Close
Fjärde december & veckans fem.

Fjärde december & veckans fem.

Det är fredag igen, den första i december, och den återkommande frågan jag och många fler ställer oss är ”om solen ens har gått upp idag!?” Den senaste veckan har jag mötts av en massiv grå vägg varje gång jag kikar ut – tack och lov för julbelysning och levande stearinljus.

Fredagen den 4 december & veckans fem.

#1. Julbaket (och dags för nästa nivå?)

Förra helgen tog jag itu med jul(ia)baket med just Julia. Vår tioåring kommer nog ta över baket helt här hemma, men än så länge får jag vara med på ett hörn. Vi gjorde de tyska julkakorna Vanillekipferln på löpande band, som vid konsistensen och smaken närmast kan liknas vid mandelmusslor – men lite mildare och mjukare. Samma helg googlade jag loss på hushållsassistenter (det skulle ta 40 år och en coronapandemi innan jag på allvar började överväga tanken). De allra flesta tipsar om Electrolux / Ankarsrum, och några få om KitchenAid (snygg, bra om man bakar mjuka kakor och småkakor, men lite för svag motor för rejäla bröd- och bullbak).

Jag har inte riktigt landat i varken beslut eller modell än, det är mycket pengar som ska betalas för en sån här pryl och även om just Electrolux / Ankarsrum sägs hålla måttet under många år måste jag kunna räkna hem det. Till saken hör att jag aldrig i hela mitt liv bakat kanelbullar. Jag gör i så fall snabbvarianten i form av hastbullar, alternativt äter när andra bakar. Lussekatter har jag däremot gett mig på några gånger, men då utan hushållsassistent. Jag har bestämt mig för att sova på saken några veckor eller så (och OM jag köper blir det nog en Ankarsrum ändå).

#2. Let’s meet & talk – nytt projekt om hållbar utveckling av turism och friluftsliv

lets meet and talk turism
Skärmdump från hemsidan.

I veckans lanserades ”Let’s meet & talk”, som alltså är ett nytt initiativ om hållbar utveckling av turism och friluftsliv.

Vi kommer i första hand att producera en videoserie på 12 st avsnitt á 20 minuter där vi möter företrädare för svensk turism och friluftsliv på lokal, regional och nationell nivå, och för en öppen dialog om en mer hållbar utveckling av turism och friluftsliv och de utmaningar vi står inför.

– Linda Staaf om Let’s meet & talk

Bakom det här (video)projektet står Linda Staaf, som också är grundare av upplevelseföretaget Woods & Water som är baserade i Östergötland. Vår familj gick en guidad vandring med Linda i somras inom ramen för mina svenska pärlor – och det var SÅ kul att höra Linda prata om sina tankar kring hur vi ska skapa en hållbar turism framöver. Projektet, vars röda tråd är frågan om hur vi kan säkra friluftslivet för kommande generationer, känns som handen i handsken för Linda!

#3. Första resejobbet (och hur blir det med alla extraknäck?)

fur

Häromdagen hittade jag en låda med en massa gamla foton – ett av dem från invigningen av ”Furs Vandrarhem” som var mitt första riktiga sommarjobb (utöver att städa samlingslokalen i vår by). Jag var 16 år, fick lära mig grunderna om svensk turism och hade extremt mycket nytta av mina språkkunskaper i tyska (vandrarhemmet låg i skogen på gränsen mellan Blekinge och Småland, IDEALT för tyska turister!). Vartenda öre av lönen den sommaren och sommaren därefter gick till en Australienresa. Bilden fick osökt tankarna att gå till alla oräkneliga ungdomar som just nu står utan extrajobb och möjlighet att komma ut i arbetslivet för att tjäna egna pengar – för att inte nämna alla mindre turistverksamheter som just nu går på knäna. Måtte den här krisen vända snart!

#4. Hoppet om skidor och stugjul lever än

bucketlist för resor i Sverige åre
bucketlist för resor i Sverige åre
Åre i januari 2020, en evighet sedan!

Jag väntar med blandade känslor på besked från Tegnell & co om svenskarnas julresor. Något totalt reseförbud verkar det inte bli, men det kan såklart ändras snabbt. Vi har span på några olika stugor via både stugförmedling och Airbnb som fortfarande är lediga, men vågar inte boka innan vi vet mer. Jag längtar efter att spendera några dagar i en stuga i skogen med familjen över jul, hoppas!

#5. Tips på familjespel

Fira jul i dalarna

Oavsett om det blir stugjul eller hemmajul kommer vi i vanlig ordning att ladda upp med en massa brädspel. Förra året bad jag om tips på min FB-sida och fick så SJUKT många bra förslag – värt att påminna om det blogginlägget igen.

Läs mer: Tips på familjespel – sällskapsspel för alla åldrar

Nu väntar snart andra advent, och vi ska väl fortsätta julbaka, julpynta och muttra över det trista vädret i vanlig ordning. Trevlig helg!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Omslagsfoto från förra helgens julbak.

5 comments

  1. Jag kan rekommendera Ankarsrum, köpte en rosa sådan för några år sedan som jag älskar. Hade faktiskt heller aldrig bakat kanelbullar innan jag köpte den 🙂 Min mamma har också en och den har fungerat i över 50 år så det verkar vara bra kvalitet.

    1. Ah, tack Ann-Louise! Låter som ett klokt köp då.

  2. vi har en dyrgrip från Kenwood med extra allt, gissar att inte så många tipsat om den pga extremt dyr. men så jävla bra så det finns inte. gör glass i den också.

    1. Hehe, det var faktiskt en som tipsade om den – men kollade inte ens vidare pga hade inte hört om varumärket. Då förstår jag varför… 🙂 Men såklart ni ska ha en sådan, allt annat vore väl otänkbart med D i köket!

      1. Kenwood verkar vara bäst i klassen! Och vi har också en 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close