Close
Tårtgeneralen och om att sätta sin hemstad på kartan

Tårtgeneralen och om att sätta sin hemstad på kartan

I fredags var jag och ett gäng kompisar på bio och såg Filip Hammars och Fredrik Wikingssons film Tårtgeneralen. Filmen är baserad på verkliga händelser och är en rejäl nostagitripp tillbaka till Filips uppväxt i Köping, även känd som ”Sveriges tråkigaste stad”.

Jag ska inte avslöja hela filmens handling, den här filmen tycker jag absolut att ni ska gå och se själva. Men jag kan säga så mycket som att det var omöjligt att se Tårtgeneralen och inte själv börja fundera över och relatera till min egen uppväxt. Stämningen i småstaden, efterlängtade happenings, skolkamraterna, familjesituationen hemma och personerna omkring mig – allt har varit med och format den personen jag är idag.

tårtgeneralen
En helt annan tårta i en helt annan småstad = Nynäshamn.

Tårtgeneralen och att sätta sin hemstad på kartan

Tårtgeneralen hade premiär den 9 mars och gick rakt in som etta på Biotoppen. Att stornamn som Filip och Fredrik står bakom filmen, med dragplåstret Mikael Persbrandt i huvudrollen, är givetvis några av förklaringarna. Men, jag skulle gissa att filmmanuset hade hållit ihop även utan dem, i alla fall här i Sverige. Det är många igenkänningsfaktorer i allt från rekvisita till känslor och filmen gör verkligen avtryck, till skillnad från en Hollywoodrulle som du aldrig mer kommer att tänka på. Huvudpersonen Hasse P har funnits på riktigt och Mikael Persbrandt gör en lysande rolltolkning, så befriande att för omväxlings skull se honom i en roll som inte är tuff! Även Helena Bergström gör en riktigt bra insats. I Tårtgeneralen får vi en glimt av Filips uppväxt i Köping, men jag hade personligen velat se ännu mer från hans perspektiv om jag hade fått önska något annorlunda av filmen.

Filmen handlar inte bara om Hasse P, den handlar också om att sätta den lilla svenska småstaden Köping på kartan för hela svenska folket – en gång för alla. Hasse P och den berömda smörgåstårtan gjorde det under sin tid – och nu verkar Filip Hammar (med hjälp av parhästen Fredrik) lyckats med samma bedrift. Jag funderar på allvar att åka till Köping och se vad staden har att erbjuda i dag utöver Scheele-statyn på torget, har vi kanske en ny svensk pärla på gång!?


Har du sett Tårtgeneralen, och i så fall, vad tyckte du?

4 comments

 1. Om du åker till Köping missa inte Bilmuseum. Strosa i gamla stan vid ån. Ta en fika vid Stenugnsbageriet i gamla stan!
  I närliggande Kungsör finns ett gäng entusiaster som bygger upp Sverige i modelljärnväg, Minature Kingdom.
  Är du ändå här åk till Strömsholm och närliggande Borgåsund och njut av hästar, historia och rökt fisk i Borgåsund!
  Dåligt med boende häromkring men skulle tipsa om Steam i Västerås att avsluta det hela!

  1. Tack för jättemånga fina tips Maya! Västerås vill jag verkligen besöka, så kanske ska slå ihop det med Köping då… 🙂

 2. Har hört mycket bra om filmen, så den hoppas jag att jag får sett. Köping är annars en stad jag passerar när jag åker hem till Norge. Har dock stannat vid Ströbo hög som man kan se från E18 när man passerar.

  1. Precis som jag brukade passera Söderköping på väg till Karlskrona… Framöver kommer vi minsann att stanna till oftare – nu när jag vet vad som väntar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close