Close
Bästa resmålet med barn: våra personliga favoriter

Bästa resmålet med barn: våra personliga favoriter

Efter ett antal familjeresor både i Sverige och utomlands genom åren får jag ofta frågan om jag kan tipsa om bästa resmålet med barn. Det finns inga rätt och fel svar på en sådan typ av fråga, däremot kan jag utgå från de erfarenheter vi själva har haft som familj.

Helhetsupplevelsen av en resa tillsammans med barnen är ofta en mix av ett stort antal faktorer. Barnens humör beroende på dagsform, vädret på resmålet, trafikläget och eventuella sjukdomar är bara några av alla de omständigheter som kan påverka familjens upplevelse av resan i slutändan. Men i det stora hela finns det många härliga familjestunder att se fram emot, både i Sverige och utomlands. Här är några av mina/våra tips på bästa resmålet med barn.

resa med barn Italien
Toscana, oktober 2015.

Bästa resmålet med barn

Sverige:

dyröleden
Dyrön, augusti 2017.

Många av våra absolut finaste familjeresor har ägt rum i Sverige. Numera hänger vi gärna hela sommaren här och spenderar huvuddelen av tiden i Stockholmstrakten, på västkusten och i Blekinge. Jag älskar känslan att lämna huset efter skolavslutningen för att ge oss ut på vår årliga sommarturné och blir lika glad i slutet av sommaren när det är dags att återgå till rutiner på hemmaplan. Sverige har oräkneliga pärlor att utforska som familj och jag vill uppmana alla att faktiskt ta tillvara på dem. Finns det inga nackdelar med att resa i Sverige då? Tja, det lynniga vädret i det här landet är väl inte direkt en fördel. Att se hela sin efterlängtade semester regna bort är inte uppbyggande för någon, jag förstår dem som söker sig till varmare breddgrader för att ladda upp solkontot.

Läs mer: Flera familjetips i Sverige hittar ni i inläggsserien Resfredags Svenska Pärlor.

Norra Europa:

bästa resmålet med barn
Cairn O’ Mounth i Aberdeenshire, december 2016.

Eftersom min syster bor i Skottland går av naturliga skäl många av våra familjeresor dit. Jag upplever landet som väldigt barnvänligt och att våra barn får mycket positiv uppmärksamhet är en av många anledningar att återvända. Skottarnas vänliga mottagande är med andra ord ingen myt! På plussidan ligger också den vackra naturen som uppmuntrar till familjeutflykter, samt de oräkneliga slotten som givetvis är extra spännande för de äldre barnen. Nackdelar då? Det får väl bli vädret, igen. Regndis, grådis och vanligt dis är vardag i det här landet, men sommarmånaderna brukar vara relativt solsäkra (juni är dock fortfarande ganska kallt). Min syster tycker bäst om vädret under augusti månad. Hon säger också att man kan ha tur med fina dagar i april och maj, men att det aldrig går att räkna med fint väder under utflykterna – det får man i så fall ta som en bonus!

Läs mer: Alla mina inlägg om Skottland finns samlade här.

Södra Europa:

resa med barn Italien
Toscana, oktober 2015.

Vår familj reser gärna i Europa överhuvudtaget, allra helst med bil om vi får välja. De flesta delar av Europa känns märkbart bekanta, som hemma fast ändå inte. I ”vår” världsdel finns få konstiga sjukdomar och farliga djur – dessutom känns det extra tryggt att resa i de länder som tillhör EU. Vi har varit tillbaka till Spanien flera gånger, men jag tror ändå att jag i slutändan väljer Italien framför Spanien när det vankas familjeresa i södra Europa. Pasta, pizza, glass och långa sandstränder, här går ingen nöd på barnen! Nackdelar finns det såklart också i i det här landet. Trafiken kan vara extremt hetsig (liksom italienarna själva!) och under högsäsong är det på tok för mycket folk på samma yta. Sådana ”problem” är dock lätt åtgärdade genom att åka under lågsäsong –  Italien under september/tidig oktober är helt klart att rekommendera framför juli/augusti.

Läs mer: Här kan ni läsa mer om Italien.

USA:

roadtrip i USA
Kalifornien, 2014.

Jag har en ständigt återkommande dröm om bo med familjen i USA en period. Jag vet inte riktigt när, hur eller ens var, men jag vet att drömmen vägrar ge med sig. När jag var gravid med Nelly spenderade vi några sommarveckor på en roadtrip genom västra USA. Sebbe och Julia var 5 respektive 3 år gamla och resan var guldskimrande från början till slut (jo, men faktiskt!) – vilket givetvis gav bränsle åt min dröm. Resan ligger topp-tre över bästa resor någonsin och jag kan verkligen rekommendera upplägget med en roadtrip. Barnens höjdpunkter bestod bland annat av skällande sjölejon i San Francisco, en halvdag i Muir Woods (Kalifornien) och lata stranddagar på Malibu beach. Nackdelar? USA är inte direkt ett budgetland att resa till, vi gjorde av med mycket sparkapital under våra veckor på plats. I snabbrestaurangernas land kan det också stundtals vara lurigt att få tag i någorlunda hälsosam mat, Kalifornien undantaget.

Läs mer: Inläggen från vår resa finns samlade under taggen Roadtrip västra USA.

Asien:

bästa resmålet med barn

Vinter i Sverige kan vara alldeles underbart, men också… inte så underbart. Vinterslask, borttappade vantar, snoriga näsor och en ständig kamp i VAB-träsket får oss att med jämna mellanrum snegla österut. Familjen är eniga om att Thailand är landet som vinner i längden som bästa resmålet med barn och det är också där vi har spenderat mest tid i Asien. Thailändarna kan sin turism och utstrålar en genuin värme mot barnen. Prisläget, otaliga stränder, varmt badvatten och god mat är andra faktorer som gör Thailandsvistelsen njutbar. Nackdelar då? Jo, det finns såklart flera sådana om jag inte kan bortse från. Trafikvettet i Thailand är alls inte vad det borde vara, dessutom har jag en ständig oro i bakhuvudet för diverse sjukdomar som exempelvis denguefeber.

Läs mer: Mina inlägg om Thailand finns samlade här.


Bästa resmålet med barn – vilket vinner enligt dina erfarenheter?

6 comments

 1. Som du skriver finns det ju många!

  I Sverige reser vi ju oftast till dalarna eller västkusten.

  Spanien är ju en favorit både fastlandet, Mallorca och Kanarieöarna.

  Åh ja Thailand är ju oslagbart på vintern!!!!

  Vi har ju lite lika åsikter här!

  Danmark är ju oxå väldigt barnvänligt.

  I sommar är jag sugen på Italien el Frankrike men vi får se vad det blir! Kram

  1. Ja, Spanien är riktigt bra med barn! Danmark har vi inte provat än, har inte ens varit på Legoland. Det är nog på tiden snart…

 2. Jenny Lindberg says:

  Vi tyckte Mauritius var toppen om man vill resa lite längre bort! Myggfritt (vi såg iaf inga), god hygien, liten tidsskillnad, fina bad etc.

  1. Ja, det vore något – tack för tipset!

 3. Är tyvärr jätte dålig på Sverige semester, dyrt o regnig brukar vara argumenten för att lägga pengarna på annat 🙂
  super med tipsen här ska försöka ut i Sverige mera!

  Vårt favorit remsål är Italien i Europa, speciellt den södra delen som är ganska turist fri. Basilicata och Puglia.
  Genuina bergsbyar, god mat och ganska folktomma stränder utom augusti, det känns som att tiden går mera långsamt där. Så lätt att resa med barnen och prisbilden är billig jämfört med norra Italien, speciellt i Basilicata.

  Sitter nu o klurar på resmål i vinter med 3 barn.. finns så mycket att välja på.. svårt.. vill gärna se något nytt men inte utsätta barnen för alltför mycket risker.. typ malaria.. Madagaskar är ett drömresmål för mig men efter att ha läst dina underbara inlägg tror jag det får vänta tills barnen är större..

  1. Hej Jessica, tack för din kommentar! Sverige har verkligen en massa fina platser att utforska närmare, hoppas ni hittar något som alla gillar. Tack för tipsen om Italien, Basilicata har jag inte hört talas om tidigare.

   Angeläget problem att klura på resmål i vinter! Jag hade också väntat med Madagaskar ett tag med tre barn i sällskapet. Själv klurar jag för fullt på vad vi ska kombinera Thailand med, drömmarna är många!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close