Close
Hälsningar från Österlen!

Hälsningar från Österlen!

Igår morse satte jag mig på tåget söderut, för att resa till ett av totalt tre svenska resmål som jag ska skriva om i sommar på uppdrag av SJ. Efter tågbyte i Hässleholm till Kristianstad hoppade jag på en buss som tog mig hela vägen till Kivik. Där väntade ett bokat rum på Kivikstrand Badhotell – och alltså, som jag njuter av att vara här!

Hälsningar från Österlen

österlen

Österlen är ett resmål att ständigt längta efter – och nu har jag fördelen att vara här medan det fortfarande är ganska lugnt. De flesta turister kommer hit efter midsommar och sedan håller högsäsongen på fram till skolorna börjar igen.

österlen

Jag har haft fullspäckade två dagar, men har också hunnit med en och annan glasspaus.

österlen

Äppelblomningen lär vara något extraordinärt här nere på Österlen, av naturliga skäl med tanke på hur många äppelodlingar det finns här i krokarna. På Kiviks musteri, som jag besökte idag, fick jag veta att blomningen brukar sätta igång den 20 maj, plus minus några dagar beroende på vädret.

österlen

Jag har haft det goda (!) nöjet att äta och fika mig fram på Österlen. På samma tema kan jag meddela att maten på Kivikstrand badhotell, inklusive frukosten, är riktigt bra. Med tanke på mitt schema har jag behövt all energi jag kan få…

österlen

… inte minst för de olika vandringar och cykelturer jag tar mig för om dagarna. Jag har inte åkt bil en enda gång, här cyklar man smidigt runt till de olika sevärdheterna. Själv cyklade jag bland annat från Kivik till Stenshuvuds nationalpark imorse…

österlen

… och blev överlycklig av att se alla fantastiskt vackra miljöer inne i parken!

österlen

Jag fick några riktiga guldkorn utpekade av Simon, en av guiderna som jobbar på naturum Stenshuvud. På bilden ovan smälter hav och horisont ihop (det var dimmigt idag!), men en klar dag kan man se Bornholm skjuta upp från havet. Mäktigt! På bilden ser man också den berömda vita sandstranden som tillhör Stenshuvud – vilken hamnade på prispallen i SJ:s kampanj ”Borta bra men hemma bäst /Visa ditt fantastiska Sverige”.

Österlen ja – det finns många anledningar att åka hit. Några av dem har jag nämnt ovan – fler kommer jag att berätta om i bloggen framöver. Men först… årets första dopp i Östersjön. Kommer jag att våga? Jag vet faktiskt inte. Jag brukar vara ganska bra på att hitta anledningar att slippa. Jag återkommer med rapport!

Läs mer: Svenska alternativ till utlandsresan och ett roligt jobbuppdrag


6 comments

 1. Bornholm är den sydöstra delen av Linderödsåsen. Dyker ner i havet vid Stenshuvud och kommer upp igen som Bornholm.
  Visst är det underbart att cykla på Österlen? Hade varit kul att hänga på.

  1. Ja, men hörde av min guide att det finns fullvuxna träd under vattenytan – så mäktigt! Det här var min första cykelupplevelse på Österlen, och vilken mersmak!!

 2. Tack för Sverige inspo!

  1. Tack själv för att du kommenterar, alltid lika kul!

 3. Finns många anledningar till Österlen. Känns som att snabba genomfarten förra året bara var ett skrap på ytan så vill verkligen se mer! Har varit fint att följa på Stories!

  1. Tack Daniel. Ja, finns SÅ många smultronställen att gotta ner sig i! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close