Gillar du att besöka museum och andra kulturhistoriska besöksmål under dina resor? I så fall gör du rätt i att besöka Linköping i Östergötland! I det här inlägget har jag samlat fem favoriter i Linköping som vår familj har besökt vid olika tillfällen. Samtliga dessa utflyktsmål tar emot besökare året runt och går smidigt att nå via Östgötatrafikens busslinje 6 från centrala Linköping. (Tack Visit Linköping för inspirationen om en “hållbar tidsresa”.)
Tips! Investera i Kulturarvskortet för rabatter på inträden till olika museum. kortet kostar 250 kr/år och är en investering du snabbt får igen om du brukar på gå museum.
Fem tips på museum och historiska besöksmål i Linköping
#1. Gamla Linköping (friluftsmuseum)
Associerar du begreppet “museum” med gamla uppstoppade djur, fornfynd i glasmontrar och diverse Indiana Jones-mumier? Varsågod att tänk om. Friluftsmuseet Gamla Linköping är något helt annat.
I Stadskvarteren kan du gå runt i sagolikt söta miljöer inramade av äldre byggnader som har flyttats hit från Linköpings centrum. Här finns allt från butiker och café till B&B och LasseMajas Deckarhus, men även specifika museimiljöer inomhus där besökarna kan få lära sig mer om livet förr. Det trevliga naturreservatet Vallaskogen utgör också en del av friluftsmuseet – här finns bland annat promenadstråk, stigar och fina förutsättningar för picknick. Att besöka Gamla Linköping är kostnadsfritt, däremot kostar vissa evenemang och aktiviteter extra (tex turerna med häst och vagn).
Adress: Gamla Linköping, 582 46 Linköping
Läs om våra tidigare besök i bloggen: Gamla Linköping – familjefavorit i Östergötland. Mer information om aktuella evenemang etc finns på Gamla Linköpings hemsida.
#2. Linköpings domkyrka
Idag finns det femton domkyrkor runt om i Sverige…
… och en av dem ligger alltså i Linköping. Domkyrkan i fråga är en riktig kronjuvel i stadens byggnadskvarter och bär på en spännande historia. På den här marken byggdes en korskyrka av sten under 1100-talet. Ganska snabbt insåg man dock att kyrkan var för liten och bygget av en större variant tog vid. Stenarna från den mindre kyrkan återanvändes, men det tog tid. Lång tid!
Efter 300 år stod det stora kyrkorummet klart, men det berömda kyrktornet med sina 107 meter uppfördes många år senare (1885).
Det är mäktigt att gå runt i den enorma katedralen, i varje vinkel och vrå finns vackra konstverk, vävnader, fönster och tavlor att beundra. Dopfunten bredvid predikstolen tillverkades i Lübeck under 1400-talet och nämnas bör givetvis också Mariafönstret vilket är en utsökt gravyr på Maria under en krona av nyponrosor.
Under ett besök i domkyrkan (ingen entrébiljett krävs) finns mycket att läsa och lära sig, men vill du veta mer rekommenderas absolut ett kompletterande besök på Linköpings slotts- & domkyrkomuseum (se punkt 3 nedan).
Adress: Linköpings domkyrka, S:t Persgatan, 582 28 Linköping. Läs mer om domkyrkan hos Svenska Kyrkans hemsida.
#3. Linköpings slotts- & domkyrkomuseum
För att damma av skolkunskaperna om Sveriges historia i allmänhet och Linköpings historia i synnerhet är Linköpings slotts- & domkyrkomuseum ett perfekt utflyktsmål. Slottet/museet ligger bara ett stenkast från Linköpings domkyrka…
… och är med sin utstyrsel i gult och grönt en av Linköpings vackraste och mest karaktäristiska byggnader.
Faktum är att den vackra byggnaden har 900 år på nacken. Startskottet gick 1153 då biskop Gisle byggde sig en biskopsborg, vars äldsta delar fortfarande finns kvar i slottets västra länga. Under renässansen kom Gustav Vasa att ta över borgen för att istället omvalda den till kungligt slott. Därefter har byggnaden fungerat som både fängelse och residens för landshövdingar. I den ena flygeln ligger idag Linköpings slotts- & domkyrkomuseum. Här får vi besökare lära oss mer om Linköpings historia, men också om slottet och katedralen/domkyrkan. Flera betydelsefulla profiler har verkat här i olika sammanhang, allt från Birger Jarl till Gustav Vasa. Under vårt besök pågår en utställning om Gustav Vasa och i skrivande stund går det att se utställningen Mästarprovet – en rusning blir till. Under vår och sommar hålls även guidade visningar i den vackra slottsträdgården. Här får du dock vara ute i god tid för att knipa en plats, årets visningar är redan fullbokade!
Adress: Linköpings slotts- & domkyrkomuseum, Borggården/S:t Persgatan 3B, 582 28 Linköping.
Entré kostar 90 kr/ vuxen och 50 kr/barn. Det går också att boka in sig på guidade visningar, läs mer på hemsidan för Linköpings slotts- & domkyrkomuseum.
#4. Flygvapenmuseum
Flygvapenmuseum i Linköping har kommit att bli ett välbesökt utflyktsmål för besökare från hela världen. Jag skulle gissa att ett antal barn och ungdomar har börjat klura på en framtida karriär som civilingenjörer efter ett besök just precis här.
Flygvapenmuseum kan titulera sig som både teknik- och kulturhistoriskt museum. Här finns en mängd föremål samlade vilka har den gemensamma nämnaren att de kan kopplas till militär flyghistoria. Det som gör museet extra intressant för våra barn är dock inte bara själva föremålen och möjligheten att följa flygets utveckling genom tiderna, utan de återkommande chanserna att testa sig fram bland simulatorer och experiment. Det är inte alla museum som lyckas tilltala hela familjen, men i det här fallet blir besöket lika uppskattat hos vår nioåriga dotter som hos vår femtonåriga son.
Adress: Carl Cederströms gata 2, 586 63 Linköping.
Entré kostar 120 kr/vuxen. Barn och ungdomar upp till 18 år går in gratis. Läs mer på hemsidan för Flygvapenmuseum.
#5. Östergötlands museum
Östergötlands museum nominerades nyligen till den prestigefyllda utmärkelsen European Museum of the Year (“EMYA“) och har även vunnit pris som Årets museum 2023. Det är med andra ord tunga titlar som förärats detta museum vid Raoul Wallenbergs plats i Linköping (nämnas bör givetvis även dess “syskon” Museigårdarna, Löfstad Slott och Sancta Birgitta Klostermuseum vilka också är del av Östergötlands museum).
Den nyrenoverade funkisbyggnaden rymmer bland annat två fasta utställningar, men är därutöver en uppskattad mötesplats i staden. Under vårt besök i maj möts vi i foajén av ett helt gäng nyexaminerade studenter i vackra festutstyrslar. För yngre besökare rekommenderas den öppna ateljén “Ateljé Rut” där materialkostnaden är 25 kr/barn.
Adress: Raoul Wallenbergs plats, 582 18 Linköping
Entréavgift för vuxna är 110 kr/person. Barn och ungdomar upp till 18 år går in kostnadsfritt. Läs mer på hemsidan för Östergötlands museum.
Vissa av platserna ovan har jag besökt inom ramen för ett betalt uppdrag med Visit Östergötland och Östgötatrafiken. Här kan du läsa mer om Östergötland på bloggen.
4 comments
Flygvapenmuseet ligger på Carl Cederströms gata.
Åh, tack – var lite för snabb där!
Linköping har jag varit flera gånger i och tycker mycket om staden. Bergs slussar straxt utanför är åxå värt ett besök m
Ja, det är en trevlig stad! Bergs slussar är verkligen en semesterklassiker.