Close
Att bo i villavagn (och inredningen i vårt tiny house)

Att bo i villavagn (och inredningen i vårt tiny house)

Att jag skulle flytta in och bo i villavagn, det var ingenting jag hade drömt och längtat efter. Nej, jag drömde och längtade istället efter en vitputsad sommarstuga med utsikt över Bredavik på Sturkö. När bygglovsplanerna gick i kras (eller snarare sköts upp) fick vi tänka om, och faktum är att lösningen med villavagn blev så mycket bättre än jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Här kommer en uppdatering av vår version av ”tiny house”.

Läs mer: Att köpa en villavagn – från tanke till handling

Under senvåren körde alltså kranbilen ner vår nyinköpta och bättre begagnade villavagn från Småland till Sturkö, och min bror drog (under lagom dramatiska former) upp vagnen den sista biten uppför backen med traktorn. Planen var att vi skulle inreda vagnen under juli när vi kom ner till Sturkö från Västgötaturen, och sedan spendera minst en månad på plats.

FÖRE:

villavagn

Vår modell på villavagn heter Atlas Super Ruby – och har en yta på drygt 40 kvadratmeter. Den mesta av inredningen finns redan på plats när man köper vagnen (precis som en husvagn eller husbil med andra ord). Vår villavagn köptes begagnad på Blocket för 150.000 kr, vilket är ett riktigt bra pris. Vi fick med bord och stolar av den förra ägaren, men det var inte riktigt kärlek vid första ögonkastet. I början av sommaren pinnade jag en del inspirationsbilder på Pinterest, och vidarebefordrade informationen till min pyssliga storasyster för lite hjälp att fundera över potentiella lösningar. Hon satte i sin tur igång ett överraskningsprojekt – vilket slutade ungefär så här.

EFTER:

villavagn

Hon, med viss hjälp av mina andra syskon, hade alltså fixat hela vagnen – med inredning och allt – inför vår ankomst till Sturkö. Har jag sagt att jag har världens bästa familj? Om inte så vet ni nu.

Att bo i villavagn (och så ser den ut inuti)

villavagn

Villavagnen, vårt tiny house, har två ingångar. Just nu använder vi bara den ena – som leder in till en minihall. Direkt in till höger…

… ligger ett litet duschrum, där det också finns handfat. In till vänster från hallen ligger en liten toalett och handfat. Toan och duschen finns med andra ord i separata rum.

villavagn

Rakt fram sett från ytterdörren ligger ett litet sovrum med två sängar, där Julia och Sebastian huserar. Mörkläggningsgardinerna fanns inte på plats, de har min syster sytt. Jag skulle säga att de är oumbärliga, eftersom det blir väldigt ljust (och varmt) på morgonen utan dem.

villavagn

Direkt in till höger från Sebbes och Julias rum ligger köket (man ser barnens sovrum i mitten på bilden). I köket finns både ugn och spis med fyra plattor, liten kyl med frysfack, diskho och lagom många köksluckor. Vi får också plats med ett lagom stort matbord, med fyra stolar och en pall för att rymma hela familjen.

villavagn

Utsikten från köksbordet? Oslagbar.

villavagn

Även om jag älskar min storfamilj har det varit fantastiskt skönt att äta våra egna måltider i lugn och ro.

villavagn

Köket och vardagsrummet sitter ihop (panelen på väggen till höger har mina syskon limmat fast).

villavagn

Alla möbler och ljusstakar är fynd från loppis, alternativt sådant som funnits på Sturkö sedan tidigare.

sturkö villavagn

Kuddöverdrag och gardiner har min syster sytt (alla tyger från STOFF & STIL).

villavagn

Vi köpte också en tv och satte upp över den något märkliga ”eldstaden”. Under regniga sommarkvällar passar det bra med serier, och barnen hoppade upp och kollade på Sommarlov varje morgon.

villavagn

Det ligger ytterligare ett sovrum rakt fram i den lilla korridoren – det är Nellys säng (med en extrasäng för gäster). Bredvid Nellys rum ligger mitt och Tobias sovrum…

villavagn

… med dubbelsäng och allt! Min syster har slitit rejält med det här rummet, som tidigare var riktigt 80-talsinspirerat. Panelen är fastlimmad, sängramen omklädd, och ett extra sängbord har köpts in på loppis.

I vårt sovrum finns till och med en liten jobbhörna! Överallt finns små spår från Sturkö, bland annat vykort med Sturkömotiv från Jan Abramsson– en av mina absoluta favoritkonstnärer.

villavagn

Det har varit så skönt med egen dörr att stänga om oss på kvällarna – och inte minst att öppna den igen för att se solnedgångarna utanför.

sturkö

För nej, i min värld finns det ingen vackrare vy än den här.

Nästan varje kväll har jag tänt min Karlskronalampa ”Lyckeby”, också den en present från mina syskon (som jag fick förra året). Vi hade en sådan fotogenlampa i det gamla huset på Sturkö när jag växte upp, och jag älskar det trygga och fladdrande ljuset som är mitt ultimata tecken på att vara hemma.

Nu har jag, och min familj, ett alldeles eget hem – ett ”tiny house” – på Sturkö. Det är en temporär lösning tills vi får bygga något ”på riktigt”, men bättre än så här kan det inte bli just nu.

TACK alla syskon för hjälpen – och för ännu en fin sommar att lägga till handlingarna!


Den första gången jag såg en villavagn på nära håll var under mässan Elmia Husvagn och Husbil i Jönköping för några år sedan – dit Tobias tog mig för att försöka lobba för idén. Mässan fokuserar mest på husbilar och husvagnar, men det finns också några fåtal villavagnar om ni vill kika mer på hur de ser ut.

10 comments

 1. Men wow så fint!! Lagom stort och bra pris ju, och underbar utsikt! Villavagn har jag aldrig ens reflekterat över att de existerar förut haha. Väldigt inspirerande 😀

  1. Tack snälla! Jag hade också dålig koll, men det här blev en riktigt bra lösning.

 2. Josefin Larsson says:

  Oj vad många frågor jag skulle vilja ställa till dig! Hittat en tomt som vi vet kommer vara bökig att bygga på. Men min tanke om villavagn kan kanske funka och har nu googlat runt och hittade hit! Kan man få maila lite frågor till dig? 😊

  1. Hehe, ja mejla på – så får jag se när jag har tid över att svara: annikamyhre@gmail.com

   Hoppas det blir bra med tomt och allt!

 3. Håkan Neldehof says:

  Jag väntar just nu på att de nya ägarna ska ta över mitt hus (31/7) och har därför köpt en villavagn som jag ska flytta in i så snart den kommer på plats. Till dess så får husbilen duga..
  Det ska bli jättespännande att se hur det kommer att fungera, men det känns jättebra än så länge. Kommer att få renovera och fixa en del, men det tar vi efterhand. Denna sida inspirerar..

  1. Lycka till med flytten Håkan!

 4. Hur löste ni det med bygglov vad kostade det? Från en som har samma tanke och som ska sätta planen i handling MVH

 5. Hej hur blev det med bygglov och vad kostade bygglov för villavagn?från en som har samma tanke och som ska göra det till handling.

 6. SÅ FINT! <3

  1. Tack snälla! Ja, vi trivs verkligen. Det finns allt vi behöver. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close