Close
Bryssel: Stadspuls, EU och choklad

Bryssel: Stadspuls, EU och choklad

Gillar man stadspuls, EU och choklad är ett besök till Bryssel givet. Jag kommer förmodligen att åka dit igen, om inte annat för att köpa upp ett lager av Leonidas praliner med jordgubbsmousse.

bryssel

För ett tag sedan hade jag förmånen att spendera tre dagar i Bryssel – Europas huvudstad. Jag var där på jobbuppdrag, men mellan möten och mingel hann jag också med lite roligheter.

bryssel2
Det går inte att nämna Bryssel, utan att i samma mening säga något om EU. Hela staden genomsyras av denna storslagna apparat, det går liksom inte att undgå.
bryssel4

Men det finns ju faktiskt andra saker att titta på i Bryssel. Som Grand Place till exempel, det välkända torget mitt i stadskärnan. På torget hittar man bland annat Bryssels stadshus – som började byggas redan år 1402.

bryssel5
Stadshuset är fullt av vackra och spännande detaljer.

bryssel6

Och så har vi såklart Manneken Pis. Att en kissande liten staty (med betoning på liten, mycket mindre än vad jag hade trott) har lyckats bli världskänd är för mig fortfarande obegripligt. Vad är grejen liksom? Hur som helst, det går tydligen inte att befinna sig i Bryssel utan att ta ett foto, kameran åkte som ni ser fram per automatik.

bryssel8

 

Nej, kissande små pojkar i all ära, men det som fångade min uppmärksamhet var istället alla otaliga chokladbutiker som låg strategiskt belägna vart jag än vände min (målsökande) blick. Mitt resesällskap hävdade att Leonidas inte skulle göra mig besviken… och visst hade hon rätt. Guldasken med belgiska praliner var verkligen en äkta skattkista. Min favorit? Åh, en av de vita pralinerna med ”jordgubbsmousse”-fyllning. Oj. Så. God.

Matmässigt kan jag annars rekommendera den fräscha matkedjan The Foodmaker, där jag lunchade ett par gånger. God, nyttig och, förhållandevis prisvärd, mat. Gillar man smoothies kan också Helixir vara värt ett besök. De kan det där med smoothies.

Angående boende – det kryllar av hotell i alla prisklasser i Bryssel. Se dock till att boka i god tid, jag försökte boka ett tiotal olika boenden innan jag hittade ett ledigt rum. Jag hamnade till slut på The Phileas Fogg, ett bed & breakfast som har en personlig prägel man sällan hittar någon annanstans. Tur i oturen att de hotellen jag försökte boka först var fullbokade – för till The Phileas Fogg åker jag gärna igen!


Vill du läsa mer om Bryssel? Här är ett reportage jag har skrivit i Reseguiden: 72 timmar i Bryssel med EU-puls och chokladfrossa.

 

1 comment

  1. Hur glad blir jag inte av att läsa detta inlägget just nu?! På måndag åker jag på jobbresa till Bryssel så detta var ju perfekta tips!
    Hoppas att Thailand levererar! 😘

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close