Jag har länge haft en diffus önskan att testa hur det är att dreja (i Stockholm eller för all del någon annanstans). Min lillasyster och hennes kille gick en drejkurs i Karlskrona förra året, och det har varit så kul att på vår FB-chatt se deras alster växa fram vecka efter vecka. Men ni vet hur det är. Dagarna går och vardagen består, och snart faller de där ambitionerna i glömska…
… i alla fall fram tills någon annan tar itu med planeringen. För ett tag sedan fyllde jag år och fick världens bästa heldag med upplevelser i födelsedagspresent av min kompis. Vårt första stopp gjordes på AlviksTorpet, där F i smyg hade bokat in en handledd “Prova på”-session i att dreja. Äntligen skulle jag få väcka den där slumrande kulturtanten i mig till liv!
Att dreja i Stockholm: AlviksTorpet i Bromma
Efter att ha googlat runt på nätet fastnade min kompis för en konstverkstad/ galleri i Bromma. Här, mitt i ett bostadsområde, ligger en riktig pärla dold i form av ett litet rödmålat torp känt under namnet “AlviksTorpet”. Om vi går många år tillbaka i tiden låg här en hel gård, vars mangårdsbyggnad revs 1923. Det enda som i dagsläget finns kvar av Alviks Gård är just AlviksTorpet, som ursprungligen var en rättarbostad. (Titeln “rättare” bars av arbetsledare vid en gård där ägaren själv inte deltog i arbetet med jordbruket.)
Det här lilla ombonade och historiska torpet är en perfekt lokal för hantverk, kreativitet och skaparlust.
Jag och min kompis får, utöver en rejäl lerklump (eller “lerklös” för att använda rätt begrepp), tydliga instruktioner för skapandeprocessen – sen är det bara att sätta igång.
Instruktören är hela tiden på plats i närheten för att ge tips, handfasta råd och individuell handledning. Det är en häftig känsla att befinna oss i nuet, långt bort från mobilscroll och nyhetsrapporteringar. Två timmar går alldeles för fort. Vi hinner dreja två skålar var…
… och jag blir såklart löjligt stolt över det färdiga resultatet, från ax (lerklös) till limpa (skål). Eftersom vi har bråttom vidare till nästa aktivitet hinner vi inte med att stanna för varken torkning, beskickning, bränning eller glasering. Däremot betalar vi en extra slant för att komma tillbaka om ett par veckor och hämta våra alster glaserade och klara.
Att testa drejning är verkligen en aktivitet jag kan rekommendera vidare. Perfekt present till någon annan (eller dig själv!), och ett utmärkt sätt att släppa tankarna en stund för att helt gå in i en kreativ bubbla.
Tips! Vill du veta hur skapandeprocessen går till, alltså från lerklös till färdig form? Spana in den här länken från Hjortslunds Stengods i Kisa.
Mer information om evenemang, priser och praktiska detaljer hittar du på AlviksTorpets hemsida. (För intensivkurser och ”prova på” tar AlviksTorpet in högst fyra deltagare per pass.) Hitta hit: Ekstigen 1, 167 51 Bromma
Här hittar du tidigare blogginlägg med tips om saker att göra i Stockholm.
1 comment