Close
En sommarkväll i Stenshamn, Karlskrona skärgård

En sommarkväll i Stenshamn, Karlskrona skärgård

Öar finns det gott om i Karlskrona – som smultron på ett grässtrå avlöser de varandra i vår omtalade skärgård. Vår familj brukar mestadels hålla till på Sturkö under sommarlovet, men visst är det kul att se sig om bland grannöarna mellan varven.

I somras blev jag medbjuden av mina systrar på en skärgårdskonsert med Linus Norda och Oskar Appelqvist i Stenshamn (ett initiativ från Utlängan Stenhamns Intresseförening). Klart att jag tackar ja!

stenshamn karlskrona skärgård

Konsertbiljetterna säljs med tillhörande båtresa ToR Karlskrona – Stenshamn vilket innebär en helkväll ute på vift.

stenshamn karlskrona skärgård

Man ska aldrig underskatta konceptet att turista i sin egen hemstad!

stenshamn karlskrona skärgård

Jag tar en massa fina bilder på kustlinjen under båtfärden från Karlskrona ut mot Stenshamn, men mot bakgrund av rådande världsläge vågar jag inte dela bilderna som visar militära objekt av intresse. Den gula Aspöfärjan är dock publik och en vanlig syn i Karlskrona, den möter vi på vägen och vinkar såklart!

stenshamn karlskrona skärgård

Turens slutdestination är alltså 56°01,8ʹN 015°46,7ʹE eller närmare bestämt Stenshamn, en ö som ligger långt ut i Karlskronas östra skärgård. Stenshamn sitter i sin tur ihop med den större ön Utlängan. När vi kliver av båten i Stenshamn möts vi av den röda skärgårdsklassikern ”Pelles sjöbod” som håller öppet under sommartid. Här kan fikasugna besökare köpa glass, dricka och enklare maträtter som mackor.

stenshamn karlskrona skärgård

Konserten hålls i det gamla båthuset (till vänster i bild) där det vanligtvis finns en utställning om historian runt öarna under nittonhundratalet.

stenshamn karlskrona skärgård

Den här aftonen heter huvudpersonerna Linus och Oskar, två erkänt duktiga musiker som numera är lokalkändisar i Karlskrona med omnejd. (Linus var omtalad för sin musikaliska talang redan när jag gick i grundskolan och har uppenbarligen fortsatt på samma spår. Det kan eventuellt även tilläggas att halva Karlskrona var kära i honom.)

Kvällen blir en av de finaste på hela sommaren. Signalflaggor som vajar i vinden, solnedgång bakom ryggen, den omisskännliga doften av tjära…

stenshamn karlskrona skärgård

… och framför mig två musikaliska karlskroniter som varvar roliga anekdoter med att sjunga visor så att håren reser sig på armarna.

stenshamn karlskrona skärgård

Miljön då? Röda fiskebodar, flakmoppar och båtar på rad nere i hamnen…

stenshamn karlskrona skärgård

…den här julikvällen visar Karlskrona skärgård i sitt esse!

stenshamn karlskrona skärgård

Efter rungande applåder är det dags att kliva på båten tillbaka till Karlskrona igen. Tack Stenshamn för den här gången, vi kommer snart tillbaka.

Bra att veta:

  • Båt Karlskrona – Stenshamn: Blekingetrafiken (M/S Wittus) kör skärgårdstrafik mellan sträckan Fisktorget – Stenshamn med premiär 1 maj. Turen till Stenshamn tar cirka en timme, flera andra bryggstopp görs på vägen. Perfekt sätt att upptäcka mer av Karlskronas östra skärgård! Information om tidtabell och priser etc finns på Blekingetrafikens hemsida. Under övriga tider på året trafikeras Östra skärgården av M/F Ungskär.
  • Appen ARK56: På Stenshamn finns en väl markerad strövstig. Ladda ner appen ARK55, där hittar du både karta och annan information.
  • På den här hemsidan finns mer information om Stenshamn och Utlängan.
  • Vill du ha tips på fler saker att göra i Karlskrona? Läs här: Weekend i Karlskrona: en guide till staden i havet.

Här hittar du mer information och inspiration om Blekinge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close