Sverige har många fina, spännande och omtalade öar att besöka. Efter mitt besök på Väderöarna i Bohuslän under sommaren 2021 blir jag nyfiken på att besöka en annan ö med liknande titel. Den här gången är det alltså Hallands Väderö utanför Torekov i Skåne som lockar. För visst är det något alldeles särskilt med de här öarnas utsatthet som gör att de blir extra mottagliga för väder och vind – vilket i sin tur skapar en unik miljö värd att besöka om och om igen.
Läs mer: Väderöarna i Bohuslän: en resa värd att drömma om!
Hallands Väderö i Skåne
I oktober 2022 vaknar jag och min syster upp till en mulen och småregnig höstdag på vårt hotell i Båstad. Det har blivit dags för andra dagen på Båstad Hiking Festival och därmed helgens höjdpunkt i programmet = vandring på Hallands Väderö!
Dagen till ära gör den här ön skäl för sitt namn. Vi får en ljuvlig dag i sällskap av duggregn, vindbyar och grådisiga dimslöjor, men också sol och därmed vår beskärda del av vågglitter och barfotapromenader i strandbrynet.
#1. Från Torekov till Hallands Väderö
Vi tar oss med buss från Båstad till Torekov, där vi drar upp regnhuvorna på våra jackor och kliver av bussen för en båtfärd från centralpiren i Torekov vidare mot Hallands Väderö med Väderötrafiken.
Den drygt 20 minuter långa båtturen med vackra M/S Nanny är en upplevelse i sig. Under högsäsong rekommenderas att förhandsboka biljetter till Hallands Väderö eftersom resenärer med bokade biljetter har företräde.
#2. Om ön och dess historia
Vi lägger till vid Sandhamnsbryggan och är därmed redo för dagens vandringsäventyr på ön. Namnet Hallands Väderö kan för övrigt verka något förvirrande, eftersom ön de facto är en del av Skåne. Det verkar finnas ett par olika förklaringar till namnet, en av dem att ön kan ha tillhört Halland under danskväldet. En annan teori är namnet har sitt ursprung av att ön är en förlängning av Hallandsåsen (den berömda åsen som skiljer Skåne från Halland).
Ön är bara 3 kilometer lång, men bjuder verkligen på ett varierat landskap och därmed en omväxlande vandring. Under dagen får vi se grönskande bokskog, trolska alkärr, rejäla klippblock och betesmark varvas med urgamla ekar och därtill vacker bebyggelse.
På vår vandring får vi sällskap av en kvinna vars mormors mor startade kaféverksamhet på ön. Allt började med att dagsbesökare på ön knackade på hos fyrfolket för att fråga om de möjligtvis hade lite kaffe att bjuda på. Den företagsamma fyrdamen såg uppenbarligen affärsmöjligheter (alternativt tröttnade på att ha objudna gäster rännande vid bostaden) och öppnade ett litet café som hon drev i 40 år. Släktföreningen har fortfarande kvar det aktuella bostadshuset…
… och kaféverksamheten på ön finns kvar!
#3. Vandring på Hallands Väderö
Under vår vandring på Hallands Väderö har vi också nöjet att ha med guiden tillika landskapsarkitekten Jan, som även är ordförande för Sällskapet Hallands Väderö Natur.
Vi går i hamn i väster där öns fyr och fyrvaktarbostäder ligger. Under dagens vandring får vi både se och höra hur människan och naturens krafter har påverkat landskapet på ön. Jan förklarar att ön har unika förutsättningar mot bakgrund av att boskap här gått på sommarbete sedan medeltiden. Utöver lotsar, fyrvakter och skogsvaktare har ön aldrig haft någon bofast befolkning. Mixen av gamla träd i kombination med ett öppet landskap har därmed skapat förutsättningar för ett ”litet Noaks Ark” som Jan kallar det.
När de nyfikna knubbsälarna sätter igång att “skälla” ute till havs låter det stundtals också som Noaks Ark runt oss. Sälarna fridlystes 1966 och kolonin har därefter ökat från tio individer till flera hundra.
Trots höstrusket lyser öns bokskogar ännu knallgröna. Besöker ni ön under våren kommer ni att mötas av vitsippehav i sådana mängder att Ronja Rövardotters filmskapare valde Hallands Väderö som inspelningsplats när Ronja Rövardotter skulle skrika in våren!
Öns största naturvärden finns i de trädbevuxna delarna på ön. Här lever en lång rad hotade eller sällsynta arter, främst skalbaggar och lavar. Gemensamt för dessa är att de är beroende av mycket gamla, grova ädellövträd och död ved. Naturbetesmarkerna på ön är värdefulla genom att de har hävdats genom bete sedan urminnes tider och starkt präglats av detta.
– Länsstyrelsen Skåne
På öns södra del väntar Kappelhamn där också de flesta av öns hus ligger.
De är inte särskilt många, men var och en bär å andra sidan på en unik historia.
Torekovs kyrka äger och förvaltar Hallands Väderö, vilket innebär att de fåtal husen på ön ligger på ofri grund. Det finns dock inga bofasta på ön. Elektricitet är absolut ingen självklarhet, sådan finns bara i fyren och i kiosken.
Klipporna vid Kappelhamn skapar en perfekt miljö för lunchpaus med bästa möjliga utsikt.
Efter ytterligare lite bakgrundshistoria om ön och dess byggnader vandrar vi vidare…
… förbi den tidigare Skogvaktargården (daterad 1860) vilken efter en ombyggnad under åren 2015-2018 numera agerar vandrarhem och lägergård. Det finns också ett invigt kapell på området! Under 2023 håller gården öppet från mitten av april till slutet av oktober.
Om du bokar boende på Skogvaktargården är det självhushållning som gäller. Det finns två relativt nybyggda sovhus med totalt sju sovhytter. Rinnande vatten, dock kallt, finns på rummen (varmt vatten finns att hämta). Eftersom det är ont om dricksvatten på ön finns inte tillgång till dusch. För toalettbesök hänvisas till toaletthuset med kompostdass.
Vi fortsätter vår vandring förbi trolska alkärr och hösttrötta bärbuskar…
… innan vi når strandlinjen och dess klippblock där vandringen blir lite mer utmanande.
Någonstans här slår färgen på himlen om från grådis till blått och vi stannar upp för en välbehövlig fikastund.
Så småningom är vi tillbaka vid Sandhamn där dagen började…
… och känner oss mer eller mindre redo att kliva på M/S Nanny och lämna ön för den här gången.
Vilken dag! Vilken vandring. Och vilken ö! Både jag och min syster är överens om att vi kommer återvända framöver, nästa gång med ett bokat boende för övernattning!
#4. Bra att veta om Hallands Väderö
- Guidade turer på Hallands Väderö: Sällskapet Hallands Väderös Natur håller guidade turer under påsk och jul.
- Boende på Hallands Väderö: Turister kan boka in sig på två olika boenden: Fyrplatsen eller Skogvaktargården.
- Halland Väderö utemuseum: Museet ligger vid Lotsstugan (som i sin tur är byggd 1844 och därmed är det äldsta huset på ön.) Utställningen, som håller öppet mellan vår och höst, ger en bra översikt över ön och dess historia.
- Mer information finns på öns egen hemsida.
- Karta över Hallands Väderö hittar du här.
- Fler tips om besöksvärda öar i Sverige: Svenska öar – tips på 10 favoriter att besöka
Resan till Hallands Väderö gjorde som en del av ett betalt samarbete med Visit Båstad i samband med Båstad Hiking Festival. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för fler svenska restips framöver!
2 comments
Vilket inspirerande inlägg! Hit hade jag gärna åkt.
Tack! Ja, alltså det är en ö jag själv hade dålig koll på. Jag hade istället siktet inställt på Väderöarna, vilket gjorde att “småsyskonet” i Skåne inte riktigt fanns på radarn. Glad att jag kom till båda!