Close
Att göra sin egen Nobelmiddag

Att göra sin egen Nobelmiddag

Det här året (särskilt vinterhalvåret!) har det känts extra viktigt att försöka skapa små avbrott och höjdpunkter för att skilja helg från vardag, och för all del ljusglimtar från mörkerseende. Eftersom barnen hade Nobeltema i skolan hakade vi på med en egen Nobelmiddag, som fick finfint betyg från hela familjen. Samtliga familjemedlemmar var inblandade med egna uppgifter – allt från låtval och prisutdelning till namnskyltar och dekorationer.

Att fixa sin egen Nobelmiddag (men missa Nobel Week Lights Stockholm)

nobelmiddag

Jag länsade både jul- och nyårslådor för att hitta bordsdekorationer i guld och silver…

… och Julia satte genast igång att pyssla ihop placeringskort till hela familjen i samma färgtema.

nobelmiddag

Hela familjen var uppmanade att ta på sig ”något extra fint” – till och med locktången åkte fram! Det kändes extremt högtidligt att rota fram både klänning och läppstift, prylar som annars har legat i coronakoma under flera månader.

Jag hade först tänkt att göra någon extra avancerad meny till vår egen Nobelmiddag, men insåg ganska snart att klassikerna ändå brukar vinna i längden. Till förrätt serverades tapas, och till huvudrätt stekte Tobias egengjorda hamburgare. Det extra krutet sparade vi till efterrätten…

nobelmiddag

… då vi körde en chokladprovning med tvättäkta Nobelpraliner från Chokladhuset här ”hemma” i Nynäshamn. Chokladhusets ägare Louise Öbrink har levererat chokladpraliner till Nobel NightCap – alltså festen efter Nobelbanketten – fjorton år i rad. Vi köpte en samlingsask för att smaka oss igenom alla praliner sedan 2006 (asken går också att köpa på nätet).

Till pralinerna serverades vanlig vaniljglass enligt barnens önskemål, pimpad med tomtebloss, folie och strössel.

nobelmiddag

Efter desserten var det så äntligen dags för prisutdelning och guldmedaljer! Nelly hade förberett diplom med tillhörande pris till varje familjemedlem. ”Duktig” var en återkommande kategori, vilket givetvis är värt en chokladpeng eller två. Till prisutdelningen spelades Nobelmusik som Tobias scrollade fram på Spotify.

Jag hade en idé om att avsluta kvällen genom att vi skulle sätta oss i bilen och köra någon slags stadssafari för att få uppleva Nobel Week Lights Stockholm. Detta specialarrangemang lyste alltså upp utvalda byggnader här i Stockholm under Nobelveckan (5-13 december), och såg helt fantastiskt ut. Eftersom barnen hade vanlig skoldag dagen efter middagen blev det lite för sent, men jag hoppas såklart på att de där ljusinstallationerna blir ett stående inslag i Stockholm under Nobelveckan framöver! Min bloggkollega Lena/Ladies Abroad har skrivit ett inlägg med tillhörande bilder från hennes upplevelse av Nobel Week Lights här.

Vi avrundade istället Nobelmiddagen med ett luciatåg, signerat barnen här i huset. Summa summarum fick vi en riktigt fin kväll bortom pandemifokus och inställda planer – tack för det Alfred Nobel!


Här kan du läsa fler blogginlägg i kategorin ”Högtider”.

4 comments

  1. Tack för länken! Men du glömmer besvara viktigaste frågan, enligt mig i alla fall. Hur var pralinerna? Jag älskar allt med choklad och extra mycket en god pralin. Har självklart köpt extra många till i morgon. 🎅🎅🎅

    1. Haha, hur kunde jag utelämna den viktiga informationen!?? De var superbra, värda att komma hit för. 🙂

  2. Vad kul att ni uppmärksammade detta och firade! Vi kollade in ljusinstallationerna i Stockholm, vilket kändes som en höjdpunkt. Typ enda gången vi rörde oss utanför vårt absoluta närområde under december 😉 Önskar dig och familjen en riktigt fin jul!

    1. Åh, tack detsamma. Vilket år vi lägger bakom oss….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close