Jag verkar inte vara den enda som fascineras av fyrar och lotstorn. Det vilar en särskild stämning över dessa trygga hållplatser som har spridit ljus och trygghet genom mörker och stökiga förhållanden under århundraden. Och visst sitter den där speciella känslan av svunna tider kvar i väggarna, även om lotsarna och fyrväktarna för länge sedan flyttat ut.
Hade tiden och pengarna funnits skulle jag vilja checka in i vartenda fyr- och lotsboende i hela Sverige. Mina bästa beståndsdelar på hela jorden stavas skärgård och hav, så kanske är den där besattheten inte så konstig ändå? För ett tag sedan plitade jag ner en hel massa fyrar och lotstorn jag har bott på eller vill bo på i framtiden. Det blev en gedigen lista med 23 platser vilka jag mer än gärna delar med mig till er som går i liknande tankar.
Tipsen är skrivna i bokstavsordning efter de landskap där fyrarna/lotstornet ligger. (Hoppas ingen misstycker att Uppland/Södermanland snällt får dela rubrik). Dela gärna av dig av fler tips, jag är ständigt på jakt efter ny inspiration för att komplettera listan.
Läs mer: Svenska fyrar värda att tipsa om
Bo på en fyr eller ett lotstorn i Sverige? Här är 23 tips!
Blekinge
#1. Lotstornet Aspö (Karlskrona)
Det här rödvita lotstornet tronar på Aspö vilken är en av Karlskronas otaliga öar. Hit finns ingen landförbindelse, istället går en kostnadsfri bilfärja från centrala Karlskrona varje dag året runt. (Turen över tar ca 25 minuter.) Tornet var i bruk mellan 1945-1988 då lotstornet avbemannades helt. Idag drivs tornet vidare som hotellverksamhet av privata aktörer. I själva tornet finns fem rum, varav det översta består av två våningar där du från utkiksrummet får vyer med hjälp fönster i alla vädersträck inklusive utsikt över Drottningskärs kastell. På området finns även tre stugor för uthyrning.
Läs mer om en tidigare vistelse på Lotstornet Aspö här på bloggen. Lotstornet Aspö är anslutet till Svenska Turistföreningen, bokning sker på hemsidan.
BOHUSLÄN
#2. Pater Noster
En fyr som har ofta och ständigt får uppmärksamhet i olika sammanhang är den bohuslänska fyrkändisen Pater Noster. Paketeringen av konceptet Pater Noster on the Horizon / Ett hem vid horisonten där hotellgäster erbjuds övernattning i fyrmästarnas gamla hem har visat sig vara ett vinnande koncept.
Läs mer och boka på Pater Nosters hemsida.
#3. Väderöarna
För mig räckte det egentligen med namnet Väderöarna för att locka mig till de mytomspunna öarna vilka sägs vara den yttersta utposten i Bohusläns skärgård. Öns gamla lotsutkik är öppen för allmänheten och historierna lever vidare tack vare den ideella föreningen Föreningen Väderöarnas Lotsutkik som driver verksamheten och berättar om öarna och dess svunna tider. Under vår vistelse bodde vi i värdshuset strax intill själva lotsutkiken.
Läs mer om en tidigare vistelse på bloggen: Väderöarna i Bohuslän: en resa värd att drömma om! Bokning sker via Väderöarnas hemsida.
GOTLAND
#4. När fyr (STF Närsholmen Fyr & Logi)
Längst ut på en udde på sydöstra Gotland går det att checka in i ett gammalt fyrvaktarhus inramat av en vacker kalkstensmur med När fyr som närmsta granne. Här spenderar vår familj en av de absolut bästa midsommarhelger hittills och jag kan varmt kommendera en vistelse. Bokning sker på Svenska Turistföreningens hemsida.
Läs mer om STF Närsholmen Fyr & Logi – recension av favoritboende på Gotland
#5. Fyren på Stora Karlsö
I likhet med Kullens fyr på Kullahalvön i Skåne stupar klipporna nedanför fyren på Stora Karlsö rakt ner i havet. Vidderna över havet känns oändliga här uppe från toppen, jag stormtrivs i de här omgivningarna! Vid fyrområdet på Stora Karlsö kan du övernatta antingen i själva fyren eller i de gamla fyrvaktarbostäderna.
Läs mer om boende på Stora Karlsös fyrområde.
HALLAND
#6. Nidingen (Onsala)
Ett fyrboende som lockar mig och familjen lite extra är fyrvaktarbostäderna på ön Nidingen i Onsala. På Nidingen finns fyra hus tillgängliga för övernattning.
Läs mer och boka via Destination Gottskär-Nidingen.
HÄLSINGLAND
#7. Storjungfrun (Söderhamn)
Vill du bo vid en svartvit fyr i Söderhamn? Ta dig i så fall till fyrhamnen, den gamla fyr- och lotsplatsen belägen på Storjungfrun, vilket är Söderhamn skärgårds största ö. Boendet i fråga heter STF Storjungfrun Skärgårdsstugor Söderhamn.
Läs mer och boka via Svenska Turistföreningens hemsida.
NORRBOTTEN
#8. Malörens fyr (Bottenviken)
Vissa fyrar är vackrare än andra, själv har jag fastnat lite extra för åsynen av Malörens fyr i Bottenviken. Fyren konstruerades av fyringengören Gustaf von Heidenstam och tändes framåt hösten 1851. Här kan du idag övernatta antingen i Lotsstugan eller Fyrvaktarbostaden.
Läs mer och boka boende på Malören Lodges hemsida.
SMÅLAND
#9. Garpens fyr (Bergkvara)
Småland förknippas kanske snarare med skog och små röda hus med vita knutar, men faktum är att här också finns ett häftigt fyrboende att ta sikte på. Garpens fyrplats erbjuder boendemöjligheter i gamla fyrvaktarbostäder med utsikt över Kalmarsund.
Läs mer och boka här.
SKÅNE
#10. Hallands Väderö (Torekov)
På den före detta fyrplatsen på Hallands Väderö finns flera av bostäderna för den gamla fyrpersonalen. Det finns sex lägenheter med egna kök, för från två till åtta personer. Läs mer om Hallands Väderö på bloggen.
Läs mer och boka boende på hemsidan för Hallands Väderö.
#11. Smygehuk Fyr (Smygehamn)
Smygehuk Fyr kan titulera sig Sveriges sydligaste punkt. Här ligger fyren granne med havet och Skånes fantastiskt fina kustlinje. Här finns 11 rum med 26-50 bäddar att tillgå.
Läs mer och boka på Svenska Turistföreningens hemsida.
SÖDERMANLAND / UPPLAND (STOCKHOLM med omnejd)
#12. Huvudskär (Stockholms södra skärgård)
Huvudskär, en relativt okänd ögrupp som ligger i Stockholms södra skärgård, blev under artonhundratalet utsedd som fyrplats och både tull- och lotspersonal flyttade hit. Tullhuset och Lotshuset ägs och förvaltas numera av Skärgårdsstiftelsen och fungerar som vandrarhem. Vandrarhemmet har öppet i mitten av maj – september.
Läs mer om boendealternativen på Huvudskär.
#13. Lotstornet Svedtiljas (Landsort, Nynäshamn)
Du behöver inte nödvändigtvis åka till västkusten för att få utsikt över karga klippor, stormande hav och blinkande fyrtorn. Om du vill åt ett minnesvärt och unikt boende i Stockholms skärgård ska du spana in Svedtiljas, ett gammalt lotstorn på ön Landsort (Öja) utanför Nynäshamn.
Läs mer: Att bo i Lotstornet Svedtiljas på Landsort (Öja).
#14. Söderarm fyr
Den ståtliga och vackra vit-röd-vid-randiga fyren Söderarm ligger i Stockholms norra skärgård och är ett ställe jag gärna skulle resa till.
Läs mer på Söderarm fyrs hemsida.
#15. Örskärs fyr
Den svartvita skönheten Örskärs fyrplats skulle kunna vara förlaga till de där söta fyrprydnaderna som går att köpa i diverse presentbutiker runt om i hela världen. Det förvånar mig därför inte när jag ser att fyren är avbildad på en disktrasa i Marinmuseums lilla butik (Karlskrona). Örskärs fyrplats nås via dagsturer från Gräsö, cirka två timmars bilresa från Uppsala.
Läs mer och boka på Örskärs fyrs hemsida.
VÄSTERBOTTEN
#16. Berguddens fyr (Umeå)
Berguddens fyr ligger vackert beläget på Holmön i Norra Kvarken, som i sin tur ligger utanför Umeå. Fyrtornet i trä har ett vackert kupoltak i plåt. Fyrplatsen var bemannad mellan åren 1884 och 1969 då den automatiserades. Idag går det att boka boende på bostadshusen som byggdes i anslutning till fyrtornet (som går under namnet STF Berguddens Fyrvaktarbostäder).
Läs mer och boka på Svenska Turistföreningens hemsida.
#17. Stora Fjäderägg (Holmö skärgård)
Bara namnet Stora Fjäderägg gör mig nyfiken på att besöka den här fyren i Holmö skärgård. Tydligen brukar det här stället kallas för en “fjällvidd mitt i havet” vilket förstärker känslan av att det här stället och dess boendemöjligheter i STF Stora Fjäderägg Vandrarhem verkar vara något alldeles extra.
Läs mer och boka på Svenska Turistföreningens hemsida.
#18. Pite Rönnskär
Under specifika sommarveckor avgår båttransfer från Kinnbäcks båthamn till ön Pite Rönnskär, där du kan checka in i det lotshus där lotsar och fyrmästare bodde under tiden när fyren var aktiv.
Läs mer på Visit Skellefteås hemsida.
VÄSTERGÖTLAND
#19. Vinga fyr (Göteborgs skärgård)
Vinga Fyr har kommit att bli en omtalad – och omsjungen – fyrkändis. Här tillbringade Evert Taube och hans syskon sin barndom på Vinga eftersom fadern Carl Gunnar Taube var fyrvaktare på Vinga i skarven mellan 1800/1900-talet. Ska du bo i den gamla fyrvaktarbostaden krävs att du är medlem i föreningen Winga Vänner.
Läs mer och boka på Vingas hemsida.
#20. Djurö (Vänern)
Det hör verkligen inte till vanligheterna att kunna övernatta i en stuga/hus under ett besök i en nationalpark. I Djurö nationalpark finns dock två hus till uthyrning: Djuröstugan och Fyrvaktarstugan. Den senare fungerade som bostad och standarden är enkel, ska du bo här får du hämta dricksvatten från sjön. Djuröstugan användes i sin tur som tillsynsmannabostad för fyrvaktaren och dennes familj.
Mer information om bostäderna och bokning finns på Sveriges nationalparkers hemsida.
ÅNGERMANLAND
#21. Högbonden (Höga kusten)
Många är gångerna jag har sneglat på möjligheterna att checka in på Högbonden, en fyrplats uppe vid Höga Kusten. Högbonden kan titulera sig som Sverige näst högst belägna fyr (näst efter Kullens fyr). Sommarsäsongen när du kan övernatta är kort, så det gäller att i god tid planera sitt besök. Tiderna som gäller under 2024 är 1 juli – 4 augusti.
Läs mer och boka på Högbondens hemsida.
ÖLAND
#22. Segerstads Fyr (Öland)
Sveriges näst största ö har inte bara kvarnar att erbjuda, här finns också en och annan fyr. Vid Segerstads fyr på sydöstra Öland går det att hyra rum i den gamla fyrmästarbostaden.
Läs mer hos Visit Öland.
ÖSTERGÖTLAND
#23. Häradskärs fyr (Stångskär, Östergötland)
Vill du övernatta i en fyrvaktarbostad i Östergötland? Ta i så fall sikte på någon av de gamla fyrvaktarbostäderna Bagarstugan eller Vedbodarna intill det ståtliga röda fyrtornet. Detta 29 meter höga järnfyrtorn restes 1863 och ritades liksom Malören av fyringenjören Gustaf von Heidenstam. Jag gissar att den titeln inte längre är särskilt vanlig förekommande?
Läs mer på hemsidan.
Letar du efter mer inspiration om resmål i Sverige? Här på bloggen hittar du drygt 500 blogginlägg om att resa i Sverige.
1 comment