Close
Från Nynäshamn till Åre

Från Nynäshamn till Åre

Imorgon bär det av från Nynäshamn till Åre! Min ambition att försöka upptäcka mer av Sverige ligger alltså helt i linje med konferensen jag ska delta i över helgen.

Från ett Nynäshamn i vinterskrud (nåväl, bilderna togs innan jul och snön är nu på väg att smälta bort)…

från nynäshamn

Julig utsikt från vår balkong i Nynäshamn.

…ska jag alltså ta tåget norrut till ett riktigt vinterland. Med två Sälenjular och en avklarad Tjejvasan i bagaget under loppet av de senaste åren betraktar jag inte snölandskap som något totalt främmande, men helt och fullt bekväm är jag ändå inte. Vår familj åkte aldrig på skidsemestrar när jag växte upp, men jag var lika glad för det! Under högstadiet fick jag dock tillfälle att följa med en kompis till Björnrike under sportlovet. Det var min första kontakt med de svenska fjällen och veckan bjöd på många oförglömliga minnen:

#1. Det var första gången någonsin jag flög flygplan! Jag flög från Ronneby till Arlanda där jag mötte upp min kompis familj. Det var en surrealistisk känsla att befinna mig ovan molnen, jag satt som klistrad vid mitt fönster under hela flygturen.

#2. Jag blev kär i min skidlärare. Han var säkert tio år äldre, minst, och hade en rosa/lika/turkos skiddräkt som jag idag mest skrattar åt när jag ser korten som jag med darrande ben bad att få på honom. Ack ljuva ungdom.

#3. Det var första gången jag åt Cloettas ”Sportlunch”, som fortfarande är en storfavorit hos mig. På något vänster lyckas jag alltid förknippa mina resor med matupplevelser, helst av det sötare slaget.

#4. Jag fick lära mig uttrycket ”tolka på skidor”. Har ni koll? Det hade inte jag. Tolkning innebär att en eller flera personer på skidor eller cykel dras av ett motorfordon eller djur, vanligtvis häst eller ren. Själv tolkade jag efter en bandvagn ut till våffelstugan, på tal om minnen förknippade med godsaker.

#5. Mitt femte och sista minne är dessvärre anledningen till att jag inte känner mig bekväm i skidbackarna. Under ett av de sista åken fastnade jag i ankarliften med min jacka och blev släpad en rejäl bit förbi stolparna där liften vänder neråt igen. Någon tryckte på nödstopp, en skoter kom farande i full fart för att hjälpa mig, och kvar låg jag i en snödriva – rejält skärrad och ledsen. Efter den gången kan jag räkna på mina fingrar hur många gånger jag har åkt utför. (Tänk då paradoxen i att jag och min man blev tillsammans under en skidsemester dit vi blev medbjudna av gemensamma vänner. Illusionen om att jag var en skidtjej krossades snabbt när han såg mig skräckslagen högst upp i backen…)

från nynäshamn

Vårt radhus i vintermundering.

Nåväl! Nu är det dags för andra minnen att skapas, den här gången under branschorganisationen Influencers of Swedens regi. Vi kommer att vara ett gäng bloggare/poddare/instagrammare/youtubare på plats, med andra ord det som numera kallas för ”influencers” (eller digitala påverkare på ren svenska) som träffas och utbyter erfarenheter under några dagar. Schemat för vår konferens ser för övrigt ut att matcha det som jag och Lisa pratar mer om i det senaste avsnittet av Att resa-podden som en av de starkare trenderna för 2017: aktivt resande. Jag har bland annat bokat in mig på yoga, skotertur, snöskovandring (!) och längdskidåkning med instruktör – och ser verkligen fram emot några dagar med rosiga kinder och hög puls.

Från Nynäshamn till Åre alltså. Det känns onekligen lovande! Har ni några Åretips får ni gärna dela med er (eller för all del tips på hur man övervinner rädsla för skidbackar.)

17 comments

 1. Ja, jag ser också fram emot Åre! Ska bli riktigt kul att träffa ännu fler med samma saker i huvudet utöver alla resebloggare. Fast jag byter yogan mot utförsskidorna.

  1. Utför istället för yoga? Mmmm, jag har en lång bit kvar känner jag. Ses imorgon!

 2. Spännande att läsa om dina första erfarenheter från fjällen! Vi hade med en total nybörjare till Alperna, men det gick bra! 🙂 Ser fram emot rapporter från Åre!

  1. Skönt att det gick bra – det behövde jag höra, haha!

 3. Åhh stackare, traumat i liften alltså! Men rolig story med hur ni träffades.

  Och tolkande har jag som vuxit upp i Gällivare koll på, vi brukade alltid göra det efter skotern 😉

  Ska bli jättekul att ses i helgen, snöskovandringen är jag också riktigt nyfiken på (Åre också för den delen, har ju bara utforskat de absolut nordligaste fjällen i Sverige)!

  1. Ja, det traumat lär följa mig hela livet… Häftigt med tolkning i Gällivare, tänk att få växa upp så!

 4. Jag ser så mycket fram mot helgen i Åre! Ska också dit!

  1. Jaaa, såg det på listan. Så kul!

 5. Ska bli så härligt!

 6. Ha det toppen! Önskar jag hade kunnat åkt med! Landade nyligen från Österrike så pallade inte boka Åre imorgon oxå 😉 men hoppas ni får D härligt! Kramae

  1. Tack! Ja förstår dig verkligen, lite väl mkt av det goda kanske! Era bilder från Österrike såg fantastiska ut.

 7. Det här med att jag nästan är avis på dig för att du ska dit medan jag är i Dubai…

  Jag tycker du ska påminna dig om att ditt skidöde var i en lift och inte utför och att ankarliftar knappt finns i Åre. Går fint att klara sig med sittliftar om jag minns pistkartan rätt

  1. Ja Linda, du behöver nog gå i resterapi.. 🙂

   Ska tänka på det där med lift vs utför, även om det tenderar att bli en och samma grej för mig. 😉

 8. Åhå, då är vi båda på samma tåg och jag tyckte att jag kände igen dig (fast jag tror inte att vi har hälsat på varandra, men kanske varit på något gemensamt event?). Jag åker från Vendelsö och njuter av lite egentid på tåget. Jag känner mycket väl igen mig i beskrivningen av att fastna i en lift. Det är min allra största rädsla överlag och som barn fastnade både jag och pappa tillsammans och drogs med en bra bit innan vi fick ordning på det hela. Usch för det!
  Snöskor blir det för mig också, samt yoga och lite annat.
  Hoppas att du har en skön resa,
  Hälsningar från vagn 3
  Emilia

 9. Åh jag är så ledsen att jag blev sjuk, hade så sett fram emot Åre och att hänga 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close