uppe och slår ihjäl ett par morgontimmar innan övriga campingen vaknar till liv.
#5. Dina bästa tips på smultronställen att resa till på en husvagnssemester med barn?
Som en reaktion på min barndoms återkommande rutin har jag bestämt mig för att försöka att åka till nya platser varje år. Men vissa platser vill man återvända till. Sandskogen utanför Ystad är mycket vacker, och så måste jag slå ett slag för Ronneby havsbad. Särskilt med lite äldre barn/ tonåringar, då det gamla stenbrottet med sina höga klippor att hoppa och dyka från brukar vara mycket uppskattat.
Jag uppmuntrar också folk att våga välja de mindre campingarna. Det behövs inte så många stjärnor, barnklubbar, eller dyra hamnkrogar med trubadur på kvällen. Oftast är det på de enklaste platserna det finns den mest hänförande naturen, och tid och plats att ”bara vara”. Det är när familjen har ”lite tråkigt” som de bästa lekarna uppfinns och de intressantaste samtalen skapas.
#6. Har du något specifikt drömresemål för husvagnssemester med barn framöver?
Om några år när vi kanske köpt en lite modernare vagn, och barnen är större, är drömmen att ta vagnen söderut, genom Europa – kanske till södra Frankrike. Det hade varit väldigt häftigt!
Ingelas tips för en lyckad husvagnssemester med barn:
- Packa inte för mycket! Den mesta packningen blir ändå kvar intryckt i skåpen.
- Tänk noga igenom barnens kläder. Ta favoritplaggen de gärna går dag ut och in i till vardags. Tofflor är bra för alla snabba vändor till toa och servicehus.
- Tänk igenom köksutrustning. Jag gillar att ha riktigt glas och porslin, det är lika lätt att ta med. Jag vill inte käka god semestermat eller ta ett glas vin i plastglas och tallrikar.
- Ladda kylskåpet! Det är bra att ladda kyl och skafferi med lättlagad mat typ köttbullar och snabbmakaroner. Man orkar inte grilla hela tiden.
- Belysning är bra att tänka över. Även med tält kan man ligga på elplats och det är mysigt att ha en liten ljusslinga att tända på kvällen.
- Längst är inte bäst! Man måste inte åka så långt på en husvagnssemester med barn. Vi åker ofta till två campingar bara 40 min bort. Det kan vara en bra start. Fina campingplatser finns överallt.
- I det enkla bor det vackra: Jag förespråkar verkligen det lilla. Mindre plats att bre ut sig på = mindre prylar att städa upp, vilket i sin tur ger mer tid till annat. En minimalistisk approach är nyckeln till en lyckad camping. Många tänker tvärtom; ju mer vi kan ta med oss/få plats med, desto bättre. Men barnen kommer ändå gå igenom sina grejer sak för sak med blixtens hastighet. Först när de kommer in i tanken att det inte mer att välja på kommer de välja en lek/syssla, och komma till ro – bort från vardagens stimulans och höga tempo.
- Less is more: Serietidningar, ett spel, böcker. Även här är grundtanken “less is more”. Finns det bara ett eller två spel så fördjupar familjen sig i dessa. Jag har ljuvliga minnen från den där regniga sommaren då jag och syrran spelade ”stress” 14 gånger om dagen.
- Våga prova! Var inte rädd för att testa husvagnssemester med barn! Bara åk! Funkar det inte… tja, koppla på vagnen och kör hem.
Läs mer: Här hittar du fler praktiska tips för att resa med barn.
Är du nyfiken på att åka på husvagnssemester med barn? Ett tips är att besöka mässan Elmia Husvagn och Husbil i Jönköping den 11-15 september 2019. Mässan är Nordens största husvagn-husbilsmässa där du kan kika närmare på i stort sett alla modeller och fabrikat, men även tillbehör. Under mässan finns även aktiviteter för hela familjen att ta del av.
2 comments
Kul att läsa 🙂
Många bra tips.
Vi är fyra nu men drömmer om att vara fem i familjen (2+3) inom kort. Kul att se eran resa från tält till husvagn, vi går lite i samma tankar.
Trevlig sommar!!
Tack själv för din kommentar Markus!