Den här sommaren stod en familjeroadtrip genom Wales och England på agendan. I vanlig ordning delade vi upp resan i några olika etapper, där första delen bestod av ett intensivt schema i norra Wales med olika boenden varje natt, följt av ett par nätter i ett hus på den engelska landsbygden – för att sedan avsluta med ett snabbvisit hos våra vänner i London.
Läs mer: Roadtrip England och Wales – vår resa dag för dag
Vi mötte upp våra vänner i Peak District och bodde sedan med dem i ett charmigt gammalt stenhus på den engelska landsbygden utanför Hebden Bridge och Todmorden i Calderdale West Yorkshire (ca 1,5 h nordöst om Manchester).
Huset hittade vi efter en förfrågan om att prova tjänsten HomeExchange, som är ett nätverk för hem- och lägenhetsutbyte mellan privatpersoner.
Att bo i ett hus på den engelska landsbygden – om hembyte med HomeExchange
Efter ett gäng meddelanden fram och tillbaka med några olika husuthyrare fastande vi för Stephens beskrivning av Halstead Green Farm – i Calderdale West Yorkshire. Det gamla stenhuset, de många sovrummen, det rymliga köket med ett enormt träbord och så vidderna med den engelska och lantliga charmen – det här verkade lovande!
Lika mycket som jag uppskattar att bo på hotell, uppskattar jag känslan att sätta nyckeln i en ytterdörr och kliva in i ett hem. Jag är nog inte ensam om att under husvistelser utomlands börja fantisera om att jag för en stund bor i orten på riktigt.
Och jo, det var väl det som hände den här gången också. När vi körde ner mot “vårt hus” och parkerade möttes vi av de här vyerna…
… och en husnyckel under blomkrukan.
Böljande och dimklädda kullar med betande får, med stenhus placerade lite här och där. Barnen hade stora ytor att springa runt på utomhus…
… och inomhus tog vi igen oss efter några intensiva dagar på resande fot.
På kvällarna kurade vi ihop oss i sofforna framför brasan…
… och dukade upp för middag i det stora lantköket.
Det var skönt att ha möjlighet att laga mat på plats, även om vi såklart varvade maten i huset med ett riktigt skrovmål på en pub i närheten.
Diskutsikten var det inte något fel på…
… inte heller utrymmet runt matbordet – som rymde båda våra familjer om totalt 10 personer.
När min man Tobias badade hörde han kossor råma och får bräka utanför fönstret – inte direkt de ljuden vi hörde i London några dagar senare.
Sovrummen var bra, men enda smolket i bägaren var mögelvarning i ett av rummen. Klimatet i England i kombination med äldre hus, det gäller att ha koll på fukten! (Vi sa till ägaren som skulle kolla på det.)
Så fungerar HomeExchange:
Många som använder HomeExchange byter bostäder med varandra rakt av, men det finns också möjlighet att använda så kallade GuestPoints – poäng som man ger till sin värd och som värden i sin tur kan använda för att bo någon annanstans. Det krävs alltså inte ett faktiskt byte för att utnyttja tjänsten, om ens bostad är tillgänglig under vissa perioder kan man sätta upp den som utbyte utan att byta hus med sina gäster. Alla som skapar ett konto får dessutom 1150 GuestPoints. För lite perspektiv på poängsystemet “kostade” vårt hus i England 112 GuestPoints per natt.
För att använda tjänsten kan man välja mellan två medlemsskap, antingen Optimum (1300 kr/år) med obegränsad tillgång till tjänsten under 12 månader, eller Essentials, som kostar 100 kr per övernattning.
Att hitta ett lämpligt boende (i vårt fall ett hus på den engelska landsbygden):
Det kräver sin tid och engagemang att hitta rätt, och det gäller att vara flexibel med datum och område. Vi hittade till exempel inget lämpligt boende i norra Wales, utan fick leta vidare efter ett hus på den engelska landsbygden – inte alltför långt från Manchester och Lake District, som var våra hållpunkter.
Det går att välja på runt 400 000 hem i 187 olika länder, allt från mysiga flodbåtar till lyxiga herrgårdar.
– HomeExchange
Jag använde sökfiltret “Gäster önskas” för att hitta värdar som önskade GuestPoints, och kontaktade därefter respektive värdar via ett meddelande från min profil. Det är helt upp till värdarna att bestämma om de är okej att hyra ut till potentiella gäster och deras sällskap eller inte. Jag fick höra att det i genomsnitt tar 15 meddelanden för att få till stånd ett byte, och det var också ungefär där jag landade innan allt var ordnat med vårt hus på den engelska landsbygden.
Städning, sängkläder och extra kostnader
Det är upp till värden och gästerna att komma överens om kostnad för sängkläder, handdukar och städning. Dessa betalningar sker utan inblandning av HomeExchange – som enbart förmedlar tjänsten för själva hembytet. I vårt specifika fall betalade vi 25 pund för sängkläder och handdukar (det hade kostat det dubbla om de hade bäddat sängarna åt oss). Vi betalade också 25 pund för den ved vi eldade med, vilket innebär en totalkostnad på 50 pund – utöver kostnaden för själva medlemskapet i HomeExchange.
För att sammanfatta min upplevelse av HomeExchange…
…kan jag konstatera att konceptet är vinnande – det visar väl inte minst den enorma ökningen av privata uthyrningsalternativ under de senaste åren. Som van resenär vill jag gärna varva hotellnätter med genuina husidyller – att faktiskt få bo i en privatpersons hem ger en annan dimension av resan. Det underlättade mitt sökande av boende när jag kunde vara flexibel med datum och område. Det gäller också att inte börja leta boende i sista minuten, eftersom det tar tid att hålla dialogen/dialogerna i gång med de aktuella husvärdarna.
Boendeupplevelsen blir såklart väldigt individuell beroende på vilken värd du väljer, för egen del landade jag helt rätt och behövde inte vänta särskilt länge innan jag fick svar på mina funderingar av vår värd Stephen. Därutöver var det många små detaljer som bidrog till en fin helhetskänsla till vårt hus på den engelska landsbygden: färska blommor i hela huset, välpressade lakan, bra internet och inte minst den lilla söta lanthandeln på promenadavstånd från huset. Engelsk idyll for sure – precis som vi hade hoppats på!
Här kan du läsa mer om mina resor till Storbritannien.
2 comments
Mitt Yorkshire! <3 Fast det är ännu vackrare i det vildare North Yorkshire med sina nationalparker men Calderdale duger det med. 🙂 Det där med möglet är snudd på hopplöst. Har nog aldrig bott utan det någonstans i husen.
Ja, det här är en ny del av England för mig – så kul att få uppleva! Möglet ja… alltså. Vänjer man sig någonsin???